Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013

Το παραμύθι της ζωής μου...

Με τη Ζωή Ρηγοπούλου γνωριζόμαστε από τα χρόνια της νεότητας. Της πολύ πρώιμης για εκείνην, της ωριμότερης για εμένα. Πάντα την εκτιμούσα για τον χαρακτήρα της (χαρακτήρα ανθρώπου που μέσα του δεν έχει εκκρεμότητες, ελλείψεις στα «θέλω» και μικρότητες). Τη θαύμαζα για το ταλέντο της, τη λάμψη της και πολύ πολύ για το μυαλό της! Όλα αυτά – θαυμασμός, εκτίμηση, συν φιλική αγάπη – επαναβεβαιώθηκαν πριν λίγες ώρες (το βράδυ της Τρίτης ) στο «Δημήτρης Χορν» όπου παρουσιάστηκε το… μετά θάνατον βιβλίο του Κώστα Ρηγόπουλου: «Το παραμύθι της Ζωής μου...». Ήταν μια εκδήλωση που ξεπερνούσε την απλή παρουσίαση βιβλίου. Για την ακρίβεια ήταν μια άτυπη αλλά πλούσια σε εικόνες και λόγο θεατρική βραδιά. +/- Δείτε τη συνέχεια

Μια βραδιά με τα «τότε» και με τα «τώρα». Μάθαμε άγνωστα περιστατικά, συγκινηθήκαμε, γελάσαμε, ευφρανθήκαμε με τον τρόπο που μίλησαν (που «έπαιξαν» κάποιες στιγμές) ο Κιμούλης, ο Φασουλής, ο Βαλτινός, η Γαληνέα, ο Θανάσης Νιάρχος και στο τέλος ο Γιώργος Κατσαρός από την κατάμεστη πλατεία. Ευρηματικοί, πηγαίοι όλοι και η Ζωή εξαιρετική στην ανάγνωση-απόδοση γλαφυρών αποσπασμάτων από την αφήγηση του Κώστα Ρηγόπουλου. Τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω (χάρη της Μαίρης μου) από κοντά, να δω επανειλημμένα παραστάσεις του από κουίντες και από πλατείες, στη Αθήνα και περιστασιακά (σαν… επισκέπτης) σε περιοδείες ανά την Ελλάδα. Να μιλήσω μαζί του, να συνταξιδέψω, να αστειευτώ και κάποτε να του πάρω μια σύντομη ραδιοφωνική συνέντευξη στα πρώτα χρόνια τής ελεύθερης ραδιοφωνίας.

Όπως είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά τον βελούδινο χαρακτήρα τής Κάκιας Αναλυτή, τη μεγάλη της καρδιά, την καλοσύνη της και τη μανία της να μου ζητάει... στάνταρ για το ΠΡΟ-ΠΟ που συχνά έπαιζε, έτσι για να προκαλεί την τύχη! Τον Κώστα και την Κάκια τούς βρίσκεις, σε μια σύνθεση «δύο σε ένα», μέσα στη Ζωή Ρηγοπούλου.

Στη Ζωή που συγκέντρωσε το υλικό του βιβλίου και το βράδυ τής Τρίτης οργάνωσε την παρουσίασή του με ένα τρόπο απλό, αλλά γεμάτο από θέατρο, μνήμες και εικόνες. Η Ζωή μάς συστήνει τη ζωή του Ρηγόπουλου. Και μας τον μαθαίνει… Όπως είπε ο Γιώργος Κιμούλης, ο ίδιος δεν τον είχε γνωρίσει στην προσωπική του ζωή. Το είπε και λίγο μετά το πήρε πίσω. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν τον γνώρισα, πρόσθεσε. Τον γνώρισα από τη Ζωή. Και η Ζωή (μάς) γνωρίζει τον πατέρα.

Καλό δρόμο να έχει το βιβλίο, Ζωή μας. Και ευπώλητο να γίνει! Για να γνωρίσουν όσο γίνεται περισσότεροι τον Κώστα (σε άγνωστες στιγμές του), την Κάκια και εσένα…