Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Η αριστερή λόγχη της ΔΗΜΑΡ

Μοιάζει με ανέκδοτο. Εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν συνάντηση με τον Κουβέλη. Για να πουν το πρόβλημά τους στο αριστερό αυτί της κυβέρνησης. (Το ίδιο έκαναν και για τον Βενιζέλο, αλλά αυτό δεν χρειάζεται σχόλιο, χρειάζεται γαργαλιέρα σε γρήγορες στροφές).
** Οι αγρότες του τα είπαν. Στα σοβαρά...
** Ο Κουβέλης τους άκουσε. Στα σοβαρά...
Μια θεατρική σύμβαση. Όπως πας στο θέατρο και ξέρεις ότι αυτοί που είναι πάνω στη σκηνή αναπαριστούν μια οιονεί πραγματεύτηκα που εσύ, από κάτω, τη ζεις σαν… πραγματική πραγματικότητα. Γιατί είσαι διατεθειμένος να τη ζήσεις έτσι. Πώς το έλεγε ο Έρμαν Έσσε, νομίζω στον «Βροχοποιό»; «Η πέτρα ήθελε να χτυπήσει το πουλί και το πουλί ήθελε να χτυπηθεί από την πέτρα». Έτσι, ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαι ακριβώς – πάνε και τόσα χρόνια. +/- Δείτε τη συνέχεια

Λοιπόν, η σύμβαση ήθελε και μια σοβαρή πολιτική δήλωση, με αριστερό πατερναλίστικο ενδιαφέρον ενός δεξιόστροφου πολιτικού σχηματισμού. Και σοβαρός σοβαρός ο Φώτης Κουβέλης έκανε δηλώσεις μετά από τις συναντήσεις με φορείς των αγροτών: «Υπάρχουν πράγματι προβλήματα», είπε. «Η δέσμευση και όχι η υπόσχεση είναι ότι αυτά τα προβλήματα θα αποτελούσουν αντικείμενο κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξουν λύσεις».

Μάλιστα, «δέσμευση»! Σοβαρή τοποθέτηση που γίνεται αστεία μέχρι γελοιότητας αν ξέρεις πώς πορεύτηκε ως τώρα η ΔΗΜΑΡ πάνω στη γραμμή «διαφωνώ αλλά στηρίζω».

** Διαφώνησε για τα εργασιακά αλλά στήριξε.
** Διαφώνησε για την επιστράτευση/επίταξη αλλά στήριξε.
** Διαφώνησε με το πακέτο νόμων σε ένα άρθρο αλλά στήριξε.

Σε μια εποχή που τα κόμματα εξαγγέλλουν προγράμματα ξέροντας ότι δεν θα εφαρμοστούν, που χαράζουν πολιτική γνωρίζοντας ότι δεν θα την ακολουθήσουν, που δίνουν υποσχέσεις με τη βεβαιότητα ότι δεν ανταποκριθούν, πώς είναι δυνατόν οι αγρότες να πάρουν στα σοβαρά τη «δέσμευση» Κουβέλη; Η θεατρική σύμβαση λέει πως πρέπει να κάνουν ότι το πιστεύουν. Και ότι δήθεν η ΔΗΜΑΡ είναι η λόγχη που πιέζει το μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης πριν πάει στην πατούσα για να (μας) γαργαλήσει…