Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Έχει και δεύτερο ημίχρονο...

Οι πανηγυρισμοί για τη μεγάλη νίκη της εθνικής ομάδας –που συνοδεύτηκε και από μουντιαλική εμφάνιση- έχω την αίσθηση πως κράτησαν περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. Κάπου μάλλον χάθηκε το μέτρο, αν και κατανοώ απολύτως πως, ως λαός, έχουμε απόλυτη ανάγκη να «ξεδώσουμε» λίγο μέσα στην τροϊκανή λαίλαπα που μας έχει βρει...Κάποιοι –όλοι μας- ξεχάσαμε πως αυτό που έγινε στο «Καραϊσκάκη» αφορούσε μόνο στο πρώτο ημίχρονο των μπαράζ. Υπάρχει και ρεβάνς, την Τρίτη, στο Βουκουρέστι. Και το γκολ που δεχτήκαμε, δεν επιτρέπει τον παραμικρό εφησυχασμό. Τα πανηγύρια μπορούν να περιμένουν... +/- Δείτε τη συνέχεια

Από την Τρίτη το βράδυ μέχρι και την έναρξη του Μουντιάλ, δόξα τω θεώ, υπάρχει χρόνος για όσα πανηγύρια τραβάει η ψυχή μας! Ο Φερνάντο Σάντος και οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας, πάντως, δείχνουν να έχουν κατανοήσει απόλυτα πως τίποτε δεν έχει ακόμη τελειώσει. Κι αυτό μετράει... Η αλήθεια είναι πως σε άλλες εποχές, το γκολ που δεχτήκαμε θα προκαλούσε μεγαλύτερη ανησυχία, ενόψει της ρεβάνς. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η εθνική ομάδα δεν χρειάζεται πλέον να δίνει απαντήσεις ούτε για την σοβαρότητά της, ούτε για την ικανότητά της στην αμυντική λειτουργία. Και τα δυο θεωρούνται (και είναι) δεδομένα.

Κι επειδή το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι κοινής λογικής, ειλικρινά δεν βλέπω τον τρόπο που θα μπορούσε να χαθεί αυτή η πρόκριση. Τα σημεία υπεροχής της ελληνικής ομάδας είναι τόσα πολλά, που θα πρέπει οι διεθνείς να βρεθούν στη χειρότερη μέρα τους και οι Ρουμάνοι στην καλύτερη, για να ανατραπούν τα δεδομένα. Συμφωνώ ότι η απουσία του Κατσουράνη είναι σημαντική. Αλλά καλύπτεται. Και όχι μόνο με τον Καραγκούνη, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Σίγουρα, μάλιστα, είναι λιγότερο σημαντική από τις αντίστοιχες απουσίες των αμυντικών μέσων της εθνικής Ρουμανίας.

Το ματς στο Βουκουρέστι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ακόμη ελληνικό θρίαμβο. Αρκεί να μην αιφνιδιαστεί η ελληνική ομάδα στο ξεκίνημα και αγχωθεί, γεγονός που θα την κάνει πιο ευάλωτη και πιο επιρρεπή σε λάθη. Αν «βγει» το πρώτο εικοσάλεπτο χωρίς να έχουν σκοράρει οι Ρουμάνοι, όχι μόνο δεν θα χαθεί η πρόκριση αλλά είναι πολύ πιθανό αυτή να συνοδευτεί και με μια δεύτερη νίκη. Για τον απλούστατο λόγο πως δεν βλέπω με ποιον ακριβώς τρόπο θα σταματήσουν οι γηπεδούχοι τον Μήτρογλου, τον Σαμαρά, τον Σαλπιγγίδη, όταν δεν θα έχουν στη βασική τους ενδεκάδα δυο από τους πολυτιμότερους, για την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας τους, μέσους.

Όντας μάλιστα υποχρεωμένοι να βγουν μπροστά για να σκοράρουν, είναι λογικό να δημιουργηθούν κενά τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν άριστα οι Έλληνες διεθνείς. Ο Φερνάντο Σάντος είναι βέβαιο πως έχει «διαβάσει» σωστά τους Ρουμάνους. Το έδειξε στο «Καραϊσκάκη». Και, προσωπικά, δεν θα εκπλαγώ αν επιδιώξει να τους αιφνιδιάσει στο ξεκίνημα του αγώνα της Τρίτης. Αλλά είπαμε: Υπομονή λίγα 24ωρα. Και μετά έχουμε όλο το χρόνο να πανηγυρίζουμε όσο θέλουμε. Ακόμη και για ένα ολόκληρο εξάμηνο... Διάθεση να υπάρχει!

Γιάννης Μηνδρινός 

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Κυριακής)