Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019

Το σφυροκόπημα της Βραδυνής...

...ΣΕ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ 

Δύο ημέρες πριν από την έλευση των τεθωρακισμένων στους δρόμους της Αθήνας, το 1973, οι εφημερίδες που είχαν περάσει από τη λογοκρισία στην αυτοσυγκράτηση και στην αυτολογοκρισία απέναντι στο καθεστώς του Παπαδόπουλου, ανάγγειλαν την κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές –αλλά όχι σε πρώτο θέμα. Στα φύλλα της 15ης Νοεμβρίου
αναφερόταν η αναγγελία τού δοτού πρωθυπουργού, του Σπύρου Μαρκεζίνη, για αναθεώρηση του Συντάγματος (Τα Νέα έκαναν λόγο για «Νέο ελιγμό του κ. Μαρκεζίνη», ενώ πλάι σε αυτό το θέμα ανέφεραν «Παραμένουν 1.500 σπουδαστές στο κτίριο του Ε.Μ.Π»), αλλά μια εφημερίδα, η σκληρά αντιχουντική Βραδυνή που τίμησε στα δύσκολα εκείνα χρόνια τη δημοσιογραφία με τη μαχητική αρθρογραφία της, σφυροκόπησε πάλι τον δοτό πρωθυπουργό και, συνακόλουθα, το καθεστώς.

Σε κύριο άρθρο της, που καταλάμβανε ένα πολύ μεγάλο μέρος της πρώτης σελίδας, ασκούσε σκληρή κριτική στον Μαρκεζίνη. Έναν ενδεικτικό απόσπασμα:

«Η τελευταία λέξις ανήκει στον ελληνικόν Λαόν. Το τονίζομεν, διότι βαθύτατα το πιστεύομεν και όχι επειδή μας ελκύουν ''οι δημοσιογραφικές κορώνες'', αφού, μάλιστα, ούτε αυταί ούτε άλλαι ''κορώνες'' είναι της παρούσης στιγμής. Αλλά επειδή η παρούσα σοβαρά κατάστασις δεν προσφέρεται πλέον εις πολιτικάς σκοπιμότητας, υπεκφυγάς, δολοχοδρομίας, χρονοδιαγράμματα, οργανοδιαγράμματα, αλλά μόνον εις την πηγήν της δημοκρατικής νομιμότητος: Το Εκλογικόν Σώμα. Και μη μας είπη και πάλιν ο κ. Μαρκεζίνης, ότι εκεί μας πηγαίνει. Διότι ουδέν έπραξεν, μέχρι στιγμής, δια να μας πείσει ότι μπορεί να υλοποιήση τας απαιτητάς εγγυήσεις δια γνησίαν και αβίαστον λαϊκήν ετυμηγορίαν. Αυτό είναι το κακό και θα έχη ελπίζομεν εννοήσει ότι δεν αρκεί να μας λέγη ότι έχει εις την τσέπην του την παραίτησίν του (και άλλοι την είχον αλλά κατέρρευσαν πριν καν διανοηθούν να την υποβάλουν), ούτε αρκεί να δίδη όρκους εις τα καλάς του προθέσεις, ούτε αρκεί να ζητή από όλους κατανόησιν, όταν είναι πλέον ακατανόητον δια κάθε πολίτην της χώρας διατί απεδέχθη την εντολήν, αφού δεν την κινεί προς καμίαν ηγγυημένην κατεύθυνσιν»

Ένα δυνατό αφιέρωμα

Το άρθρο της Βραδυνής, δύο μέρες πριν από τη δολοφονική εισβολή στο Πολυτεχνείο, παρουσιάζει σε ένα ακόμα πλούσιο επατειακό αφιέρωμα το μπλογκ με το πλούσιο αρχείο, το Πασατέμπος του Άγγελου Μενδρινού. Με πρωτοσέλιδα, γελοιογραφίες και άλλα δημοσιεύματα δίνει το κλίμα των ημερών όπως καταγραφόταν (μερικώς, βέβαια, γιατί ο Τύπος δεν ήταν ακόμα ελεύθερος) από τις εφημερίδες της Πέμπτης, 15 Νοεμβρίου 1973. Μία από αυτές, η Απογευματινή (που είχε βασικό θέμα ΤΗΝ «εξαφάνιση» ελληνόκτητου πλοίου με 14 Έλληνες ναυτικούς), ανάγγειλε την κατάληψη του Πολυτεχνείου με μονόστηλο χτύπημα στην κορυφή τής πρώτης σελίδας, ενώ μεγάλη προβολή –ως τρίτο θέμα, μετά το άρθρο και την υποτιθέμενη αναθεώρηση του Συντάγματος– είχε η Βραδυνή: «3.000 φοιτηταί, παραμένουν κλεισμένοι στο Πολυτεχνείο» έγραφε. Το μπλογκ παραθέτει και δημοσιεύματα της ίδιας ημέρας με άλλα θέματα, για να δώσει γενικότερα εικόνα της επικαιρότητας.

Δείτε τα εδώ όλα σκαναρισμένα, στο pasatempo.wordpress.com. Έχουν, όπως πάντα, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.