Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Περί συνδικαλιστικών τακτικών (ή Τα όρια της απεργίας κι αν υπάρχουν...)

HARDDOG Vs BADDOG (άλα τις που έγινε και «Vs» το «κατά»!). «-ΑΛΛΟ ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ ΑΠ' ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΑΤΕΒΑΖΩ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ». «-ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕΧΡΙΣ ΕΝΟΣ ΣΗΜΕΙΟΥ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕΧΡΙΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ». ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ

Όταν συνδικαλίζεσαι δεν είσαι, συχνά, καλός καγαθός! Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις. Λίγες, αλλά υπάρχουν. Όταν συνδικαλίζεσαι με Πασόκ, ΝΔ (ίσως και με την Αριστερά σε κάποιες περιπτώσεις) ξέρεις ότι θα βρεις μπροστά σου μεγάλες σκάλες να ανέβεις, αλλά και πολλούς κουμπωμένους από αμφιβολίες. Η ΓΕΝΟΠ δεν είναι από τις αγαθότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το πολυτελώς… συνδικαλίζειν κάποιων εργατοπετέρων έχει καταγγελθεί και δεν αμφισβητήθηκε. Οι επιχορηγήσεις από την εργοδοσία στο Σωματείο (για ποιον λόγο, με ποιες προθέσεις;) έχουν καταγγελθεί κι επίσης θα αμφισβητήθηκαν. Το να … καταγγέλλουν οι καταγγελλόμενοι τον καταγγέλλονται Ρακιντζή, δεν τους απαλλάσσει. Είναι μια υπόθεση συμψηφισμού – και τους συμψηφισμούς δεν τους πάμε ούτε εγώ ούτε εσύ. +/- Δείτε τη συνέχεια


Συμφωνώ (πέρα από ότι θαυμάζω τον τρόπο και το ύφος, το ξέρεις) με πολλά επιμέρους σημεία τού άρθρου σου (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ). Διαφωνώ σε άλλα. Φυσικά κι έχεις απόλυτο δίκιο όταν λες πως δεν γίνεται να κάνεις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις χωρίς να ξεβολέψεις (και να ξεβολευτείς). Άλλο είναι όμως να κόβει τις συγκοινωνίες ο συνδικαλιστής του ΟΑΣ και να γίνεσαι κομμάτια για να φτάσεις στη δουλειά σου (ή να μη φτάσεις καθόλου) κι άλλο να σου λέει «κατεβάζω τον διακόπτη» (επειδή έχει αυξημένη δύναμη από τη φύση τής δουλειάς του) και να σου τινάζει στον αέρα τον καταψύκτη κι ό,τι φαγώσιμο έχει μέσα ή να σου προκαλεί, αν είσαι μαγαζάτορας, ζημιά χιλιάδων ευρώ από περιουσία που καταστρέφεται.

Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν αν έκλειναν τους ρουμπινέδες οι συνδικαλιστές της ΕΥΔΑΠ επειδή έχουν αυτή τη δύναμη. Το λιγότερο θα… στούμπωναν ο λεκάνες, αν δεν είχες λεφτά για να ρίξεις νερό Περιέ ή Λουτρακίου για να ξεβρωμίσεις! Τώρα, το ότι βρήκαν τον Φωτόπουλο για τον βάλουν αντίβαρο στο άλλο τάσι της ζυγαριάς που ζυγίζει τα δικά τους εγκληματικά λάθη, είναι ένα γεγονός. Αλλά  είναι επίσης γεγονός και ότι πολλές φορές οι ΓΕΝΟΠίτες έκαναν κατάχρηση συνδικαλιστικής εξουσίας. Φυσικά, το ότι κέρδισαν κατά καιρούς πολλά για εαυτούς και κλάδο δεν απαλλάσσει τις κυβερνήσεις. Που κάτι έδιναν και το εξαργύρωναν. Πρώτα και κύρια αυτές βαραίνει το «αίμα» που χάνουμε σήμερα ως λαός.

Baddog (απάντηση): Στον έρωτα, στον πόλεμο, και... στη συνδικαλιστική διεκδίκηση όλα επιτρέπονται 

Προφανώς, έχουμε διαφορετική αντίληψη για την ένταση της συνδικαλιστικής αντίδρασης. Εσύ είσαι της αντίληψης «μέχρις ενός σημείου», εγώ του «μέχρις εκεί που δεν πάει άλλο». Ή αλλιώς: στο ότι "στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται" προσθέτω "και στη συνδικαλιστική διεκδίκηση". Και αν από τη φύση της δουλειάς πλεονεκτείς σε όπλα, τόσο το καλύτερο! «Ταλιμπάν»; «Ταλιμπάν»! Προφανώς, η δική μου θέση είναι πιο εύκολη, διότι εσύ πρέπει να βάζεις κάθε φορά το σημείο (μέχρις ενός σημείου που λέγαμε...). Εκ πείρας, πάντως (όχι βέβαια στο Δημόσιο), η συνδικαλιστική μετριοπάθεια δεν αποδείχτηκε στο τέλος της ημέρας και πολύ ωφέλιμη. Και τα περισσότερα απ' όσα έχασαν οι περισσότεροι εργαζόμενοι ήταν λόγω δημοσιοσχετιστών συνδικαλιστών και όχι εξαιτίας εξτρεμιστών (με ή άνευ εισαγωγικών δεν έχει σημασία).

Με την ευκαιρία: τι βγήκε από τις... απεργίες-επετείους που λέει και ο Versus. Από τους... σελέμπριτι φίλους του λαού μόνο ο Φωτόπουλος, έστω με το δικό του ύφος, είπε κάτι διαφορετικό τις ημέρες πριν και κατά τη γενική απεργία. Πράγματι, το ότι ο συνδικαλιστικός χώρος δεν είναι κοινωνία αγγέλων το πέρασα ακροθιγώς στο άρθρο, προτείνοντας τα άλλα. Ομολογώ, επίσης, ότι τεχνηέντως υποβάθμισα -μέχρι αποσιωπήσεως- τις επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ, αφ' ενός για να αναδείξω την περίπτωση Ρακιντζή (μέγα ζήτημα ηθικής, αν μη τι άλλο, τάξεως, κατά τη γνώμη μου) αφ' ετέρου γιατί δεν έχω τόση εξειδίκευση, ώστε να μπορώ ελέγξω τους ισχυρισμούς του Φωτόπουλου ότι οι επιχορηγήσεις ήταν για επιμόρφωση. Δεν με πολυπείθει, είναι αλήθεια.

Σε κάθε περίπτωση εκεί υπάρχει ένα θέμα και όχι μόνο για την ΓΕΝΟΠ, αν και τον Φωτόπουλο που για ευνόητους λόγους τον έχουν κάνει φύλλο και φτερό δεν τον έχουν κατηγορήσει για προσωπικό πλουτισμό. Ή, τουλάχιστον, δεν το ξέρω εγώ. Θα συμφωνείς, φαντάζομαι, ότι υπάρχει μια δαιμονοποίηση του συνδικαλισμού, καθόλου αθώα. Χαίρομαι τουλάχιστον που συμφωνούμε -δεν περίμενα κάτι διαφορετικό εν προκειμένω- ότι πρώτα και κύρια ευθύνονται οι κυβερνήσεις.