Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019

Σκίτσα για μια μεγάλη πολιτική ιστορία

Έχουν περάσει 56 χρόνια από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άφηνε την Ελλάδα πετώντας για το Παρίσι, σαν σήμερα, 9 Δεκεμβρίου 1963. Ήταν μια απρόβλεπτη (απρόβλεπτη για τους πολλούς, τουλάχιστον) κίνηση, αν και την αποχή του από τα πολιτικά πράγματα την είχε δηλώσει μετά την αποτυχία της ΕΡΕ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου εκείνου του χρόνου, οπότε υπέδειξε στους βουλευτές τού κόμματος τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο ως διάδοχό του.

Σήμερα, επέτειο της απόδρασης Καραμανλή ως «Τριανταφυλλίδης», το μπλογκ Πασατέμπος έχει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο θέμα, χωρισμένο σε τέσσερις διαφορετικές αναρτήσεις. Μία για το
χρονικό, μία δεύτερη για τα (έκπληκτα!) πρωτοσέλιδα του Τύπου, μία με σκαναρισμένα άρθρα της εποχής, μαζί με την επιστολή Καραμανλή μέσα από τη οποία εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοεξορία.

Εμείς, θα προτείνουμε να δείτε όλα τα θέματα, αλλά θα σταθούμε εδώ, στην έκρηξη παραγωγής πολιτικών σκίτσων που προκάλεσε η φυγή Καραμανλή. Το pasatempo. wordpress.com, του Άγγελου Μενδρινού, δημοσιεύει πάνω από δέκα πολιτικές γελοιογραφίες μεγάλων σκιτσογράφων της εποχής. Αναδημοσιεύουμε μόνο δύο και παραπέμπουμε για τις υπόλοιπες σε αυτό εδώ το λινκ.