Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014

Ο Ισπανός Βενγκέρ του Θρύλου

Είναι σαφές πως το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι του Ολυμπιακού ανήκει στον προπονητή του. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Ας αναφέρουμε μερικούς:
-Όντας μια τεράστια προσωπικότητα, έχει το ειδικό βάρος να πείσει ποδοσφαιριστές όπως ο Αφελάι και ο Αμπιντάλ να μετακομίσουν στον Πειραιά και να φορέσουν την ερυθρόλευκη φανέλα. Δεν έχει σημασία που σε κάποιες περιπτώσεις δεν τα κατάφερε (Μπόγιαν). Αυτό δεν μειώνει τη δυνατότητά του να σηκώνει το τηλέφωνο και να μιλά με όποιον παίκτη, μάνατζερ, παράγοντα, προπονητή, επιθυμεί. Το όνομα «Μίτσελ» δεν είναι απλά γνωστό σε όλους. Αντιμετωπίζεται με απόλυτο σεβασμό από την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα... +/- Δείτε τη συνέχεια

-Έχει ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο στο μυαλό του κι αυτό φάνηκε τόσο από τον τρόπο που χειρίστηκε την διαφαινόμενη απώλεια Μανωλά (το κενό έχει υπερκαλυφθεί με Αμπιντάλ και Μποτία και την παρουσία των Σιόβα και Αβραάμ), όσο και από την επιλογή του σέντερ φορ. Όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον Ντάνιελ Μπενίτεθ αγωνιζόμενο, κατάλαβαν αμέσως για ποιους λόγους αποτέλεσε τον εκλεκτό του Μίτσελ για τη θέση του φουνταριστού. Όταν ένας προπονητής έχει μια λίστα στην οποία περιλαμβάνονται ονόματα όπως του Νιάνγκ, ή του Καρντόζο και τους προσπερνά, όταν απορρίπτει παίκτες που του προτείνει ο... δικός του μάνατζερ (Ρέγες) κι επιμένει σε έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό νεαρό 22 ετών, σημαίνει πως έχει πολύ συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό του. Και την προσωπικότητα να επιβάλει αυτό που θέλει. Παίρνοντας και το ανάλογο ρίσκο βεβαίως, το οποίο έχει αποδείξει πως δεν φοβάται!

-Όσον αφορά τον Ντάνιελ Μπενίτεθ, κανείς δεν γνωρίζει αν θα «πιάσει» στον Ολυμπιακό. Πολλά είναι τα παραδείγματα παικτών που δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και το ταλέντο τους πήγε χαμένο. Βεβαίως ο τωρινός Ολυμπιακός προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον νεαρό Παραγουανό: Αυτό της γλώσσας. Στην ομάδα υπάρχουν ένα σωρό ισπανόφωνοι (από το τεχνικό τιμ μέχρι αρκετούς παίκτες) και τουλάχιστον σε αυτό τον τομέα λογικό είναι να μη νιώσει αποκομμένος και να χρειαστεί μικρότερο διάστημα προσαρμογής.

Κάτι ακόμη για τον Μπενίτεθ: Διαθέτει όλο το «πακέτο» που λατρεύει ο Μίτσελ: Δεν είναι στατικός σέντερ φορ, μαρκάρει ακατάπαυστα τους αντιπάλους αμυντικούς, κινείται στο χώρο, δεν διστάζει να εκτελεί ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες. Και όντας στην ηλικία των 22 ετών είναι λογικό να έχει φιλοδοξίες για μια σπουδαία καριέρα. Με δυο λόγια είναι το στιλ του ποδοσφαιριστή που λατρεύει να δουλεύει ο Μίτσελ. Γι΄ αυτό και τον επέλεξε. Αν του «βγει» είναι ένα άλλο θέμα. Και, βεβαίως, όλα θα φανούν στο γήπεδο –εκεί που κανείς δεν μπορεί να κρύψει τίποτε.

Για να επανέλθουμε στον Μίτσελ: Αν οι κινήσεις του δικαιωθούν και ο Ολυμπιακός κάνει φέτος ένα βήμα παραπάνω στον διεθνή ποδοσφαιρικό χάρτη, δεν το αποκλείω να γίνει ο Ισπανός... Βενγκέρ του θρύλου. Το απόλυτο αφεντικό, δηλαδή, στην ομάδα για πολλά χρόνια...

Γιάννης Μηνδρινός 

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη Live Sport της Κυριακής με τίτλο «Το καλοκαίρι του σενιόρ Μίτσελ»)