Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Βρυχηθμοί, κακαρίσματα και λήθη

Ο κυνισμός του Σόιμπλε μεγαλώνει όσο δαγκώνει τον ευρωπαϊκό Νότο κι όσο εκφράζεται με γαυγίσματα. Προχθές είπε ότι οι άλλοι Ευρωπαίοι ζηλεύουν τη Γερμανία επειδή προοδεύει. Χθες ότι οι Κύπριοι είναι θυμωμένοι «αλλά θα τους περάσει». Ξέρει καλά ότι όλοι μας, αφρίζει-ξαφρίζει, θα το φάμε το σαπούνι. Είναι βέβαιος για την αποτελεσματικότητα όσων αποφασίζει αυτός και η μαντάμα του. Ακόμα και τα πιο ακραία, ακόμα κι κείνα που στην αρχική μορφή προπλάσματος μοιάζουν με αποκυήματα ξεκαπίστρωτης φαντασίας. +/- Δείτε τη συνέχεια

Ο Σαρρής, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι είχε υπόψη του για το σενάριο του κουρέματος, αλλά δεν πίστευε ότι ήταν ποτέ δυνατόν να εφαρμοστεί. Το ίδιο κι ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος, ένας οικονομολόγος (δεν θυμάμαι το όνομά του), που τον άκουγα χτες στο ραδιόφωνο: «Είναι αντιεπαγγελματικό αυτό και δεν με κολακεύει που το λέω, αλλά μολονότι είχα ακούσει για το πιθανό κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο, δεν πίστευα ότι μπορούσε να γίνει ποτέ πραγματικότητα». Αλλά έγινε!

Η Ευρώπη, η υποτίθεται ενωμένη (σχήμα οξύμωρο!), χορεύει σαν την αρκούδα τού αρκουδιάρη που εκπαιδεύεται πάνω σε πυρωμένη λαμαρίνα: της παίζει το ντέφι, εκείνη καίγεται και αναπηδά. Μετά, όταν έχει «εκπαιδευτεί» αρκεί να ακούσει μόνο το ντέφι για να αρχίσει να χοροπηδάει – γιατί έχει συνδυάσει τον ίδιο ήχο με το οδυνηρό κάψιμο στις πατούσες.

Οι βρυχηθμοί Ευρωπαίων ηγετών καταλήγουν σε κακαρίσματα. Όπως αυτοί του ανεκδιήγητου (βενιζελικού φίλου) Ολάντ που δήθεν θα τρόμαζε τη Μέρκελ – όχι σαν εκείνη την παλιόκοτα, τον Σαρκοζί. Και το μόνο που κάνει είναι να βρυχάται με κακαρίσματα, όπως χθες: «Δεν είναι πιο δυνατή η Γερμανία από την Ελλάδα», είπε. Πολύ γέλιο. Κλαυσίγελος! «Θα του περάσει» σκέφτεται ο Σόιμπλε. Πόσο μου θυμίζει τον Μητσοτάκη που έλεγε «σε δέκα χρόνια δεν θα το θυμάται κανείς». Είναι μεγάλο ποντάρισμα να βάζεις όλα τα λεφτά σου στην ιστορική λήθη. Κανένα ρίσκο!