Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ο Λαλάκης τού Καστελόριζου και το πιστόλι στον κρόταφο της Κύπρου...

ΤΟ ΗΧΗΡΟ «ΟΧΙ», ΤΟ  ΜΙΞΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ CCN, ΟΙ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΑ… ΠΥΡΑ ΑΥΤΟΘΑΥΜΑΣΜΟΥ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Η σκακιέρα είναι ανοικτή, το παιχνίδι χοντρό. Δεν αφορά μόνο την Κύπρο, μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο τη Γερμανία που όλο και πιο απροκάλυπτα ασκεί τον ηγεμονικό της ρόλο. Αφορά και τη Ρωσία, την Αμερική, την Υδρόγειο! Διαβάζουμε απίστευτα ετερόκλιτα:
** Ότι το CCN επιχαίρει για την αρνητική στάση της κυπριακής Βουλής και της δίνει συγχαρητήρια!
** Ότι η Μέρκελ προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για βοήθεια της Κύπρου από τη Ρωσία.
** Ότι οι μουτρωμένοι, έως και έξαλλοι, Ρώσοι, σχεδιάζουν να βοηθήσουν μέσω Γκάζπρομ, αλλά με σοβαρά ανταλλάγματα που μπορεί να είναι ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου, οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ ή, ακόμα, και διευκολύνσεις για τον ρώσικο στόλο στη Μεσόγειο!
Είναι άγνωστο το τι θα βγει από αυτό το μίξερ συμφερόντων, που παραπέμπει σε ιδιότυπο χολιγουντιανό πολιτικό θρίλερ: +/- Δείτε τη συνέχεια

Προσγειώσεις ιδιωτικών τζετ με Ρώσους μεγιστάνες στη Λευκωσία, ταξίδια παραγόντων στη Μόσχα, τηλεδιασκέψεις (κάτι σαν «κόκκινο τηλέφωνο» της εποχής), απειλές, κινητικότητα πρακτόρων (οικονομικών στην προκειμένη περίπτωση) και κόσμος στους δρόμους να διαδηλώνει έξω από τα γραφεία των κομμάτων και τη Βουλή. Ό,τι και να γίνει, θετικό ή αρνητικό, ελπιδοφόρο ή καταστροφικό, η κοινή διαπίστωση είναι μία: ότι οι Κύπριοι διαπραγματεύονται όρθιοι κι όχι σκυμμένοι όπως ο δικός μας Λαλάκης τού Καστελόριζου που απειλούσε να βγάλει το πιστόλι στο τραπέζι και τελικά δέχτηκε απνευστί όλους τους όρους (χωρίς τα στελέχη του να τους διαβάσουν καν).

Τώρα η Κύπρος συνδιαλέγεται με το πιστόλι όχι στο τραπέζι τού Λαλάκη, αλλά με την κάννη στον κρόταφο. Και με κάποιους Ελλαδίτες να τζογάρουν τη δική τους αξιοπιστία και υστεροφημία πάνω στη δική της τύχη. Να πουν δηλαδή ότι «είδατε τι έπαθε η Κύπρος, ενώ εμείς…». Το έκανε ήδη ακροθιγώς ο επαγγελματίας ευκαιρισάκιας Βενιζέλος. Υπαινικτικά, λιγόλογα, σε μια πρώτη τροχιοδεικτική βολή. Κι αν συμβεί το μοιραίο θα ακολουθήσουν πραγματικά πυρά… αυτοθαυμασμού για τις κινήσεις τους.

Όπως και να έχει, ένα είναι σίγουρο: ότι η Κύπρος δεν μπλοφάρει με τα επιτραπέζια πιστόλια τού Λαλάκη και δεν έχει ζωστεί τα μούφα εκρηκτικά τού Ρετζάι. Λέει «ΟΧΙ» και διαπραγματεύεται πάνω σε πυριτιδαποθήκη για το μέλλον της - κι όχι μόνο το οικονομικό - έχοντας πάλι μια Ελλάδα καθημαγμένη, όπως τότε. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές τη σκεφτόμαστε όπως ακριβώς το ’74. Με πόνο και φόβο. Για εκείνην και για εμάς.

4 σχόλια:

 1. θα δηξει πως θα παει....ψυχρεμιααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χμ...αυτό που συμφωνώ και πιστεύω εντοπίζεις σωστά είναι η στάση των εδώ πολιτικών αρχη....γών. Ο Βενιζέλος βγήκε με υφάκι "προσοχή παιδιά, χαμηλοί τόνοι, κοιτάξτε τί πάνε να πάθουνε". Και καπάκι σκάει η ερώτηση της αρχι...δημοσιογράφου του μεγάλου καναλιού για τις απολύσεις στο δημόσιο...για να μας πείσουνε σώνει και ντε πως αν δεν τις κάνουμε υπάρχουνε μεγάλα ρίσκα και μπορεί να πάθουμε κάτι που μπορεί να πάθουν οι Κύπριοι.
  Πουτάνες του επικοινωνιακού παιχνιδιού.

  Για τα υπόλοιπα. Ο Λαλάκης κι ο κάθε Λαλάκης είναι εντολοδόχοι είτε του λαού είτε των επιχειρηματιών. Δεν πιστεύω πως ο λαός είπε το όχι στην Κύπρο. Πιθανότατα οι εντολοδόχοι της Κύπρου επηρεάστηκαν από τους Κύπριους και Ρώσους επιχειρηματίες περισσότερο από ότι επηρεάστηκαν από το λαό. Δεν πιστεύω πως ξαφνικά βρέθηκαν μαζικά βουλευτές να έχουν τσίπα.

  μΒ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το "όχι" των Κυπρίων βουλευτών άρχισε να εκδηλώνεται λίγες ώρες από την απόφαση του Γιούρογκρουπ. Από το πρωί του Σαββάτου που έσκασε η είδηση για τις καταθέσεις μετρήθηκαν ("δια περιφοράς" που λέει ο λόγος) τα κουκιά, και προέκυψε ότι το νομοσχέδιο δεν περνάει. Δηλαδή πριν προλάβει να διακινηθεί οποιαδήποτε δευτερη εντολή. Κατά τα αλλα, όπως λέει ο pane ole "θα δείξει πώς θα πάει". Οι Κύπριοι είναι στριμωγμένοι, διακυβεύεται η τύχη τους, αλλά διατηρούν την αξιοπρέπειά τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επιμένω για τους εξής λόγους :

   1. Μερικά τηλέωνα από το Σ/Κ μέχρι τώρα δεν είναι και τόσο δύσκολα.
   2. Πρώτη φορά βλέπω εμπλοκή άλλης χώρας τόσο έντονα για αποφάσεις του γιούρογκρουπ.
   3. Η άλλη χώρα τυχαίνει να είναι η Ρωσία, να έχει επενδύσει πολλά στην Κύπρο (οι επιχειρηματίες της) και ταυτόχρονα να είναι η εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.

   Με βάση αυτά, το όχι των Κυπρίων βουλευτών, μου φαίνεται πως έχει σχέση με ρώσικα επιχειρηματικά συμφέροντα.

   μΒ

   Διαγραφή