Σάββατο, 23 Μαΐου 2020

Σπουδαία γελοιογραφικά πενάκια...

...ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 

Ο «Πασατέμπος» είναι πάντα εδώ, στο Διαδίκτυο, όχι μόνο για να μας θυμίζει με το θησαυροφυλάκιο του αρχείου του ιστορικά γεγονότα, πρόσωπα και εποχές, αλλά, κυρίως, για να ζωντανεύει τον απόηχό τους με εξαιρετικά αφιερώματα. Ξεχωρίσαμε πάλι ένα από αυτά: είναι μια μεγάλη σειρά από γελοιογραφίες (γελοιογραφίες με πίκρα φυσικά!) σχετικές με τη δολοφονία του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά και αναφορικά με τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στις ημέρες που προηγήθηκαν της
πορείας τού τρίκυκλου με τους δολοφόνους. Αξίζει ένα κλικ εδώ για να περάσετε στην καυτή δεκαετία του ΄60 και να έχετε γελοιογραφικά την εικόνα της εποχής μέσα από σκίτσα του Φωκίωνα Δημητριάδη και του Κώστα Μητρόπουλου, δηλαδή σχεδιασμένα από δυο υπέροχα πενάκια που έγραψαν την Ιστορία και την κοινωνία της Ελλάδας με τα σκίτσα τους.

Ο Άγγελος Μενδρινός, διαχειριστής τού μπλογκ pasatempo.wordpress.com, στο σύντομο κείμενο με το οποίο προλογίζει τα σκίτσα, αναφέρει:

«Το 1963 ο Φωκίων Δημητριάδης ήταν ο κορυφαίος της εποχής του. Καταξιωμένος. Εργαζόταν στα "ΝΕΑ" στον "Ταχυδρόμο" και στη "Μακεδονία", ενώ το "ΒΗΜΑ" κάθε Κυριακή φιλοξενούσε ένα σκίτσο του.

»Ο Κώστας Μητρόπουλος ανήκε στο "νέο κύμα" των σκιτσογράφων. Εργαζόταν στο "ΒΗΜΑ" και στον "Ταχυδρόμο".

»Κι οι δύο έδωσαν τη δική τους μάχη. Κάποιες φορές… πρόλαβαν τα γεγονότα. Μίλησαν για αυτά που θα αποκάλυπτα τρεις ρεπόρτερ της εποχής, ο Γιάννης Βούλτεψης (Αυγή), ο Γιώργος Μπέρτσος (Ελευθερία) και ο Γιώργος Ρωμαίος (ΒΗΜΑ), ακόμα κι ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης αργότερα».