Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Τα πρωτοσέλιδα, ο κύριος Θόδωρος και οι παλιές δημοσιογραφικές αξίες

Η χθεσινή ήταν μια μέρα μεταγραφικής απογοήτευσης για τον Ολυμπιακό. Δυο ποδοσφαιριστές τούς οποίους περίμεναν στο Λιμάνι χάθηκαν στο δρόμο. Ο Μπόγιαν Κρκιτς προτίμησε από το Τσάμπιονς Λιγκ με ελληνική φανέλα, την Πρέμιερ Λιγκ με την αγγλική της Στόουκ. Και ο Ντουρμάζ αποφάσισε απροσδόκητα να πει «όχι», παρά την αγωνιστική αξιοπιστία που έδειξε ο πρωταθλητής Ελλάδας την περασμένη περίοδο με την απολύτως επιτυχημένη πορεία στην Ευρώπη. +/- Δείτε τη συνέχεια και τα πρωτοσέλιδα


Εντάξει, ήταν μια απώλεια (κυρίως γοήτρου) αλλά όχι και καταστροφή για τον Ολυμπιακό. Και σε κάθε περίπτωση τα δύο θέματα ήταν ΕΙΔΗΣΗ. Και ως τέτοια – ως πληροφορίες – θα έπρεπε να καλυφθούν.
Η σύγχρονη δημοσιογραφική αντίληψη, όμως, το είδε διαφορετικά. Έπρεπε στο πραγματικό γεγονός να γίνει αντιπερισπασμός, να υψωθεί η φωνή για να μην ακουστεί ο θόρυβος, να μεγαλώσει το γράμμα του πρωτοσέλιδου… Έτσι, το αισιόδοξο «θα» αντικατέστησε στους γιγαντότιλους αυτό που συνέβη και που – το είπαμε – ούτε καταστροφικό ούτε μειωτικό ήταν για τον Ολυμπιακό.

Του οποίου ο μεταγραφικός σχεδιασμός σκοντάφτει (πέρα από το οικονομικό) στην ατυχία του να είναι… ελληνική ομάδα και να λειτουργεί σε μια χώρα που έχει χάσει κύρος, μπόι, σεβασμό – παντού και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο όπου το επίπεδο είναι πιο χαμηλό και από χαλάκι!

Ωστόσο, υπάρχουν οι παλιές δημοσιογραφικές αξίες που αξιολογούν σωστά – ακόμα! – την επικαιρότητα και ανταποκρίνονται στα δημοσιογραφικά «πρέπει». Όπως, δηλαδή, έκανε ο κ. Θεόδωρος Νικολαΐδης. Ένα παλιό δημοσιογραφικό κόκαλο που δεν καταλαβαίνει από τις αλλαγές των καιρών και τις σκοπιμότητες. «ΧΑΛΑΣΕ ΤΟΥ ΝΤΟΥΡΜΑΖ» γράφει με μεγάλα γράμματα στην κορυφή της πρώτης σελίδας το «Φως» – πιο κορυφή δεν γίνεται. Και μαζί προβάλλει ευκρινώς την προτίμηση του Μπόγιαν στην Στόουκ. Στα περίπτερα πλάι στο «Φως» ήταν αναρτημένα άλλα πρωτοσέλιδα που σχεδόν πανηγύριζαν για τους άσους που ΘΑ έρθουν. Τρελή χαρά…