Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Φέρτε το επόμενο λάθος να το κάνουμε

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ ΚΑΙ Η ΕΚΡΗΞΗ ΒΙΑΣ ΣΤΙΣ «ΦΑΒΕΛΕΣ» ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΜΝΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ. ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΙΚΡΥΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Η ΚΟΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΟΚΟΡΑ ΚΑΙ Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΤΩΔΗ ΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ.  


Συνεχίστηκαν για πέμπτο συνεχές βράδυ οι ταραχές στην Στοκχόλμη με καταστροφές, πυρπολήσεις, συγκρούσεις. Η σπίθα που ξεπήδησε από τις σκανδιναβικές «φαβέλες», από γειτονιές μεταναστών που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, έχει λαμπαδιάσει περιοχές και προάστια της σουηδικής πρωτεύουσας. «Γινόμαστε σιγά-σιγά όπως οι άλλες χώρες», δήλωσε ο Άγε Κάρλμπομ, ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Μάλμε.

Μάλιστα, «όπως οι άλλες χώρες»… Η μόλυνση από τον ταραγμένο Νότο πέρασε με άλμα στις εσχατιές του ευρωπαϊκού βορρά. Ο 21ος αιώνας τραβάει τις κουρτίνες που έκρυβαν τα προβλήματα και σηκώνει τα χαλάκια κάτω από τα οποία οι κοινωνίες παράχωναν τις δυσανεξίες τής Εποχής τών Αδιεξόδων.

Αιτίες οι ανισότητες και η αδυναμία της Δύσης να διαχειριστεί το φαινόμενο της εισροής μεταναστών χτυπώντας στην καρδιά τους τα προβλήματα: στην πείνα και την ανέχεια που υπάρχει έξω από τα σύνορά της – τα σύνορα που περικλείουν με ρωγμώδη προστατευτισμό μια υποτιθέμενη ευμάρεια. Το καβούκι μας είναι πια πολύ μικρό για να χωρέσει την ογκώδη αμεριμνησία και η άμμος ελάχιστη για να καλύψει τον τερατώδη στρουθοκαμηλισμό μας. +/- Δείτε τη συνέχεια

Το 2005 στη Γαλλία οι βιαιότητες εξαπλώθηκαν σαν πυρκαγιά στο δάσος. Το επίκεντρο: οι μετανάστες. «Να φύγουν τώρα» είπε, και διέταξε άμεση απέλαση των εξεγερμένων ντεσπεράντος ο Σαρκοζί, το κοκοράκι που αντέστρεψε τους όρους τής Φύσης: δεν γονιμοποιούσε αυτό, αλλά καθόταν από κάτω στη γερμανική κότα. Καμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένα μαγαζιά, βιαιότητες, συλλήψεις – πρώτα στο Παρίσι και μετά στην Περιφέρεια της Γαλλίας.


Το 2011 οι φοιτητές τίναξαν στον αέρα την ηρεμία και τον αγγλικό φλέγμα. Η βία ξεπήδησε από τη μιτροειδή βαλβίδα στην καρδιά τής ευρωπαϊκής νηνεμίας, το Λονδίνο. Και σε λίγο πέρασε στο Μπράιτον. Σιδηρολοστοί, πέτρες, λεηλασίες, επιθέσεις σε καταστήματα, φλόγες!

Και τώρα η Στοκχόλμη στο μάτι τής εξέγερσης. Εκεί που λέγαμε – νομίζαμε δηλ. – ότι οι άνθρωποι και οι πολιτείες έχουν λύσει σε τέτοιο βαθμό πλήξης τα προβλήματά τους ώστε θα τους ενδιέφερε να κάνουν έρευνες για το πλαγκτόν στη Μεσόγειο και για το μέγεθος της νιφάδας στο χιόνι των Ιμαλαΐων προκειμένου να σκοτώσουν αυτήν την πολτώδη πλήξη.


Λάθος είχαμε καταλάβει. Και λάθος είχαν κάνει οι ταγοί του δυτικού νεοπλουτισμού. Παρίσι, Λονδίνο, Μπράιτον, Στοκχόλμη – και δεν ξέρω πόσα άλλα μπορεί να έχω ξεχάσει – δείχνουν με φωτεινά γράμματα που αναβοσβήνουν αυτό το λάθος. Αλλά οι ηγέτες δεν το βλέπουν. Και προστάζουν: φέρτε το επόμενο λάθος για να το κάνουμε.

(Εμείς εδώ, στο απέναντι άκρο από τις εσχατιές του ευρωπαϊκού Βορρά, στις εσχατιές του ευρωπαϊκού Νότου, το έχουμε νιώσει περισσότερο από κάθε άλλον). 

Διον. Βραϊμάκης

4 σχόλια:

 1. Επωνύμως Ανώνυμος κι Ανωνύμως Επώνυμος24 Μαΐου 2013 - 10:43 μ.μ.

  Το φαινόμενο της Σουηδίας πρέπει να μας βάλει σε σοβαρότατες σκέψεις. Όταν αυτά συμβαίνουν στην χώρα με τα καλύτερα προγράμματα πρόνοιας στον κόσμο, τότε μάλλον κάτι άλλο είναι που κρύβεται πίσω από αυτά κι όχι η ανεργία. Πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε αυτά και στην χώρα μας και τότε θα είναι η δύσκολη στιγμή μας...

  Ο πολυπολιτισμός στην Ευρώπη έχει ήδη αποτύχει. Το φαινόμενο της Σουηδίας θα επεκταθεί σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Το έχω ξαναγράψει. Για να υπάρξει και ν΄ ανθίσει ο πολυπολιτισμός, πρέπει να έχουν πολιτισμό τα εμπλεκόμενα κοινωνικά σύνολα. Δεν βλέπω ποιος είναι ο πολιτισμός, που παράγεται από φανατισμένα ισλαμοφασιστικά ιερατεία, που δρουν ανενόχλητα στα τζαμιά των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Οι ισλαμιστές αργά ή γρήγορα θα ζητήσουν την εφαρμογή της Σαρία σε όλη την Ευρώπη. Αυτός είναι ο στόχος που υποκρύπτεται πίσω από τις εξεγέρσεις κι όποιος δεν το αντιλαμβάνεται στρουθοκαμηλίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. http://www.bnp.org.uk/sites/default/files/news/16_rise_of_islam_in_europe.jpeg

  ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή