Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ο Ολυμπιακός, οι αποδοκιμασίες και... τα πτώματα που ήταν κάποτε σκαλοπάτια

Άλλες φορές το να ακούγονταν αποδοκιμασίες για μια ομάδα που έχει «έξι στα έξι» στο πρωτάθλημα και μια πρόσφατη ελπιδοφόρα εμφάνιση στην Ευρώπη, θα ήταν παράνοια. Χθες στο Καραϊσκάκη οι φωνές φάνηκαν απόλυτα φυσιολογικές κι ας νίκησε – πάλι – η ομάδα που έχει βγει πρωταθλήτρια πριν καν γίνει η κλήρωση. Άλλωστε οι νίκες έχουν προϋπολογιστεί, έχουν προκαταβληθεί, δεν είναι αυτές το ζητούμενο. Το πρωτάθλημα όπως διεξάγεται, με το δυναμικό και τη δυναμική που έχει, μοιάζει με μονοβάπορο εφοπλιστή, και με αυτόν θα κάνουμε αναγκαστικά τα ποδοσφαιρικά μας ταξίδια. Έναν τον έχει – τον Ολυμπιακό – αλλά αυτός δεν πείθει. Το πρωτάθλημα είναι παρωδία, μια βιτρίνα από αντίγραφα συνόλων που κάποτε ήταν δυνατές ομάδες – τουλάχιστον αξιοπρεπείς. Σε αυτό το τοπίο υπάρχει ως μοναδική σταθερή αγωνιστική αξία ο Ολυμπιακός που τόσα χρόνια ψάρευε όχι με καλάμι και διχτάκι, αλλά με εκείνα τας ολέθρια αλιευτικά μηχανήματα που σαρώνουν με τεράστια δίχτυα τον βυθό, χαλάνε τα θαλάμια των ψαριών, καταστρέφουν τα οικοσυστήματα, σκοτώνουν τον γόνο – αυτόν που θα γινόταν κάποτε ψάρι προς κατανάλωση –, ανατρέπουν το θαλάσσιο σύμπαν των ψαρότοπων. Κι έφτιαξε έναν οπαδό που απαιτεί: +/- Δείτε τη συνέχεια

Πρώτα απαιτούσε τίτλους, είχε εξάρτηση από την τιτλοφορία και ψύχωση με τα τρόπαια. Σε βαθμό που όταν ένας προπονητής, ο δυστυχής Κάτανετς, τόλμησε να δηλώσει πως δεν καταλαβαίνει αυτήν την ψύχωση, πήρε πόδι στο άψε σβήσε, πυξ λαξ!

Και μαζί ο Ολυμπιακός οπαδός είχε μια τρομερή εμμονή με την αριθμολογία. Συνεχώς μετράει με κομπασμό: «Πήραμε το τριακοστό, το τριακοστό πρώτο, το τριακοστό ένατο, πάμε για το τεσσαρακοστό τρίτο». Θέλει αυτήν την αλληλουχία τίτλων να την παραδώσει στα παιδιά του, κι αυτά στα εγγόνια του. «Πήραμε το εβδομηκοστό, το εβδομηκοστό πρώτο, το εκατοστό, το εκατοστό πρώτο». Τώρα που ο τίτλος ήρθε πακέτο με τη δήλωση συμμετοχής το πρωτάθλημα ο οπαδός ξέρει ότι είναι εκ προοιμίου γελοίο να πανηγυρίζει για έναν τέτοιο τίτλο. Το θέλει να γίνεται με καλές εμφανίσεις, με αγωνιστική ποιότητα και μεγάλα σκορ.

Τις δυο πρώτες φορές που η ομάδα έπαιξε στο Καραϊσκάκη, με αντιπάλους που φαίνονται ασήμαντοι, το πράγμα μπαλώθηκε κι άρχισε να δημιουργεί μια άλλη ανάγκη για τον οπαδό τού Ολυμπιακού: την τεσσάρα! Τεσσάρα στον Λεβαδειακό, τεσσάρα στον Πανθρακικό, αλλά ΜΟΝΟ 1-0 στον Αστέρα; Αυτό δεν υποφέρεται! Και περισσότερο δεν υποφέρεται η  εμφάνιση που σε έστελνε στον νευρολόγο και στον οφθαλμίατρο;

Τέτοιες εμφανίσεις και τόσο μικρά σκορ δεν γίνονται αποδεκτά, ειδικά όταν ο Σάββας υπόσχεται ότι στον Πειραιά φτιάχνουν την ομάδα του μέλλοντος. Ένα μέλλον όμως που πρέπει να πατήσει σε ένα κατεστραμμένο παρελθόν και σε έναν παρόν-καρικατούρα, δεν είναι δυνατόν να έρθει γρήγορα. Ούτε να είναι φυσιολογικό. Ο βυθός (δεν μιλάω για τον «βυθό» που βρίσκεται στη φυλακή) είναι κατεστραμμένος, ο γόνος σκοτωμένος. Η ψαριά θα αργήσει.

Εξάλλου, τα πτώματα χρησιμεύουν κάποτε για να ανεβαίνεις. Αλλά με την αποσύνθεσή τους (δείτε την ΑΕΚ) πώς μπορείς να χτίσεις ευάερο και ευήλιο κονάκι;

2 σχόλια:

  1. θαρθει ο καιρος που θα γηνεται ολοι ραντικαλ...κουφαλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς τι θέλεις να πεις ,ανακατεύεις ένα πρωτάθλημα με ψάρια και το γόνο του ψαριού,μπερδεύεις με ένα πτώμα που ασελγούν επάνω του οι φίλοι της ,με τεσσάρες και αριθμολογία που θέλει ο οπαδός του ολυμπιακού και εμμέσως πλην σαφώς να τα χρεώνεις όλα που αλλού στον γαύρο. Ο γαύρος φταίει για την κατάντια του ΠΑο και της Αεκ αυτός φταίει και για την εικόνα που έχει το πρωτάθλημα που μέχρι στιγμής έχουν απολυθεί 3 προπονητές αυτός τους έχει απολύσει ,και το σημαντικότερο δε φταίει τώρα φταίει εξαπανέκαθεν που λέει και ένας Αεκτζής φίλος μου ξεκινώντας πάλι το γνωστό παιχνίδι με τις κουμπάρες σε μια ατελέσφορη συζήτηση με συλλογισμούς τύπου Βερίκιου και Κσσσιώτη.Είναι παράνοια δηλαδή ο γαύρος οπαδός να θέλει να βλέπει την ομάδα του να παίζει μπάλα?Είναι παράνοια που θέλει να βλέπει μια συμπαθητική ομάδα σαν την περσινή που είχε φτιάξει ο Βαλβέρδε???Είναι παράνοια που γιουχάρισε το χθεσινό έκτρωμα που κουτουλούσαν οι παίκτες μεταξύ τους?????Είναι παράνοια μια ομάδα να διεκδικεί το πρωτάθλημα???Είναι παράνοια να πιστεύουν στην ομάδα τους οι οπαδοί και να αντιδρούν????
    Φυσικά και υπάρχει παράνοια .Παράνοια είναι να πανηγυρίζει ο τύπος και οι οπαδοί που έχασε με 3-1 από την Αρσεναλ. Παράνοια είναι ότι 3 αγώνες την έχει βγάλει στο παρά πέντε και με αρκετή δόση κωλοφαρδίας και πανηγυρίζει για το 6 στα 6.Παράνοια είναι να νομίζουν όλοι ότι πρέπει να κάνει μόνο νίκες επειδή έχει 11 βαθμούς απο το ΠΑο και 16 από την Αεκ και δεν υπολογίζει ομάδες όπως τον ΠΑΟΚ και ΠΑΝΙΩΝΙΟ που έχει 3 βαθμούς διαφορά θεωρώντας το δεδομένο ότι θα τους κερδίσει οπωσδήποτε.Παράνοια είναι να νομίζει ότι έχει προπονητή.Παράνοια είναι να νομίζει ότι έχει καλύτερο ρόστερ απο πέρσι.Παράνοια είναι να νομίζουμε ότι θα κερδίσουμε την Μονπελιέ.Παράνοια είναι να νομίζει ότι υπήρχε σχεδιασμός στις μεταγραφές φέτος.Παράνοια είναι να λες ότι ο Μασάντο είναι κάτι απο Ιμπαγάσα. Παράνοια είναι να αναζητάς εκεί στα αριστερά το Μαρκάνο. Παράνοια είναι να σκέφτεσαι ότι ο Μοντέστο καλύπτει επάξια το κενό του Ορμπαιθ. Παράνοια είναι να αρχίσει να φωνάζει το γήπεδο Εεεερνεεεστοοο Βααλβεερδε από τι στιγμή που ο ίδιος επέλεξε να φύγει και τώρα είναι άνεργος στην Ισπανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή