Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Χαρωπά και αυτοβούλως στη λιτότητα

Ήθελές τα και παθές τα μαρμαρωμένε βασιλιά του καναπέ. Όπως ο Ραχόι ευχαρίστησε τους Ισπανούς άρχοντες της σιωπής, που δεν φωνάζουν, δεν διαμαρτύρονται, δεν δυσαρεστούνται – όπως εξηγεί ο ίδιος την αποστασιοποίησή τους – έτσι κι εδώ το «Βήμα», ερμηνεύει την ακινησία σου ως «Μια άλλη επανάσταση των πολιτών». Καθαρή ερμηνεία βραδινού ονείρου αν δούμε και την ώρα της ανάρτησης: 6.18 το πρωί! +/- Δείτε τη συνέχεια

** Το άρθρο αποφαίνεται ότι: «Η αλήθεια είναι πως πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια, που ξεπερνούν τη μόνιμη αριστερό - δεξιά αντιμνημονιακή ρητορεία. Άλλες συνειδητοποιήσεις επικρατούν πλέον, που καταρρίπτουν την επικρατούσα πρώτη εντύπωση, την υπεραπλουστευτική και συνάμα λαϊκιστική που θέλει τους πάντες ‘‘κλέφτες’’ και ονειρεύεται ‘‘κρεμάλες παντού’’». «Άλλες συνειδητοποιήσεις επικρατούν πλέον».
Ναι, επικρατεί η συνειδητοποίηση ότι μπορείς να ζεις με τριακόσια ευρώ, να πληρώνεις τον γιατρό του ΙΚΑ για να σου γράψει φάρμακα, να πληρώνεις τα φάρμακα, να σου χρωστάει το αφεντικό τρία, πέντε και έξι μηνιάτικα, να μην έχεις δουλειά, να είσαι μέρος της ουράς στον ΟΑΕΔ.

** «Όσο περνά ο καιρός ο ελληνικός λαός συνειδητοποιεί ότι το μοντέλο τής υπερκατανάλωσης και της επίπλαστης ευημερίας με δανεικά και αγύριστα, που επικράτησε στις προηγούμενες δεκαετίες, εξήντλησε τα όριά του και δεν πρόκειται να επανέλθει όσο κι αν σκούζει ο κ. Φωτόπουλος κι όσο κι αν χτυπιέται ο κ. Τσίπρας», συμπεραίνει ακόμα το άρθρο.
 «Το μοντέλο της υπερκατανάλωσης»! Δηλαδή το ξεπεράσαμε από… συνειδητοποίηση κι όχι από αδυναμία. Όχι με το ζόρι, όχι από τα ζόρια που μας επιβλήθηκαν. Σαν να έχουμε τα πάκα στο συρτάρι και να λέμε ότι δεν θα υπερκαταναλώσουμε σήμερα επειδή γίναμε συνειδητοποιημένοι πολίτες.

** «Τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά τούτα τα χρόνια εφαρμόζουν από μόνα τους εσωτερικά προγράμματα λιτότητας και αναζητούν από μόνα τους παραγωγικές διεξόδους, αναλαμβάνοντας πλήρως το κόστος και το βάρος των επιλογών τους», γράφει ακόμα – ανάμεσα σε πολλά άλλα – το «Βήμα».
«Εφαρμόζουν από μόνα τους εσωτερικά προγράμματα λιτότητας». Από ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ! Αυθόρμητα και χωρίς να τους εξαναγκάζει κανείς, φτιάχνουν οι Έλληνες «εσωτερικά (εσωτερικά, τι θέλει να πει;) προγράμματα λιτότητας» Γι’ αυτό και κανείς δεν διαμαρτύρεται, δεν συναθροίζεται, δεν φωνάζει. Γιατί επιβάλλει τη λιτότητα στον εαυτό του αυτοβούλως. Και με χαρά. Όπως αυτοβούλως και με... χαρά από μόνος του αυτοκτονεί!

Και, ακόμα, γιατί, όπως διαβάζουμε, «Ο κόσμος είναι πιο προχωρημένος και πιο κινητικός από τους επαγγελματίες εργατοπατέρες και τους οκνηρούς κομματάρχες (…) Ξέρουν πως αν περιμένουν να σωθούν απ' αυτούς είναι χαμένοι από χέρι. Γι' αυτό και αγνοούν τα παραγγέλματά τους».

Δεν περιγράφω άλλο!

9 σχόλια:

 1. Οι μάχες δίνονται στους καναπέδες.
  Ο καθένας χωριστά, μόνοι.


  Υ.Γ. : Νόμος είναι αυτό που ήτανε να γίνει κι έγινε.

  Υ.Γ.2 : Ή με τό κεφάλαιο ή με το κιλό. Μόνο ελληνικό μοσχαράκι γάλακτος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. τΟ βημα δεν ειναι πουχε γράψει οτι ο γαπ μας εσωσε απο...... πραξικοπημα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από τον κακό Φωτόπουλο μάθαμε ότι τα ακίνητα των επιχειρήσεων άνω των 1000 τμ έχουν έκπτωση έως και 65% (εάν κι εφόσον πληρώνουν...) στο ΕΤΑΚ. Και από τον καλό συντάκτη του «Βήματος» μάθαμε ότι ευτυχώς ο κατώτατος μισθός για τους άνω των 25 διαμορφώνεται στα 580 ευρώπουλα μικτά, γεγονός που μας προστατεύει από την «υπερκατανάλωση και την επίπλαστη ευημερία». Αλλά στο τέλος, όπως συμβαίνει στα περισσότερα έργα, επικρατεί ο καλός. Κατατροπώνει τον κακό.

   Διαγραφή
  2. Αυτονόητο είναι ότι με 580 ευρώ σταματάει η υπερκατανάλωση. Πρώτα πρώτα σταματάει η κατανάλωση.

   Με 350 ευρώ ενοίκιο, σου μένουν 150 ευρώ για λογαριασμούς και 80 ευρώ σε ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής + καύσιμα ή τέλος πάντων τα εισιτήρια για να πηγαινοέρχεσαι στη δουλειά σου.

   Με 580 ευρώ μισθό, το φαγητό και η θέρμανση είναι πολυτέλεια.

   Διαγραφή
 3. « […] Είδαμε ότι οι μάζες δεν συλλογίζονται, ότι δέχονται ή απορρίπτουν τις ιδέες χονδρικά, ότι δεν ανέχονται ούτε συζήτηση, ούτε αντιλογία κι ότι οι υπερβολές που δρουν πάνω τους κατακλύζουν εντελώς το πεδίο νόησής τους και τείνουν αμέσως να μεταμορφωθούν σε πράξεις.

  Έχουμε δείξει ότι οι μάζες που υποβάλλονται με τον κατάλληλο τρόπο, είναι έτοιμες να θυσιαστούν για το ιδανικό που τους έχουν υποβάλλει.

  Είδαμε τέλος, ότι αυτές γνωρίζουν μόνο τα βίαια και ακραία αισθήματα. Σε αυτές η συμπάθεια γίνεται γρήγορα λατρεία και μόλις γεννηθεί η αντιπάθεια μεταμορφώνεται σε μίσος.
  Αυτές οι γενικές ενδείξεις επιτρέπουν ήδη να προαισθανθούμε την φύση των πεποιθήσεών τους […]

  […] Μέχρι σήμερα οι μεγάλες καταστροφές των αρχαίων πολιτισμών έχουν αποτελέσει τον πιο σαφή ρόλο των μαζών.

  Η ιστορία διδάσκει, ότι την στιγμή που οι ηθικές δυνάμεις, ο πολιτισμός μιας κοινωνίας, έχασαν την δύναμή τους, η τελική διάλυση επιτελέστηκε από τους ασυνείδητους αι κτηνώδεις , που δικαίως χαρακτηρίστηκαν βάρβαροι.

  Οι πολιτισμοί μέχρι και σήμερα, δημιουργήθηκαν και διευθύνθηκαν από μια πνευματική αριστοκρατία.

  Ποτέ από τις μάζες […] »

  Gustav Le Bon
  Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ
  Μετάφραση Ι.Σ. Χριστοδούλου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τα ίδια είπε και ο Σπηλιοτόπουλος. Ότι ο πολίτης προσαρμόζεται. Και ότι το γεγονός ότι δεν κατεβαίνει στις διαδηλώσεις είναι "επανάσταση νοοτροπίας"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στην Ξάνθη με έρευνα αποδείχτηκε ότι τετρακόσια παιδιά δεν έχουν να φάνε στο σχολείο ούτε ένα κουλούρι, ούτε μια φέτα ψωμί. Αντιστοιχούν σε 150 οικογένειες άνεργες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κρήτη: "Οι Βούλγαροι είναι για δουλειά στα αμπέλια και οι Έλληνες άνεργοι για φραπέ στις καφετέριες"

  Τα λόγια αυτά ανήκουν σε αμπελοκαλλιεργητές που αναζητούσαν εναγωνίως ντόπιους για να εργαστούν...
  Δουλειά ναι, αλλά όχι στο αμπέλι!
  Οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στον τρύγο και γι'αυτό οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν φέτος στα χωράφια, ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία αλλοδαποί και όχι ντόπιοι, όπως θα περίμενε κανείς λόγω της ανεργίας. Με το μεροκάματο να κυμαίνεται στα 23 ευρώ το πεντάωρο, δηλαδή 690 ευρώ ο μήνας, πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν να κάθονται άπραγοι στις καφετέριες παρά να βρεθούν στο χωράφι και να δουλέψουν.

  Το MadeinCreta συνάντησε συνεργείο κοπής σταφυλιών αποτελούμενο από 20 άτομα και οι Έλληνες ήταν μόνο δύο! Όλοι οι υπόλοιποι ήταν Βούλγαροι, που βρέθηκαν στο νησί για το πολυπόθητο και δυσεύρετο μεροκάματο. Όταν, λοιπόν, τα ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους είναι σε δυσθεώρητα ύψη, αμπελοκαλλιεργητές αναζητούσαν εναγωνίως ντόπιους για να εργαστούν, όμως μάταια! Τούτο, είναι αλήθεια, εξέπληξε και τους ιδιοκτήτες των αμπελώνων, που θα προτιμούσαν εργατικά χέρια συγχωριανών τους καθώς οι ξένοι «δεν το αγαπούν το σταφύλι, δεν το γνωρίζουν και δεν το προσέχουν», σύμφωνα με παραγωγό που έψαχνε Έλληνες να εργαστούν, όμως μάταια ! «Ψάξαμε να βρούμε ντόπιους, όμως δεν ανταποκρίθηκαν και δε μπορούμε να αφήσουμε άκοπα τα σταφύλια μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
  Οι Έλληνες που δούλευαν στο συγκεκριμένο συνεργείο καυτηρίασαν την απροθυμία που εμφάνισαν οι νέοι να εργαστούν στη γη έστω και για ένα μήνα. Ένας από αυτούς, ο Γιώργος, πατέρας τριών μικρών παιδιών λέει χαρακτηριστικά: ''Τι θα κάνω με τρία παιδιά; Θα κάθομαι στο σπίτι στις Αρχάνες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αρα ερχεσαι στα ''λογια''του καρκιν...ποιος φτεει;;;...οι βουλγαροι...!αν δεν υπηρχαν βουλγαροι...τη;; δεν θα πιναμε ρακιες φετος;;καλα ρακες ...ρακομελο;;δεν;;
   τιποτα =-τιποτα...αρχηζω να την βλεπω αλιος!!

   Διαγραφή