Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η κόντρα των… τριτοσεπτεμβριστών

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ; OI «Π@Π@ΡΙΕΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ. Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ… ΝΤΑΓΚΛΕΣ ΤΗΣ Γ΄ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 

Γράφει ο BADDOG 

 Όλη αυτή η ιστορία με την 3η του Σεπτέμβρη θα μπορούσε να συνοψιστεί υπό τον –επικαιροποιημένο- τίτλο: «Red (με κάργα green) hot chili π@π@ριές»! Καταρχάς, ποιο είναι το ιστορικό φορτίο αυτής της περίφημης 3ης του Σεπτέμβρη, ώστε να διαγκωνίζονται για τα… ωραία της μάτια όλοι οι αρχηγέτες της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης»; Αμελητέο! Ακόμη και αν κρατήσει κάποιος απόσταση ασφαλείας από τον μακαρίτη Βασίλη Ραφαηλίδη, ο οποίος είχε αναγάγει σε εθνική προτεραιότητα την αποδόμηση του Μακρυγιάννη, δεν μπορεί παρά να γελάσει με τον… Ηλία Ανδριόπουλο. +/- Δείτε τη συνέχεια

Ναι, τον συνθέτη τού «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες τρεις του Σεπτέμβρη…», επιφανέστατη μορφή του πάλαι ποτέ ΥΠΠΟ-πολιτισμού! Τον συνθέτη, που μετά την Μυρσίνη Λοΐζου, εξέδωσε πέρυσι απαγορευτικό προς το ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί το τραγούδι, σημειώνοντας ότι ο Μακρυγιάννης ήταν ό,τι πιο τίμιο και αγνό είχε να επιδείξει η Επανάσταση! Ο Μακρυγιάννης, ο οποίος είναι, το λιγότερο, αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Πώς απέκτησε τόση περιουσία τόσο νέος; Αληθεύει ότι τα βαυαρικά ρυμοτομικά σχέδια περνούσαν από τις εκτάσεις του; Πώς ήξερε εκείνα τα χρόνια και με τη μόρφωση που είχε, την εμπορική αξία των αρχαιοτήτων; Τι ακριβώς ήθελε από τον Όθωνα; Μέχρι κι από… δεξιά τού έχουν βγει. Ο Μιχάλης Καραγάτσης, λόγου χάρη, στο βιβλίο του «Τα στερνά του Μίχαλου» θεωρεί ανώριμο το 1844 τον λαό για σύνταγμα.

Η σπουδαιότητα της 3ης Σεπτεμβρίου, ακόμη και σ’ επίπεδο Συνταγματικής Ιστορίας, φαίνεται να υστερεί έναντι της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου, για παράδειγμα, τότε που το νεοσύστατο κράτος απέκτησε τον πρώτο του καταστατικό χάρτη. Την πήρε, ωστόσο, ο Ανδρέας Παπανδρέου και την έκανε σύμβολο, επιλέγοντάς την για την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του. Και όταν έγινε κυβέρνηση την… ξέχασε. Όπως ξέχασε να πει και στον δικό του δήμαρχο Αθηναίων, τον Μπέη, να στείλει ένα συνεργείο ν’ αλλάξει τις πινακίδες που γράφουν «Οδός Γ’ Σεπτεμβρίου». Τώρα πια δεν έχει σημασία. Από την… ντάγκλα τους οι περισσότεροι θαμώνες του δρόμου –τουλάχιστον στην αρχή του, στην Ομόνοια- δεν βλέπουν ούτε τι χρώμα έχει το οδόσημο! Τα δε κορίτσια, που περιμένουν το βράδυ στα πεζοδρόμια, απλώς δεν ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά

Αναμετρήθηκαν, λοιπόν, σε... σοσιαλιστικά αλώνια ο Τσίπρας και ο Βενιζέλος, για το ποιος είναι αυθεντικότερος… τριτοσεπτεμβρίτης! Ο μεν Τσίπρας, πήγε να απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό σε μια εκδήλωση μίας ανύπαρκτης ομάδα παλαιοπασόκων, όπου θα μιλούσαν και δύο απ’ αυτούς, αλλά ο ένας… λάκισε παραμονές της επετείου, διότι δεν ήξερε, λέει, ότι θα τον καπέλωνε ο πρόεδρος της Κουμουνδούρου και ας είχε προσχωρήσει ο «Νέος Αγωνιστής» (συγκρατήστε το όνομα της ομάδας, δύσκολα θα την ξανακούσετε!) στο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ (για να μην έχετε απορίες τι είναι αυτό το ΕΚΜ).

Πήγε, όμως, καίτοι απρόσκλητη, η οραματίστρια Σοφία Γιαννακά, η… her master’s voice (που λένε και στην εκλογική περιφέρειά της, την Αιτωλοακαρναία) του Βενιζέλου. Διότι την «πρόδωσε», λέει, ο Βαγγέλης… Και αφού μας την έφερε ο Βαγγέλης, πού να πάμε; Πάμε μια βόλτα στη Νίκαια… Ο δε Βαγγέλης, προκειμένου να καταδείξει ότι το «ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» και η διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου δεν είναι μουσειακό αντικείμενο το 2012, διοργάνωσε τη δική του γιορτή σε μουσείο! Στο Μουσείο Μπενάκη, ένθα με κομμένη την ανάσα το ακροατήριο πληροφορήθηκε ότι ψαλιδίζονται οι ακτίνες του πράσινου ήλιου, μειώνονται από εννέα σε επτά! Προφανώς, τις δύο ακτίνες που περίσσεψαν τις μάζεψε από το δάπεδο ο… κάλφας του «μαγαζιού», Ανδρέας Λοβέρδος, για ν’ ανοίξει δικό του…

Ευχαρίστως, θα χρησιμοποιούσα αντί για τη λέξη «π@π@ριές», «πιπεριές». Όμως, δεν ξέρω αν μου επιτρέπει ο Ανδριόπουλος να παίρνω πράγματα από τους μπαξέδες…

** Το κείμενο του Baddog δημοσιεύτηκε αρχικά ως σχόλιο στο άρθρο «Ο Σύριζα και οι σκελετοί στα ντουλάπια»

8 σχόλια:

 1. Αλεξοποίση του ΠΑΣΟΚ ή Ανδρεοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ...;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ωρεο αρθρο!!
  εμαθα + τη συμενει η 3τριτη σεπτεμβριου....+ ο μλκας ζουσα 5ντε χρονια εκι....πφφφ...ελληνας σου λεει μετα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έτυχε να έχω ζήσει τα πρώτα χρόνια του ΠΑΣΟΚ (φυσικά σαν αντίπαλος του και όχι σαν μέλος του). Υπήρχε πολύς αγνός κόσμος που πίστευε ότι θ' αλλάξει την Ελλάδα μέσα από το μοντέλο του λεγόμενου “τρίτου δρόμου”. Λόγω της ιδιαιτερότητας της εποχής εκείνης, το ΠΑΣΟΚ, όπως και όλα τα κόμματα, είχε σαν βασική προτεραιότητα την επίλυση των εθνικών θεμάτων και πάντοτε συνέδεε την “εθνική ανεξαρτησία” με την “κοινωνική απελευθέρωση”. Όλα αυτά ήταν οι παρακαταθήκες του ΠΑΚ (της παράνομης οργάνωσης του Παπανδρέου την εποχή της χούντας) που πέρασαν στη συνέχεια στο ΠΑΣΟΚ και διατηρήθηκαν, προγραμματικά τουλάχιστον, μέχρι τις εκλογές του 1981. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΚ είχε στο πρόγραμμα του ακόμα και την ένοπλη εξέγερση και το αντάρτικο πόλεων (ίσως κάποιοι έχουν ακούσει το περίφημο “ΠΑΚ ΠΑΚ Φενταγίν, Τουπαμάρος Βιετκόγκ”).

  Η βασική διαφωνία με το ΚΚΕ ήταν για το σοβιετικό μοντέλο που το θεωρούσε λανθασμένο (το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε την αυτοδιαχείριση...), το δε ΚΚΕ εσ το θεωρούσε ρεφορμιστικό κόμμα επειδή αυτό υποστήριζε την ένταξη στην ΕΟΚ. Τώρα, το πώς αυτό το κόμμα εκφυλίστηκε και στράφηκε αρχικά στον λαϊκισμό της περιόδου 1981-1989 και στη συνέχεια μετατράπηκε στο εξάμβλωμα της περιόδου 1993-2004 και στο μειοδοτικό τερατούργημα της περιόδου 2009-2011, αυτό σηκώνει συζήτηση. Ένα μικρό κόμμα – οργάνωση του 1974 αύξησε την επιρροή του με πολύ γρήγορους ρυθμούς και συγκέντρωσε κυρίως τους ψηφοφόρους και τα στελέχη της προδικτατορικής Ένωσης Κέντρου, ανθρώπους που είχαν δημοκρατικό φρόνημα, που επιθυμούσαν να μην έχουν τον ξένο παράγοντα πάνω από το κεφάλι τους αλλά που σε καμμία περίπτωση δεν ήθελαν μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία, τέτοιες που να αγγίζουν το σύστημα. Απλά, το λεγόμενο τότε κέντρο ήταν κόσμος που ήθελε να ζήσει καλύτερα, σε μια πιο δίκαιη κοινωνία, με περισσότερα προνόμια και παροχές αλλά μέσα στα πλαίσια του συστήματος.

  Είμαι βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ εκφυλίστηκε όχι γιατί αναδείχτηκαν στην ηγεσία του οι Σημίτηδες οι Τσοχατζόπουλοι ή οι Γιωργάκηδες αλλά γιατί το οδήγησε στον εκφυλισμό η ίδια η φύση και τα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της εκλογικής του βάσης και του στελεχικού του δυναμικού. Οι Σημίτιδες κλπ εμφανίστηκαν ΑΦΟΥ είχε γίνει σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αλλάξει την κοινωνία αλλά θα περιοριζόταν στο να διαχειριστεί το σύστημα. Πιθανώς με καλύτερους όρους απ' ότι η δεξιά αλλά πάντως να το διαχειριστεί. Να δημιουργήσει τα δικά του τζάκια, τους δικούς του επιχειρηματίες, το δικό του πλέγμα συμφερόντων. Αυτά ήταν που οδήγησαν στους Σημίτιδες.

  Καλό θα ήταν, νομίζω, ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει αντίστοιχη ή και πιο αλματώδη αύξηση της επιρροής του από αυτή που είχε το ΠΑΣΟΚ να έχει βγάλει κάποια συμπεράσματα. Μοιραία, η διαπάλη για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί μέσα στο ίδιο το κόμμα, εκεί όπου οι συσχετισμοί μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με το πόσο γρήγορα αυτό θα μαζικοποιείται και τι κόσμος θα γίνεται μέλος του και με τί σκοπούς. Προσωπικά θεωρώ πώς οτιδήποτε δεν γίνεται από τα κάτω είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Θεωρώ επίσης ότι ένα κόμμα, ακόμα κι αν είναι πιο “προχωρημένο” από την κοινωνία θα αναγκαστεί να κάνει πίσω προκειμένου να μην έρχεται σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα τι είδους κοινωνία θα ήθελε ο ελληνικός λαός αλλά έχω την αίσθηση ότι τον εκφράζει περισσότερο μια επιστροφή στο 2005 παρά μια φυγή προς το 2020.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Με κάλυψε απόλυτα η τοποθέτηση του σύντροφου Versus, εκτός μιας αποστροφής του, για την οποία όμως κι ο ίδιος δεν είναι τόσο σίγουρος, αφού χρησιμοποιεί την λέξη "νομίζω".

  Δεν θεωρώ λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την αντίστοιχη ή πιο αλματώδη αύξηση της επιρροής του, από αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος έχει ξυπνήσει και δεν τσιμπάει εύκολα από συνθηματολογία του στυλ ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ή ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ή άλλα σχετικά και γραφικά, πλην κάποιων κολλημένων αδυνατούντων προς περαιτέρω αναλύσεις. Δεν πιστεύω πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ν΄ αγγίξει την επιρροή του τότε ΠΑΣΟΚ στις πλατιές λαϊκές μάζες. Τότε ο κόσμος έβγαινε από την εποχή διακυβέρνησης μιας μαύρης δεξιάς, είτε με τη μορφή της ΕΡΕ είτε με την μορφή της χούντας κι είχε ως αίτημα την αλλαγή. Σήμερα ο κόσμος έχει φάει στη μάπα την διακυβέρνηση της μαύρης αριστεράς (το ΠΑΣΟΚ το συγκαταλέγω στην ευρύτερη αριστερή παράταξη) κι εκτός των άλλων γύρω του συσπειρώνονται όλα σχεδόν τα λαμόγια αυτής της μαύρης αριστεράς... μόνο που τα λαμόγια αυτά δεν ήταν τα κεντρικά πρόσωπα στελέχωσης αυτής της μαυρίλας, σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας. Είναι όμως αυτοί που τα έτρωγαν μαζί με τον Πάγκαλο... κι αυτό είναι που οδηγεί τον κόσμο να κρατάει επιφυλακτική στάση. Την ίδια επιφυλακτική στάση όμως κρατούν κι οι βέροι αριστεροί για τον πρόεδρο της ηγεσίας τους, που αυτήν την στιγμή λουφάζουν στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της επερχόμενης εξουσίας. Το τι θα επικρατήσει στην πορεία, ακόμα είναι άγνωστο.

  Μπορεί εύκολα να λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης, αλλά στην πράξη, γι αυτούς που γνωρίζουν περισσότερα, δεν είναι έτσι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν καταλαβαίνω τί περισσότερο έχει (και προτίθεται να) προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από αυτό που έγραψες Versus, δλδ. τη διαχείριση του υπάρχοντος συστήματος.

  Ήτανε ένα κόμμα με συνιστώσες ρεφορμιστικές έως μαρξιστικές (? λέμε τώρα), κάθε μία από τις οποίες είχε το δικό της ιδεολογικό υπόβαθρο, τα δικά της περιοδικά και τα δικά της στελέχη αλλά πλέον έχει τραβηχτεί μία γραμμή πλήρως ευρωπαϊκή. Θα μπορούσες να πεις πως όταν υπογράφεις Μάαστριχτ και μετά το επικρίνεις η γραμμή έχει τραβηχτεί από την αρχή. Μία ακόμη συνιστώσα ήτανε κι αυτής της ΔΗΜΑΡ που τράβηξε το δικό της δρόμο, το δρόμο τον κυβερηντικό, της αριστεράς της υπευθυνότητας, μια συνιστώσα που ο Κύρκος, ο πατέρας του ΣΥΡΙΖΑ, τη στήριξε ανοιχτά.

  Αυτή λοιπόν, είναι η μόνη πορεία που μπορεί να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, η διαχειριστική, κυβερνητική, η ευρωπαϊκή, η του Κύρκου, η "σκύβω το κεφάλι", η "διεκδικώ το λιγότερο κακό" και δε συμμαζεύεται.

  .
  .
  .

  Έρχονται (ήρθανε) εξελίξεις όμως, που θα θίξουνε μεγάλο μέρος του λαού και των μικροαστών-μεσοαστών που στηρίζουνε ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούνε να τραβήξουνε πίσω τις εξελίξεις αυτές, που προσπαθούνε να κρατήσουνε πίσω το κεφάλαιο και τις απαιτήσεις του. Περιπτεράδες, γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, φορτηγατζήδες, ταξιτζήδες, δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι πτυχιούχοι ... και τέλος πάντων οποιοσδήποτε επαγγελματικός τομέας που δίνει ένα μέσο παραγωγής ή ένα μέσο αναδιανομής εμπορευμάτων-προσφοράς υπηρεσιών, θα θιχτεί τόσο από τα νέα μέτρα που ουσιαστικά δε θα είναι πλέον αποδοτικό να κρατάς το "δικό σου μαγαζί". Κι αν όχι τώρα, σε 20 χρόνια, θα φανεί πολύ ότι όλα αυτά τα επαγγέλματα θα γίνουνε ό,τι έγινε κι ο μπακάλης. Πόσα μπακάλικα μείνανε μετά από 20 χρόνια που πήρανε φόρα οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ; Άλλοι τόσοι ταξιτζήδες θα μείνουνε και μετά από 20 χρόνια με δικές τους άδειες. Παρομοίως κι οι μηχανικοί, γιατροί κλπ. με τα δικά τους μαγαζιά.

  Αυτά που περιμένει όλος αυτός ο κόσμος από το ΣΥΡΙΖΑ να κάνει, απλά δε θα γίνουνε. Ήδη άλλαξαν τα πράγματα και νομικά.

  .
  .
  .

  Ξεχνάμε λοιπόν το ΣΥΡΙΖΑ και τη σωστή διαχείριση που δήθεν έχει να προσφέρει. Δίκαιοτατος ο τίτλος : νεοΠΑΣΟΚ


  ΑΝ ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ. ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΚΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ, ΤΟ 2010 :
  http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=340614

  Αυτό είναι η "αριστερά". Να βρούμε τη μέση λύση για όλους ... ριζοσπαστικά αλλά και λίγο δημοκρατικά... να φάμε και λίγο από κανά ταμείο αν κάτσει ε; Κι αν δεν κάτσει δεν πειράζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ μέχρι τελείας...
   Διαχείριση του υπάρχοντος φαύλου καθεστώτος (συστήματος) κι ουδέν πέραν αυτού, γιατί πρέπει να προστευθούν τα όσα συσσώρευσαν από την αδιαφανή διαχείριση του δημόσιου πλούτου πλείστοι "σύντροφοι", που ανταμείφθηκαν από την πολιτική "Μιλάμε με όλους και τα βρίσκουμε με όλους"... που αποτελούν την πλειοψηφία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

   Διαγραφή
 6. Όταν το 1981 το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε μπροστά στην εξουσία, υπήρχε ένα όραμα στον κόσμο κι αυτό ήταν η ΑΛΛΑΓΗ. Το ΠΑΣΟΚ με νέα άφθαρτα έως τότε πρόσωπα, που δεν τα αναγνώριζε ούτε ο θυρωρός τους, υποσχόταν ότι θα υλοποιούσε το λαϊκό αίτημα και γι αυτό ο λαός του παρέδωσε τα κλειδιά της εξουσίας.

  Σήμερα δεν υπάρχει απολύτως κανένα όραμα, παρά μιά επιθυμία να γλυτώσουμε από τον θανάσιμο εναγκαλισμό μας με το ευρώ και την Ευρώπη των ενωμένων τραπεζικών συμμοριών. Ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία των πολιτών, στο πίσω μέρος του μυαλού της θεωρεί πως ο Τσίπρας θα τους επαναφέρει με κάποιο τρόπο στην προτέρα κατάσταση της συνδικαλιστικής αφασίας και της σοσιαλιστικής ρεμούλας. Δεν είναι τυχαίο που στην πόρτα της Κουμουνδούρου, συνωστίζονται όλα τα λαμόγια του ελληνικού εργατοπατερισμού...

  Ομοιότητες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να βρούμε πολλές. Αντίθετα ομοιότητες μεταξύ Ανδρέα και Αλέξη, μπορούμε να διαπιστώσουμε. Η κυριότερη και πιο σημαντική είναι η στήριξη που είχε ο πρώτος από τον αμερικανικό παράγοντα κι η στήριξη που φαίνεται να παρέχεται από τον τελευταίο στον δεύτερο.

  Ασφαλώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι είδαμε τον Τσίπρα να δίνει συνέντευξη στο CNN, το οποίο ουδέποτε είχε προσφέρει μέχρι τότε βήμα σε ηγέτη αριστερού κόμματος. Λέτε να άλλαξε πολιτική το CNN...;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Να ξαναγράψω κι εδώ ότι εγώ θεωρώ σύστημα όχι μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά και το οικονομικό σύστημα από το οποίο απορέει. Σύστημα θεωρώ όλες αυτές τις οικογένειες -και είναι λίγες- που επιβάλλουνε τα θελήματά τους μέσω των ΜΜΕ και της Βουλής.
  Το να φύγουνε 200 και 300 και να έρθουνε άλλοι τόσοι δε λέει τίποτα. Αυτές οι οικογένειες κάνουνε κουμάντο είτε με χρηματισμούς είτε με μπράβους. Ο μόνος που μπορεί να αντισταθεί στο χρηματισμό και στα όπλα είναι ο λαός. Δεν περιμένω ούτε από τον Κουβέλη ούτε από την Παπαρήγα ή το Βενιζέλο να τα βάλουνε με τους μαφιόζους. Ίσα ίσα αν μεμονωμένα άτομα τα βάλουνε μαζί τους θα βρεθούνε στον τάφο. (-------> να κι ένα σημάδι που δείχνει πόσο τα βάζει η ΧΑ με το κατεστημένο και πόσο μπορεί να τα βάλει αν θέλει... που δε θέλει γιατί είναι φτιαγμένη από το ίδιο το κράτος... βλέπε στο άλλο ποστάρισμα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή