Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

Δύναμη αλλά και δυναμίτης

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζει για απόψε μια έκπληξη – έτσι θα θέλαμε τουλάχιστον: να καθαρίσει το ματς από νωρίς. Κι αν όχι πολύ νωρίς, έστω όχι στις καθυστερήσεις. Γιατί τού έχει γίνει συνήθεια που πάει να εξελιχθεί σε εξάρτηση: Με την Καραγκάντι πήρε τη νίκη στο 92΄, με την Άλκμααρ τσίμπησε τον βαθμό στο 93΄, με τη Σάλκε παιζόταν η πρόκριση και μετά το 90΄. Ο Δικέφαλος εξελίσσεται σε ομάδα που σε βοηθάει να συμπυκνώσεις τον ωφέλιμο χρόνο σου: ανοίγεις την τηλεόραση στο 89΄ κι έχεις την έκβαση του αγώνα σε απόσταγμα 3-4 λεπτών. +/- Δείτε τη συνέχεια

Κατά τα άλλα η ομάδα για πρώτη φορά μετά από καιρό θα είναι μαζεμένη σαν καλή παραδοσιακή οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Θα έχει κόσμο στις κερκίδες.

Αυτό το τελευταίο είναι καταρχάς θετικό, είναι υπέροχο. Γιατί ο κόσμος αποτελεί δύναμη. Είναι στερεότυπη, από καταβολής ελληνικού ποδοσφαίρου, η εξομοίωσή του με «δωδέκατο παίκτη». Αλλά πάντα ένας οξύθυμος παίκτης μπορεί να γίνει ολέθριος. Ο «δωδέκατος» κατακλύζει σήμερα την Τούμπα. Είναι δύναμη, αλλά μαζί και δυναμίτης. Οι νουθεσίες γαζώνουν το μυαλό τών θερμοκέφαλων, αλλά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι βελόνες τής ραπτομηχανής σπάνε η μια μετά την άλλη στο σκληρό καραβόπανο.

Ο «ταμένος» άμα θέλει να την κάνει τη ζημιά θα την κάνει. Κι ας ξέρει ότι μετά η ομάδα θα παίζει καγκελόφραχτη για πολλά χρόνια. Σήμερα από αυτόν τον «ταμένο» ο ΠΑΟΚ ζητάει με την ανακοίνωσή του να μην ρίξει βεγγαλικά, να μη ανάψει πυρσούς, να μην κάνει («την παραμικρή» λέει) χρήση λέιζερ, να μην αναρτήσει πανό με πολιτικό περιεχόμενο, να μην πετάξει ΚΑΝΕΝΑ αντικείμενο (αντικείμενο είναι και το πλαστικό μπουκάλι του νερού), γιατί «σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (…) ο σύλλογος κινδυνεύει με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Πολλά δεν ζητάει; Και πολλά και μαζεμένα! Πώς να τα αντέξει ένας καμένος εγκέφαλος ανάμεσα σε χιλιάδες υγιείς άλλους που την έχουν πληρώσει στο παρελθόν; Όπως την πλήρωσε και ο σύλλογος που οι ανεπίδεκτοι αγαπάνε να παιδεύουν.

Διον. Βραϊμάκης 

(Δημοσιεύεται στη Live Sport της Πέμπτης)