Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Τα αφεντικά των αφεντικών

Πριν λίγο καιρό συνεργάτης της εφημερίδας ζήτησε την άδεια από τον υπεύθυνο επικοινωνίας (ή κάτι τέτοιο) μικρομεσαίας ΠΑΕ για συνέντευξη συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή. Δεν του την αρνήθηκε αλλά ούτε την ενέκρινε αυτοστιγμεί. Την άλλη μέρα τηλεφώνησε στον συνεργάτη μέλος του συνδέσμου φιλάθλων της ίδιας ομάδας. Κανονική ανάκριση με ευθείες ή πλάγιες ερωτήσεις! Τι πρεσβεύει η εφημερίδα, αν ανήκει σε κάποιον αφανή μεγαλοεκδότη, αν έχει σχέση με ομάδες, φανέλες, συμφέροντα. Ο τύπος πήρε δυο απανωτά «όχι».
- ΟΧΙ, είναι η απάντηση σε όσα ρωτάς.
- ΟΧΙ, δεν χρειάζεται (πες τους) να πάρουμε καμιά συνέντευξη. Τώρα δεν θέλουμε. +/- Δείτε τη συνέχεια

Θυμήθηκα το περιστατικό βλέποντας το ρόλο που έπαιξαν οι οργανωμένοι της Ξάνθης στο θέμα με τους δυο νεαρούς ποδοσφαιριστές της ομάδας. Οι Xanthifans ήταν αυτοί που εντόπισαν τη «μιαρή» φωτογραφία στο διαδίκτυο, αυτοί που κίνησαν το θέμα, αυτοί που επέπληξαν πρώτοι τους νεαρούς και αυτοί που σύστησαν – εμμέσως αλλά σαφέστατα – στη διοίκηση να τους συνετίσει.

Η ίδια η διοίκηση (και τα όποιο δίκιο έχει στην ιστορία) έμεινε πίσω από τα γεγονότα και πέρασε πολύς χρόνος για να αντιδράσει. Χθες μάλιστα αναβίωσε μια παλιά της συνήθεια: δημοσιοποίησε την προχθεσινή αργοπορημένη ανακοίνωσή της με ολοσέλιδη πληρωμένη καταχώριση σε εφημερίδες.

Καταλαβαίνω – ή τουλάχιστον προσπαθώ – τις ευαισθησίες της τοπικής κοινωνίας σε «θέμα καρδιάς» ως προς τα συλλογικά της αισθήματα. Αλλά το σημερινό θέμα αφορά στον ρόλο κάποιων οργανωμένων και στην παρεμβατικότητά τους στους συλλόγους. Δεν αναφέρομαι στους Xanthifans – μάλλον δεν αναφέρομαι κυρίως σε αυτούς. Αφορμή παίρνω από τη δική τους παρέμβαση για να γράψω δυο λόγια για τα οπαδικά τσιφλίκια που έχουν στήσει οι συνήθως ολιγομελείς σκληροί πυρήνες (οι διοικήσεις τους κυρίως) των οργανωμένων οπαδών. Και που σε πολλές περιπτώσεις συμπεριφέρονται ως αφεντικά των αφεντικών. Ελέγχουν, συνδιαλλέγονται με προέδρους και συχνά δεν λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς τη δική τους (τουλάχιστον) συμβουλή. Ενίοτε υποκαθιστούν τις διοικήσεις με ανακοινώσεις που απαιτούν, συστήνουν και απειλούν. Ακόμα και για εκλογικά «μαθήματα» σε πολιτικούς. Λες και έλειψαν τα άλλα προβλήματα του κόσμου (του πολύ κόσμου και όχι του μικρού πυρήνα των οπαδών), που θα καθορίσουν ποιους θα ψηφίσουν και ποιους θα μαυρίσουν.

Διον. Βραϊμάκης 

(Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport της Παρασκευής)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

Ξάνθη 1: Περί σεβασμού στη φανέλα... 

Ξάνθη 2: Τη βρήκανε μικρή, αλλά τα 'θελε κι αυτή