Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Μια ομάδα εργοτάξιο!

Ο θαυμασμός για τον Ολυμπιακό τού Μίτσελ περισσεύει. Η Ελλάδα βρέχει θαυμαστικά και η Ευρώπη επιφωνήματα. Δεν είναι πλάκα. Παλιά ο υπερβάλλων ζήλος τού αθλητικού Τύπου το είχε εύκολο να γράψει «άφωνη η Ευρώπη» μετά από κάποια διεθνή επιτυχία. Όπως είχε εύκολο ο ευρωπαϊκός τον καλό του λόγο: Miracle! Miracolo! Milagro! Δηλαδή «ΘΑΒΜΑ», όπως έγραψε πρωτοσέλιδα αγγλική εφημερίδα το ’71 (με ορθογραφία που θα δολοφονούσε τον Μπαμπινιώτη) μετά το 1-1 του Παναθηναϊκού με την Έβερτον. +/- Δείτε τη συνέχεια

Τώρα και τα ποδοσφαιρικά θαύματα αναβαθμίστηκαν – δεν φτάνει μια ισοπαλία για να αναγνωριστούν. Αν πέρσι ο Ολυμπιακός έπρεπε να τσακίσει τη Μάντσεστερ για να πεις ότι εκτοξεύτηκε ο διεθνής θαυμασμός, φέτος χρειάζεται να λυγίσει την Αλύγιστη για να τον θαυμάσει η Ευρώπη. Και το έκανε απέναντι σε αυτό που λέμε «Ομάδα από μάρμαρο», την Ατλέτικο του ατσάλινου Σιμεόνε.

Πέρσι, ο Μίτσελ μετά την πρόκριση στους «16» ήθελε – πολύ σοβαρά, καθόλου στην πλάκα – για αντίπαλο τη Ρεάλ. Η τύχη δεν του έκανε το χατίρι, αλλά είχε το λόγο της. Για τον παλιό άσσο της, μια νίκη επί της «Βασίλισσας» θα ήταν αδελφοκτονία, καλύτερα να το πούμε μητροκτονία. Αντίθετα, η νίκη επί της Ατλέτικο θα είχε άλλη γεύση. Και η τύχη έφερε στον Ισπανό τον κατάλληλο αντίπαλο.

Ο Ολυμπιακός έμοιαζε ομάδα-εργοτάξιο με παίκτες που έφευγαν και παίκτες που έρχονταν! Μια ομάδα συνεχώς υπό κατασκευή και συνεχώς έτοιμη τη στιγμή που πρέπει. Ένα εργοστάσιο ποδοσφαιρικών άσσων. Τους παίρνει πρώτη ύλη και τους βγάζει ετοιμοπαράδοτους για εκατομμύρια. Ο Μαζουάκου ήρθε από τη 19η, πέρσι, της Γαλλίας και θάμπωσε, ο Μιλιβόγεβιτς πάλεψε με την αμφισβήτηση και κατάπιε χιλιόμετρα, ο Μανιάτης κατέβηκε από το κρεβάτι τού φυσικοθεραπευτή και κάλπαζε, ο Μήτρογλου νίκησε την αγκύλωση του τραυματισμού και σκόραρε, ο Μποτία άντεξε το ωστικό κύμα της γκρίνιας (και την αρνητική ενέργεια που έστελνε ο Αβραάμ!) και άρεσε.

Έτσι, ο Ολυμπιακός μέσα σε 20-25 μέρες έγινε και αυτός «Ομάδα από μάρμαρο». Καιρός να φέρουν, επιτέλους, στον Μίτσελ για αντίπαλο τη Ρεάλ. Αν είναι δυνατόν στους «16». Να τελειώνει μαζί της…

Διον. Βραϊμάκης 

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης)