Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013

«Έβγαλα το πιστόλι. "Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω", του είπα»

«Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: "Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;". Αφήνιασα. Εβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: "Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω". Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή... Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ενας φασίστας».

«Ντρέπομαι γι' αυτό που ήμουν, γι' αυτό που έκανα. Τότε αισθανόμουν ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Στους "μαυροσκούφηδες", στο Γουδί, είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Τι περιμένεις!. Ούτε μια εφημερίδα δεν είχα διαβάσει μέχρι τότε. Είχα γίνει και εγώ φασίστας. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου».

Α. Σκευοφύλαξ 
(Ο στρατιώτης οδηγός τού τανκ που έριξε την πόρτα τού Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη 1973. Από τη συνέντευξή του στο «Βήμα», πριν από 10 χρόνια, τον Νοεμβρίου του 2003)

5 σχόλια:

 1. Η μυθολογία συνεχίζεται.
  Ελλάδα... Η χώρα στην οποία γεννήθηκε ο Μύθος.
  Ζήσε κι εσύ το μύθο σου στο Πολυτεχνείο.
  Μην πιάνεσαι από τα μαλλιά σου...
  Καταπιάσου με το μύθο.
  Φτιάξε τον δικό σου μύθο και ζήσε όλη την υπόλοιπη ζωή σου στην σκιά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μυθολογία δεν θα πει τίποτα. Καμία Χούντα, κανένας νεκρός, κανένας Ντερτιλής... Μία κλασική πολεοδομική παράβαση ήταν, όχι βεβαίως της εθνοσωτηρίου κυβερνήσεως, αλλά εκείνου που πήγε κι έχτισε πολυτεχνείο στο δρόμο του τανκ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έγραψε κάποτε ο μακαρίτης αριστερός ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ με τίτλο "ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ" :

  "Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ονομάστηκε έπος. Τούτη η αυθόρμητη παθητική αντίσταση στη χούντα έχει μάλλον έναν λυρικό παρά έναν επικό χαρακτήρα. Και η επέλαση των τανκς κατά των νεαρών αόπλων έχει περισσότερη σχέση με γκραν κινιόλ μέσα στη νύχτα παρά με έπος. Το «έπος» δημιούργησε εντελώς κατά λάθος μια «ηρωίδα», τη Μαρία Δαμανάκη, της οποίας ο ηρωισμός συνίσταται στην εκφώνηση -από το ραδιόφωνο των φοιτητών- των συνθημάτων και των ανακοινώσεων της συντονιστικής επιτροπής. Πάντως πολλοί είχαν την ευκαιρία να βάλουν υποψηφιότητα για πολιτικοί εκεί μέσα στο Πολυτεχνείο. Για τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Στέφανο Τζουμάκα, ηγετικά στελέχη της εξέγερσης, ο δρόμος προς τη Βουλή, την πολιτική σκηνή, το πολιτικό παρασκήνιο και την εν γένει ελληνική πολιτική αθλιότητα, ξεκινάει από κει. Δεν πήγα ποτέ στο Πολυτεχνείο, ούτε μέσα ούτε έξω, ούτε τότε ούτε αργότερα. Δεν πήρα ποτέ μέρος στις προσκοπικές τελετές και τις ηλίθιες πορείες κατά την ημέρα της «επετείου του Πολυτεχνείου» τούτο το μεγάλο συλλογικό άλλοθι για την ηθική ανεπάρκεια ενός ολόκληρου λαού. Πρόκειται για ένα πολύ βολικό άλλοθι, που το οικειοποιήθηκαν όσοι νοιώθουν την ανάγκη να ξεπλύνουν την ντροπή για την απέραντη δειλία τους επί έξι ολόκληρα χρόνια."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος20 Νοεμβρίου 2013 - 12:45 μ.μ.

   Δες ποιος μιλάει. Το μόνο καλό που μπορείς να κάνεις για τον τόπο σου είναι να αυτοκτονήσεις, να γίνεις λίπασμα για λέλουδα και δέντρα αυτής της γης, αλλά το καθυστερείς τόσα πολλά χρόνια. Ο τόπος σου σε έχει ανάγκη. Γίνε ένα μαζί του επιτέλους!

   Διαγραφή
 4. Πριτσαπίδουλας Χρήστος5 Ιανουαρίου 2014 - 7:42 μ.μ.

  ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ. Ας μάθετε ότι ο Βασ. Ραφαηλίδης υπήρξε τροτσκιστής παιδιόθεν και συμμετείχε στη λειτουργία του νέου κράτους της Αλγερίας, υπό τον Πάμπλο -κυβέρνηση Μπεν Μπελά. Ανέλαβε την κινηματογραφία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή