Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Όταν ποζάρουν τα… πιάτα! (ή Ο θρίαμβος του Τριανταφυλλόπουλου)

Η είδηση έρχεται από τη Γαλλία, το κέντρο της γαστριμαργίας και την καρδιά του στομαχιού. Γάλλοι σεφ, λέει, διαμαρτύρονται γιατί πελάτες φωτογραφίζουν τα πιάτα τους πριν αρχίσουν να τρώνε και μετά αναρτούν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Οι σεφ εξίστανται γιατί οι πελάτες (δεν) απολαμβάνουν το φαγητό τους παγωμένο, αλλά κυρίως:

- γιατί αφαιρείται το στοιχείο της έκπληξης από τους επόμενους πελάτες,
- γιατί εύκολα μπορούν να τους αντιγράψουν και μάγειροι της υπόγειας ταβέρνας της γειτονιάς και
- γιατί,  στο κάτω κάτω, πρόκειται για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως ισχυρίζονται. +/- Δείτε τη συνέχεια

Πλέον όλο και περισσότερο δεν φωτογραφίζουμε τα παιδιά μας, τη σύντροφό μας ή ένα ωραίο τοπίο, αλλά πιάτα με φαγητό. Σε λίγο οι τουρίστες που έρχονται στη Αθήνα θα επιστρέφουν στη χώρα τους χωρίς ούτε μία φωτογραφία από την Ακρόπολη, αλλά γεμάτοι ψηφιακές από φαγητά τέχνης του «Διόνυσου» ή μεζέδες από τα πέριξ του Βράχου, μαζί με μουσακάδες, τζατζίκια και σκορδαλιές που καταβρόχθισαν μιλώντας για τον Σωκράτη, τον Περικλή και τον Ικτίνο.

Μερικοί εστιάτορες στη Γαλλία απαγορεύουν τη χρήση σμαρτφόουνς στα μαγαζιά τους,φυσικά και τις φωτογραφικές μηχανές. Όπως γίνεται, δηλαδή, στα μουσεία, στις εκθέσεις έργων τέχνης και στις θεατρικές παραστάσεις. Η ώρα της κρυφής κάμερας έρχεται. Ο θρίαμβος του Τριανταφυλλόπουλου!