Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Ο Πούτιν, η Κύπρος, τα «μαχαίρια» και... η βεντάλια τής κυρίας Μέρκελ

Γερμανία και Ρωσία, λέει, είναι στα μαχαίρια. Δεν διευκρινίζεται με τι μαχαίρι η καθεμιά. Ότι δηλαδή οι Γερμανοί κρατάνε το χασαπομάχαιρο της εξουσίας τους στην Ευρώπη και οι Ρώσοι το μαχαιράκι για τον μπακλαβά. Η διαφορά φάνηκε στο πιο ακραίο της σημείο με την κυπριακή τραπεζική κρίση, όταν οι Κύπριοι (και όχι μόνο αυτοί) περίμεναν το ξύπνημα της ρώσικης αρκούδας που θα τους βοηθούσε να ολοκληρώσουν τον δικό τους τσαμπουκά. Η αρκούδα δεν ξύπνησε από τη φοβική της νάρκη και συνεχίστηκε ο ανήχυσος ύπνος των ρωσικών συμφερόντων που ακουμπάνε το κεφάλι του σε γερμανικό μαξιλάρι. +/- Δείτε τη συνέχεια

Οι Ρώσοι είναι, λέει, ενοχλημένοι με τα λόγια του προέδρου της Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουκ σε ομιλία του προς Ρώσους διανοούμενους, όταν έκανε αναφορά σε «αέρα ιμπεριαλισμού» που χαρακτηρίζει το καθεστώς του Πούτιν. Ο Γκάουκ έδωσε μαθήματα δημοκρατίας στην αρκούδα με περίσσευμα θράσους και υποκρισίας. Γιατί; Επειδή για μια δεκαετία και ως το 2000 ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Στάζι - επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης των αρχείων για την ακρίβεια.

Η Ρωσία, στην οποία κι εμείς πριν από λίγο καιρό προσβλέπαμε μέσα από σενάρια ρομαντικής ελαφρότητας, παλεύει μόνη απέναντι στους G8 να στηρίξει τον Άσαντ στη Συρία και απέτρεψε με την επιμονή της την έκδοση κοινής ανακοίνωσης εναντίον του. Για πόσο θα παραμείνει άκαμπτη η αντίσταση του Πούτιν θα το δούμε σύντομα. Τι πιθανότερο είναι ότι και πάλι θα ανοίξει τη βεντάλια της κυρίας Μέρκελ. Για να της κάνει αέρα όποτε νιώθει ότι τη στενοχωρεί.