Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Στο ντέρμπι παίζει μπάλα και ο Τύπος

Το Σάββατο έχει Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός κι όπως πολύ σωστά έγραψε στο φύλλο της Δευτέρας ο Βασίλης Βέργης«αφήστε τους ποδοσφαιριστές να παίξουν το ντέρμπι τους»! Συμφωνώ και επαυξάνω. Δίνοντας μάλιστα συνέχεια σήμερα, θέλω να βάλω στο κάδρο όσων επιχειρούν να δυναμιτίσουν το κλίμα, ενόψει της κόντρας των δυο «αιωνίων», και τον αθλητικό Τύπο. Ο οποίος έπαψε να είναι ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ από τότε που χάθηκαν ο Ευάγγελος Σέμπος με τον Γιώργο Γεωργαλά κι έμεινε ΜΟΝΟΣ ο μέγιστος Θόδωρος Νικολαΐδης να ακολουθεί πιστά (και πεισματικά) τα δημοσιογραφικά ήθη μιας άλλης εποχής. Μιας εποχής, της οποίας ευτυχήσαμε να ζήσουμε την ακμή της πολλοί από εμάς, που σήμερα δουλεύουμε στη Live. +/- Δείτε τη συνέχεια


Πριν 2-3 χρόνια, αν θυμάμαι καλά, ένας αθλητικός δικαστής είχε καλέσει το σύνολο των διευθυντών αθλητικών εφημερίδων και ιστοσελίδων σε μια συνάντηση εργασίας. Στην οποία τους ζήτησε ευγενέστατα –χωρίς ούτε καν να τους θέσει προ τυχόν νομικών ευθυνών και κυρίως χωρίς να τους απειλήσει- να συμβάλουν στον περιορισμό των παθών στα γήπεδα και στην καταπολέμηση της βίας.

Και μόνο η πρόσκληση εκείνη αποτελεί ΚΟΛΑΦΟ για την αθλητική δημοσιογραφία. Γιατί δείχνει πως όλοι μας είχαμε ( και εξακολουθούμε να έχουμε…) ξεφύγει. Άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο. Αλλιώς δεν θα υπήρχε λόγος να γίνει εκείνη η συνάντηση… Το αποτέλεσμα της συνάντησης παραμένει –ακόμη και σήμερα- δυσδιάκριτο. Κάποιοι είπαν πως για λίγους μήνες υπήρξε αυτοσυγκράτηση. Κάποιοι άλλοι επέμειναν ότι δεν άλλαξε το παραμικρό.

Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι πριν και μετά από κάποια ντέρμπι συναγωνίζονταν επάξια, σε φτηνιάρικη φαντασία, τους τίτλους ταινιών του Σειρηνάκη με την Τζούλια και την Ντούβλη. Και, δυστυχώς, αυτοί οι τίτλοι εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Ακόμη και σήμερα. Για να επανέλθω: Στο ντέρμπι της Λεωφόρου είναι βέβαιο πως παίζει μπάλα και ο αθλητικός Τύπος. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις οπαδικές εφημερίδες, που απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, το οποίο –παρόλα αυτά- προσωπικά πιστεύω πως υποτιμούν κατ΄ εξακολούθηση. Κυρίως αναφέρομαι στα αθλητικά ΜΜΕ, τα οποία υποτίθεται πως βλέπουν τα γεγονότα με μια πιο ψύχραιμη ματιά. Και τα οποία, θεωρητικά, έχουν ένα χαρακτήρα αντικειμενικότητας.

Αυτά τα Μέσα, είτε μιλάμε για εφημερίδες, είτε για ραδιοφωνικούς σταθμούς και ιστοσελίδες, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να κάνουν ΤΩΡΑ –παραμονές του ντέρμπι- μια νέα αρχή. Επαναφέροντας την αθλητική δημοσιογραφία στη σωστή της διάσταση. Στην ενημέρωση, δηλαδή, χωρίς «εξυπνάδες», σχολιάκια με υπονοούμενα, βήμα σε παράγοντες ή φιλάθλους-ακροατές που οξύνουν τα πνεύματα. Και στη σωστή αξιολόγηση-παρουσίαση ειδήσεων που αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το παιχνίδι. Οι… τουαλέτες της Λεωφόρου, τα καθίσματα του «Καραϊσκάκη» και τα μαξιλαράκια της Τούμπας δεν ενδιαφέρουν κανέναν απολύτως. Παρά μόνο εκείνους που επιχειρούν να κάνουν πνεύμα και, τελικά, κάνουν οινόπνευμα.

Γιάννης Μηνδρινός 

(δημοσιεύτηκε στη Live Sport)