Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019

Τι άλλαξε ξαφνικά με τις διαφημίσεις τού Jumbo;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΥ... ΒΟΥΡΛΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΛΛΗ», ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ

Ξαφνικά οι ελαφριές διαφημίσεις του Jumbo βάρυναν! Από τη Στανίση νονά, τον Ψωμιάδη Ζορό και τον Γαϊτάνο  με το καμένο μαλλί από κερί της Ανάστασης, πέρασε σε μια διαφήμιση συγκινητική –και για κάποιους εδώ,
στην Ελλάδα της ναυτοσύνης, σπαρακτική. Τέτοια είναι για τις οικογένειες των ναυτικών που βλέπουν τον ναυτικό-πατέρα τού ποντοπόρου να συνομιλεί με την οικογένειά του και να ακούει από το μικρό γιο του, μέσω του παλιού (ανύπαρκτου πια) ασύρματου, ότι «ο Άι Βασίλης μου πήρε μια πραγματική πυροσβεστική, εσύ που δεν μπορείς να έρθεις, τι μου πήρες;»

Οι εικόνες, με το πλοίο συνεχώς να κουνάει, τον πρώτο μηχανικό που τον ξυπνούν παραμονή Χριστουγέννων γιατί ο ασυρματιστής είχε πετύχει τη σύνδεση με την Ελλάδα, η λαχτάρα της συζύγου, η γλυκιά παιδική αφέλεια, η συγκίνηση του πατέρα, η καλά δοσμένη ατμόσφαιρα στο πλοίο «Μεγαλόχαρη», η φουρτουνιασμένη θάλασσα, φτιάχνουν ένα αποτέλεσμα επιβλητικό και εν τέλει διεισδυτικό. Δεν ξέρουμε αν πρέπει μια διαφήμιση να στοχεύει τόσο δυνατά στο συναίσθημα, αλλά είναι βέβαιο ότι ένα ακόμα διαφημιστικό τού Jumbo πέτυχε το βασικό του στόχο: να συζητηθεί, θετικά ή αρνητικά, και να γίνει από πέρα διαφήμιση, είδηση!

Η απόσταση που διήνυσε η διαφημιστική ιδέα του Jumbo είναι μεγάλη. Σκεφτείτε: από την Άντζελα Δημητρίου να τραγουδάει «όσο το Πάσχα προχωρά σε συλλογίζομαι, είσαι με άλλη στο χωριό και εγώ βουρλίζομαι», άλμα στον Παναγιώτη, τον πρώτο μηχανικό, που περιγράφει από τη μέση του Ατλαντικού τα παιχνίδια που αγόρασε για τον γιο του. Από τη Σιγκαπούρη «το πιο όμορφο τρενάκι του κόσμου», από το Χονγκ Κονγκ το «ξύλινο κουνιστό αλογάκι με πραγματική σέλα» και από τον Παναμά έναν «αρκούδο τόσο μεγάλο» που δεν χωράει στη βαλίτσα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Και άλλες φορές έχουμε περιγράψει ξεχωριστές δυσφημίσεις, όπως για την ελληνική φιλοξενία με τα… κλεμμένα πορτοκάλια της Κρήτης (ΕΔΩ) και τον πυροτεχνουργό της Cosmote (ΕΔΩ). Για μια ακόμα φορά θα πούμε ότι η διαφήμιση είναι Τέχνη. Καθόλου τυχαίο ότι την υπηρέτησαν σπουδαίοι σκηνοθέτες του κινηματογράφου, όπως για παράδειγμα, ο Βούλγαρης και ο Λάνθιμος –ανάμεσα σε πολλούς άλλους.

(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ για «Μου αρέσει», αν φυσικά σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε»)