Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η ιστορία του καμηλιέρη

Ο ΔΕΒΕΤΖΗΣ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, Η ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΚΑΜΗΛΑΣ, ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΙΚΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ

Γράφει ο BADDOG

Πριν από πολύ καιρό είχα ψαρέψει μία συνέντευξη (δεν θυμάμαι σε ποια... υφαλοκρηπίδα του διαδικτυακού πελάγους), συγκεκριμένα το ξετύλιγμα μίας ιστορίας. Αφηγητής της, ένας κτηνίατρος από το μειονοτικό στοιχείο της Κομοτηνής, ονόματι Δεβετζή Ογλού. Ο πατέρας του, λέει, είχε καμήλες, ήταν αγωγιάτης. Κυρίως μετέφερε στην πόλη καυσόξυλα από τα βουνά της Ροδόπης. Εξ ου και το επίθετο της οικογένειας (το δεβετζής είναι τουρκικής προέλευσης και σημαίνει καμηλιέρης). Όμως, τα χρόνια πέρασαν και η εξέλιξη (βελτίωση δρόμων κ.λ.π.) τον προσπέρασε. Γι' αυτό, το 1968 αποφάσισε ν' αποσυρθεί. Μπήκε, ωστόσο, ένα ζήτημα τότε: +/- Δείτε τη συνέχεια

To ζήτημα ήταν τι θ' απογίνει ο «στόλος». Μέσα στη Χούντα, μάλιστα. Να τις πουλήσει δεν μπορούσε, ελλείψει ενδιαφερόμενου πια. Και για οτιδήποτε άλλο, υπήρχε νομικό κενό που τον άφηνε ακάλυπτο. Τελικά, χτυπώντας διάφορες πόρτες εκείνη την εποχή, κατάφερε να πάρει άδεια και να οδηγηθούν οι καμήλες στο σφαγείο. Τα ζώα θανατώθηκαν και με το κρέας, λέει, έφτιαξαν ωραιότατα λουκάνικα!

Είχα εντυπωσιαστεί από τρία πράγματα. Το πρώτο: ότι μέχρι το 1968 υπήρχαν καμήλες, έστω οι τελευταίες, στην Κομοτηνή. Το δεύτερο: ότι από την καμήλα μπορείς να φτιάξεις λουκάνικα (μόνο για παστουρμά είχα ακούσει...). Το τρίτο (το σοκαριστικότερο): κάποιος «καμένος» εθνικιστής έσπευσε –στα comments κάτω από την ανάρτηση- να καθυβρίσει τον άνθρωπο, να τον αποκαλέσει «Μογγόλο» και να του σούρει και διάφορα άλλα!

Παραλήρημα με αφορμή ένα κείμενο που η όποια σημασία του ήταν λαογραφική και τίποτε περισσότερο. (Προφανώς, ένας «Ελληνάρας» απ’ αυτούς που στους Ολυμπιακούς αποθέωναν την… κοντοχωριανή του Δεβετζή Ογλού, τη Δεβετζή!). Το ένα συμπέρασμα, λοιπόν, από αυτή την ιστορία με τις καμήλες είναι πως όλα τρώγονται: άλογα στην Πολωνία, σκυλιά στην Κίνα, καμήλες στην Κομοτηνή, βατράχια στα Γιάννενα, χελώνες στην… κατοχή.

Και τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ συνιστούν σκάνδαλο όχι για αυτή καθαυτή την πρώτη ύλη τους, αλλά για την παραπλάνηση του καταναλωτή, ότι παρασκευάζονται από μοσχαρίσιο, χοιρινό ή αρνίσιο κιμά. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι τώρα ξέρουμε –grosso modo- το προφίλ του πατέρα που στέλνει το παιδί του στο «κατηχητικό» που ίδρυσε η Χρυσή Αυγή στη Λούτσα. Αυτό που δεν ξέρει ο ίδιος ο πατέρας είναι ότι τα παιδάκια είναι σαν τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ! Η πρώτη ύλη τους μπορεί να μην είναι ντε και καλά ελληνική. Και αν έχει πρόβλημα με τις προσμίξεις, καλύτερα να μην ξέρει: μπορεί να τα πετάξει από το παράθυρο! Σ’ αυτή την περίπτωση, βλέπετε, δεν έχεις ποιον να μηνύσεις…

5 σχόλια:

 1. Εσύ έχεις πάει κατηχητικό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν υπήρχε Χ.Α. στα δέκα μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η κυρία εκείνου του ρεβεγιόν που σε πέθανε στην πείνα, μόνο σαλαμάκι ταράνδου πρόσφερε από τα "εξωτικά"; Λίγο καμήλα από εκείνες του Δεβατζή πατρός δεν μπορούσε να μαγειρέψει; Σοταρισμένη με λάδι φώκιας και γαρνιρισμένη με φολίδες κροκοδείλου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κεφτεδάκια παναρισμένα με φυστίκι είχε... Πολύ πιο μπροστά από το ΙΚΕΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πρωτοπόρες οι φίλες της γυναίκες του! Εκατό χρόνια μπροστά - πιο μπροστά και από τον Δανιήλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή