Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Η κιβωτός του ΔΟΛ, ο «Νώε» Βασίλης Χιώτης και τα Περιποιημένα Νύχια

Στον Ειρηνικό Ωκεανό τής κρίσης, ο ΔΟΛ (η ναυαρχίδα των δημοσιογραφικών Μέσων) συγκλονίζεται από κύματα-πολυκατοικίες και εκσφενδονίζεται σαν τη βάρκα τού ψαρά από το περιγιάλι. Εκατοντάδες εργαζόμενοι πετιούνται στη θάλασσα από χέρια με περιποιημένα νύχια γιάπηδων που προσλήφθηκαν ή αναβαθμίστηκαν γι’ αυτήν ακριβώς τη δουλειά: για να ταΐσουν τα κήτη της ανεργίας που περιπλέουν το σκάφος. Αυτές τις μέρες τα Περιποιημένα Νύχια σταμάτησαν με παρέμβαση Ψυχάρη τις… εκθαλασσώσεις. Έτσι, άρχισαν να μειώνονται οι παλμοί τής έντασης για τους υποψήφιους ναυαγούς, αλλά όπως μας πληροφορούν οι Zoornalistas (δείτε εδώ) που είναι πάντα μέσα στο θέμα, ετοιμάζονται νέες απολύσεις. +/- Δείτε τη συνέχεια

Μέσα σε αυτόν τον κακό χαμό υπήρχε μια κιβωτός την οποία, φαίνεται, ο κυβερνήτης τής ναυαρχίδας άφηνε τελευταία. Ο Βήμα FM ήταν και είναι το νέο, ατσαλάκωτο, φρέσκο και ελπιδοφόρο προϊόν τού ΔΟΛ. Ελπιδοφόρο γιατί είναι το Μέσον ιδιοκτησίας αμιγώς του Οργανισμού που μπορεί να παρέμβει περισσότερο από άλλα σε πολιτικά πράγματα, σε ανάδειξη θεμάτων, σε κοινωνική διείσδυση. Και γιατί πραγματικά είναι μια ενδιαφέρουσα φωνή (γενικά κρίνοντας) στον αέρα των ερτζιανών, όπου έχει πάρει από καιρό κεφάλι – και με μεγάλη διαφορά – ο εντυπωσιακά ανερχόμενος Real FM

Ο Βήμα FM όταν όλα κατέβαιναν (κυκλοφορίες, επισκεψιμότητες, τηλεθεάσεις) αυτός ανέβαινε. Κι όταν από παντού απολύονταν, ο «Νώε» Βασίλης Χιώτης, ο επιτυχημένος διευθυντής τού επιτυχημένου ραδιοσταθμού, έσωζε στην κιβωτό του πολλά τα είδη του μιντιακού βασιλείου: πρωτοκλασάτα ονόματα του Οργανισμού (Παπαχρήστος, Νότης Παπαδόπουλος), περιστασιακούς συνεργάτες (Κωστάλας τα Σαββατοκύριακα), δυνατά καλλιτεχνικά ονόματα (Κραουνάκης την προηγούμενη περίοδο, δεν ξέρω αν είναι και τώρα – μου διαφεύγει), μουσικούς παραγωγούς, τεχνικούς, μετεγγραφόμενους δημοσιογράφους από συγγενικά Μέσα για να κάνουν πεντάλεπτες εκπομπές (Καμπουράκης), μετεγγραφόμενους από τον ευρύτερο ραδιοφωνικό και τον τηλεοπτικό χώρο (Μπάμπης Παπαναγιώτου, Γιάννης Πατρίδης) και λοιπούς.

Λέγεται ότι ο «Νώε» αντιστάθηκε με αποφασιστικότητα στα ρεσάλτα των Περιποιημένων Νυχιών. Αντιστάθηκε όρθιος στην μπουκαπόρτα της κιβωτού έχοντας σαν μαχαίρι στο στόμα την απειλή τής παραίτησης. Την περασμένη εβδομάδα, μετά από νέες πιέσεις για απολύσεις ο Χιώτης παραιτήθηκε κι ήταν έτοιμος να βουτήξει από την κουπαστή, αλλά το χέρι τού καπετάνιου τής ναυαρχίδας τον συγκράτησε ως από μηχανής θεός για μια ακόμα φορά. Η παραίτηση ανακλήθηκε και το σπαθί των απολύσεων-αποκεφαλισμών ξαναμπήκε ματωμένο στη θήκη. Αλλά ο ίδιος μιλώντας (συγκινημένος λένε οι πληροφορίες) στους εργαζόμενους είπε ότι όντως υπάρχει μεγάλα ψαλίδα ανάμεσα σε έξοδα και έσοδα, η οποία θα πρέπει να κλείσει «με μείωση του μισθολογικού κόστους, με αύξηση των εσόδων, με οποιοδήποτε τρόπο», όπως διάβασα πάλι στους Zoornalistas.

Και έτσι για πρώτη φορά καταλάβαμε ότι η κιβωτός διαθέτει και μπουρού. Που άρχισε να στριγγλίζει απεγνωσμένα. Ειδικά σφυρίζοντας επαναληπτικά εκείνο το «με οποιοδήποτε τρόπο».

Υστερόγραφο 1: Ο Βήμα FM είναι σαφώς επιτυχημένος (όσες αρνητικές επισημάνσεις κι αν έχεις να κάνεις), έχοντας στη διάθεσή του σχετικά λίγα μέσα, όταν ο πρώτος ραδιοσταθμός τού Οργανισμού στα αρχικά χρόνια τής Ελεύθερης Ραδιοφωνίας, καταποντίστηκε μαζί με το αστεράτο πλήρωμά του. Ήταν ο Top-FM, το φόβητρο των αντιπάλων του εκείνη την εποχή. Ο Top-FM πέρασε σαν να μην ήρθε ποτέ!
Υστερόγραφο 2: Στα είδη του επικοινωνιακού βασιλείου που διέσωσε ο Νώε-Βασίλης, βάλτε και τον Θ. Πάγκαλο. Ο οποίος κάθε Τρίτη είχε (έχει ακόμα;) ωριαία παρουσία ως, υποτίθεται, καλεσμένος. Και λέει το άπαν σύμπαν  της παγκόσμιας Παγκαλολογίας.
Υστερόγραφο 3: Διάβασα πριν από λίγο στο Enimerosi24 (δείτε εδώ λεπτομέρειες), ότι το εντεταλμένο για τις περικοπές στέλεχος «ζήτησε την απόλυση όλων των διοικητικών υπαλλήλων τού ραδιοφώνου και επιπλέον, πρότεινε από το απόγευμα και μετά ο σταθμός να ‘‘παίζει’’ μόνο μουσική».