Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019

Ο Νοέμβρης που είναι Μάης...

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΝΟ ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΕΣΕΙ 

Το πρωινό της 16ης Νοέμβρη 2019 στο ιστορικό Πολυτεχνείο ήταν μαγιάτικο. Και μέσα, στον μεγάλο περίβολο, από την μια άκρη έως την άλλη, ο Μάης ήταν εκεί με τη μορφή των νιάτων. Μια σύναξη παιδιών
που μοίραζαν φυλλάδια, πουλούσαν μαχητικές εφημερίδες και πολιτικά βιβλία σε μεγάλες σειρές τραπεζιών. Πανό κρεμασμένα, πανό εν τη γενέσει τους –που φτιάχνονταν εκεί, επί τόπου, από νεανικά χέρια με σταθερές γραμμές– για να υπερυψωθούν αργότερα.
(Ενα μόλις άρχιζε να σχηματίζεται, ένα άλλο μόλις ολοκληρωνόταν με τις τελευταίες πινελιές στα γράμματα που ήταν πλάι στο λέξη «φτώχεια». («-Μπορώ να το φωτογραφίσω από κοντά, μόνο τα χέρια θα φαίνονται» ρώτησα. «-Φυσικά! Φυσικά! Γιατί όχι;» μου απάντησαν και τα χαμόγελα ήταν πλατιά σαν τα πανό τους.)
Ακόμα, μουσικές, συνθήματα, λουλούδια και επισκέπτες –πολλοί επισκέπτες με τα μικρά παιδιά τους, ίσως στην πρώτη μύηση για το τι γιορτάζεται αυτήν την ξεχωριστή Κυριακή. Όλα ειρηνικά, γιορτινά, σεμνά• δηλαδή ό,τι και όσα πρέπει για να αποδοθεί τιμή σε αυτούς που χάθηκαν ή πάλεψαν το '73 και σε όλη τη διάρκεια της Επταετίας. Ειρηνικά άρχισε, ειρηνικά να συνεχιστεί η γιορτή. Πάντα ως γιορτή, όχι ως πόλεμος.

(Η σελίδα του Harddog στο facebook είναι εδώ για «Μου αρέσει», αν φυσικά σας αρέσει, ή για «Ακολουθήστε»)