Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

Ο άνθρωπος που ζωγραφίζει την κόλαση

Αν το IQ του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν στάρι θα χόρταινε όλη η Υποσαχάριος Αφρική. Αλλά, δυστυχώς, είναι ένα κεφάλαιο επενδεδυμένο στην πολιτική – και πολύ φοβόμαστε σε πολύ επισφαλείς επενδυτικές επιλογές.

Μυαλό πανέξυπνο, με στροφές τουρμπίνας, άριστος χειριστής του λόγου, πεισματάρης και φιλόδοξος, μπόρεσε να αντιστρέψει το κλίμα που δημιουργήθηκε σε βάρος του τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν ποντάροντας στην εκλογική πανωλεθρία του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε το βράδυ των εκλογών στο Ζάππειο με έπαρσηβαρέων βαρών , σαν να ήταν ο αρχηγός τού κόμματος την επόμενη μέρα. Και, βέβαια, στις εσωκομματικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον ίδια χρόνο, ήρθε η δική του σειρά για συντριβή.
+/- Δείτε περισσότερα

βάζοντας όλες τις φίσες του – τα ρέστα του πολλές φορές – πάνω στο χαρτί της καταστροφής. Χρησιμοποιώντας την εξυπνάδα όπως τα κερασφόρα ζώα τα κέρατά τους, συμπαρέσυρε τις αντιστάσεις, επέβαλε το δεύτερο μνημόνιο, σοφίστηκε απίθανες φορομπηχτικές πατέντες και κατατρομοκράτησε το λαό με λεκτικά σχήματα ισοπεδωτικά.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε στην πεθερά (Παπούλια) για να τα ακούσει η νύφη (λαός) ότι αυτό που διανύουμε, αυτό που έχει χαντακώσει τη ζωή μας και έχει βάλει νάρκες στο δρόμο με το μέλλον των παιδιών μας, δεν είναι κρίση. «Κρίση – είπε – δεν είναι αυτό που ζούμε σήμερα, δηλαδή η περικοπή μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε για να προστατευθούμε και να αποφύγουμε την κρίση. Η κρίση θα είναι η Αργεντινή του 2000».

Και αμέσως μετά πήρε το πινέλο των λέξεων για να ζωγραφίσει την κόλαση που θα είναι «η πλήρης διάλυση της οικονομίας, των θεσμών, του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας».

Στη διάρκεια της διαδρομής αυτού που όλος ο κόσμος λέει «κρίση», αλλά εκείνος το βαφτίζει με την εκφραστική του δεινότητα «προσπάθεια να αποφύγουμε την κρίση», ο Ευάγγελος Βενιζέλος μας έδειχνε και εξακολουθεί να μας δείχνει εικόνες συντελιακές, στιγμές Αποκάλυψης, σκηνές βιβλικών καταστροφών.

Πριν από μερικές ημέρες οι εκτοξευτήρες φόβου μάς ψέκασαν με νέο τρόμο. «Υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας εάν επαληθευτούν όσα μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν» δήλωσε ο Βενιζέλος στην «Καθημερινή», ενώ στο «Βήμα» διαβάσαμε ότι σε μια κλειστή σύσκεψη στην Ιπποκράτους με κορυφαία στελέχη επεσήμανε ότι «αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε πραγματικά δεν ξέρουμε πού πάμε και για ποια χώρα μιλάμε».

Με όλη αυτή την κινδυνολογία (στη οποία, φυσικά, συμπράττει και ο Αντώνης Σαμαράς) πορευόμαστε προς τις εκλογές με το πιστόλι στον κρόταφο και βλέποντας σε φόντο πίσω από τις κάλπες τις εικόνες της κόλασης από μια κρίση που – λέει – δεν έχει έρθει ακόμα, αλλά ΘΑ έρθει!

Διον. Βραϊμάκης