Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Να μπουν στον προσομοιωτή φτώχειας

ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, Γ.Π., ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 

Μονότονα, χωρίς παρεκκλίσεις, σαν τρένο πάνω στις γραμμές, ακούμε μέρες και βδομάδες ότι η τρόικα είναι άκαμπτη και εμμένει στις απαιτήσεις της. Τις παράλογες και καταστροφικές απαιτήσεις. Αυτές που θα μας «προσαρμόσουν» περισσότερο, κατά τη θεωρία του Σπηλιωτόπουλου. Που θα μας κάνουν να ζούμε με πιο λίγα, με ακόμα λιγότερα, με ελάχιστα από τα λίγα που ζούσαμε πριν από έναν μήνα. Ο Σπηλιωτόπουλος (και πολλοί άλλοι βολεμένοι στις καταθέσεις τους, στις δουλίτσες τους, στις κληρονομιές τους, στα έτοιμά τους, στις προίκες τους, σε αυτά που τους άφησαν οι μπαμπάδες ή τα πεθερικά τους) διαπιστώνει ότι ο Έλληνας βελτιώνεται (γι’ αυτό δεν κατεβαίνει στις διαδηλώσεις) και ότι έχει προχωρήσει, λέει, σε μια «επανάσταση νοοτροπίας». Πάντα οι λέξεις που αποφορτίζονται από την πραγματική τους σημασία εξιτάρουν τους «λογοπλάνους». +/- Δείτε τη συνέχεια

Είναι σαν να βγάζεις την εκρηκτική ύλη από τη νάρκη και μετά να τη μοστράρεις, άδεια κατσαρόλα, σε ένα τραπεζάκι «δια χειρός Βαράγκη», για να δείξεις ότι είσαι, δήθεν, μαχητής της ζωής. Αλλά οι θεωρητικοί της ευτυχίας τού Έλληνα – ο Σπηλιωτόπουλος, ο Βενιζέλος, ο καλοπληρωμένος για τις διαλέξεις του Γιωργάκης, της γνωστής οικογενείας, ο Παπακωνσταντίνου, ο Παπαδήμος – θα πρέπει να μπουν σε ένα προσομοιωτή φτώχειας.

Να τους αφαιρέσουν για τρεις μήνες, όχι περισσότερο, τα βιβλιάρια καταθέσεων, τις επιδοτούμενες κουρσάρες, τους μισθούς τους, και να τους βάλουν να ζήσουν με οικογένεια, γυναίκα, παιδιά, εισπράττοντας 600 ευρώ μήνα. Και για να είμαστε λαρτζ, άλλα τριακόσια η γυναίκα τους από επίδομα ανεργίας. Να είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν με εννιακόσια ευρώ. Να προσαρμοστούν, και να προσαρμοστείς κύριε Σπηλιωτόπουλε, όπως όλοι οι «σώφρονες» Έλληνες με την… επαναστατημένη νοοτροπία. Τους Έλληνες που λες ότι «ωριμάζουν».

Να ωριμάσεις κι εσύ με τον ίδιο τρόπο. Να γίνεις ένας καλός Έλληνας, της σιωπηλής πλειοψηφίας. Να δούμε πώς θα το μπορέσεις. Τόλμα το, αγέρωχε.

1 σχόλιο:

  1. Προς το παρόν, που είναι και το πιο πιθανό, ας μπούμε εμείς στον... προσομοιωτή Κατοχής (όχι μόνο για τις μέρες της επετείου του "ΟΧΙ"), για να μην μας πέσουν βαριά μετά η μπομπότα

    ΑπάντησηΔιαγραφή