Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014

Η ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα, τα σκάνδαλα και ποιοι έθρεψαν τη δυσπιστία

Ο Έλληνας βράζει στο καζάνι τής οικονομικής κόλασης επειδή προηγουμένως μπορεί να μαγειρεύτηκε η μοίρα του στη χύτρα ταχύτητας της διαφθοράς μαζί με το έλλειμμα του 2009. Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να μην μπει η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ στο αρχείο, αλλά «να διερευνηθεί περαιτέρω», αφήνει το καπάκι του φρεάτιου με τις οσμές ανοικτό. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι η τρύπα δεν θα ξανασφραγιστεί – όπως, φυσικά, κάθε τρύπα που βγάζει δυσοσμία. +/- Δείτε τη συνέχεια

Προς το παρόν ένα είναι βέβαιο: ότι η υπόθεση δεν μπαίνει στο αρχείο όπως είχε αποφασίσει η ανακρίτρια, αγνοώντας την καταγγελία ενός στελέχους – και όχι μόνο – της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), της πανεπιστημιακού Ζωής Γεωργαντά. Η οποία υποστήριξε ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά και έφτασε στο 15,4% του ΑΕΠ, κάτι που σήμαινε αυτομάτως προσφυγή στη… συμπόνια του ΔΝΤ και της Ευρώπης!

Δηλαδή προστέθηκαν στο έλλειμμα τρεις ποσοστιαίες μανάδες πράγμα που, όπως δήλωσε χθες ο Προκόπης Παυλόπουλος, «σήμαινε πρακτικά τη λήψη μέτρων ύψους 10 δισ. ευρώ σε βάρος του ελληνικού λαού». Και από αυτό το μαγείρεμα – αν αποδειχτεί οριστικά– η Ελλάδα βούλιαξε στην κακομοιριά με απλωμένο το χέρι και φορτωμένη στον σβέρκο της τους γκαουλάιτερ που μας διοικούν.

Μαζί ήρθε η ανεργία, το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, η ανήκεστος βλάβη στην Υγεία, ο Νέα Μετανάστευση, το κλείσιμο επιχειρήσεων, ο κλονισμός άλλων, οι άπειροι τόνοι των βιογραφικών χιλιάδων νέων που κανείς δεν τα διαβάζει και καταλήγουν χαρτοπολτός στις μονάδες ανακύκλωσης

Θα βρεθεί άκρη στο τέλος; Δεν ξέρω, αλλά αν πρέπει να καταθέσω την άποψή μου, θα απογοητεύσω: δεν το πιστεύω! Όμως, προσωπικά – όπως, υποθέτω ότι ισχύει για χιλιάδες άλλους– καμιά αθώωση δεν με πείθει αν έχω σχηματίσει γνώμη από όσα τεκμηριωμένα ακούω, βλέπω, αισθάνομαι, βιώνω και έχουν διαπεράσει το πετσί μου! Φυσικά, η ίδια έλλειψη εμπιστοσύνης υπάρχει και για τα αθλητικά φρεάτια με τις οσμές που κατά καιρούς έχουν ανοίξει.

Αυτή η βαθιά δυσπιστία του Έλληνα δεν είναι αυτοφυής και δεν γιγαντώθηκε μόνη της. Κάποιοι την έθρεψαν με πλούσια γεύματα ατιμώρητων σκανδάλων.

Διον. Βραϊμάκης 

(Δημοσιεύεται στη Live Sport του Σαββάτου με τίτλο «Ταΐζοντας τη δυσπιστία»)