Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013

Νταμπίζας και προστάτες

Για να φτιάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο πολλά πρέπει να ξεριζωθούν και να ξανασπαρθούν. Ένα από αυτά είναι τα οπαδικά τσιφλίκια που αναπτύχθηκαν άναρχα στις επικράτειες των συλλόγων και συχνά με τις ευλογίες των παραγόντων που έχριζαν την πλέμπα «επιστήμονες» και διακήρυσσαν χαχανίζοντας ότι «αυτούς τους οπαδούς έχουμε με αυτούς θα πορευτούμε». Η επίθεση στον Νταμπίζα κι η σαφής διάθεση να τον τσακίσουν στον ξύλο, είναι ένα ακόμα κρούσμα κακοφορμισμένου γηπεδικού κουτσαβακισμού. Ένα ανάμεσα στα πολλά, στα ατιμώρητα, τα ανεξιχνίαστα και γι’ αυτό ακόμα πιο επικίνδυνα. Γιατί γίνονται σπέρμα για τα επόμενα επεισόδια ενός σίριαλ που άρχισαν να το γράφουν οι σύλλογοι – μαζί με τον ημέτερο Τύπο πολλές φορές – με κολακείες, κανακέματα και αναφορές σε «ηρωικούς λαούς». +/- Δείτε τη συνέχεια

Είναι προφανές ότι από έναν ανεξέλεγκτο και μη ελεγχόμενο πια πυρήνα (κι όχι την πλατιά μάζα) αυτών των «λαών» ξεπήδησαν σε όλο τους το φάσμα οι μακελάρηδες που το παίζουν και προστάτες των ομάδων: από τους κουτσαβάκηδες του «συνήθους» ξυλοδαρμού ως τους μαχαιροβγάλτες τής Λαυρίου. Σχεδόν όλοι ασύλληπτοι. Κι αυτοί που σκότωσαν, κι εκείνοι που… απλώς έδειραν (τον Νταμπίζα, τον Μπάγεβιτς, τον Δώνη, τους δημοσιογράφους), κι οι άλλοι, οι θεατρόφιλοι, που επέδραμαν στο Τέχνης, κι αυτοί που μπήκαν σε προπόνηση μικρών παιδιών στη Θεσσαλονίκη και σκόρπισαν τρόμο. Το θέμα από όπου να το πιάσεις βρωμάει, λερώνει και πονάει. Γιατί λύση δεν φαίνεται να υπάρχει.

Γιατί οι σύλλογοι αδυνατούν πλέον να ελέγξουν τους «παραστρατημένους». Και γιατί η αστυνομία δεν μπορεί ή αδιαφορεί να το κάνει, όπως έδειξε με το επεισόδιο κατά Μπάγεβιτς στην Καλλιθέα, τότε που όλο βρισκόταν επί τα ίχνη του δράστη κι όλο της ξεμάκραινε ο στόχος. Σιγά τον αντάρτη, σιγά τον συνωμότη, σιγά τα άπαρτα βουνά της παρανομίας που τον έκρυβαν. Με τέτοια ατιμωρησία και – κάποτε – με τέτοια κάλυψη, πώς είναι δυνατόν η βία να μην παράγει ατιμώρητα βία; Και πώς να μη αναρωτιόμαστε «ποιος από τους προστάτες θα μας προστατεύσει ποιος;»

Διον. Βραϊμάκης 

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη Live Sport).