Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019

Ο «ιδιωτικός» σκιτσογράφος των δημοσιογράφων...

Ο Νίκος Ζήκος είναι ο κρίκος που μας συνδέει ακόμα με την παλιά κοινωνική γελοιογραφία. Διατηρεί το χιουμοριστικό πνεύμα και το σκιτσογραφικό στιλ όπως το έζησε ο παλιός Τύπος –κυρίως ο περιοδικός– με μια σειρά από κορυφαίες μορφές της γελοιογραφίας που δημιούργησαν και διαχρονικούς σκιτσογραφικούς χαρακτήρες: Βασίλης Χριστοδούλου (και πολιτική γελοιογραφία, με τις μαντινάδες του Κρητικού
και άλλες), Σταμάτης Πολενάκης (Σπαγκοραμμένος), Μιχάλης Γάλλιας (Χοντρή του Θησαυρού και Ζαχαρίας) Αρχέλαος Αντώναρος, Παύλος Παυλίδης, Κώστας Βλάχος και άλλοι.

Ο Νίκος –που πέρα από γελοιογράφος είναι και εικαστικός– έχει καταπληκτική επιτυχία στις προσωπογραφίες και είναι ο άνθρωπος που έχει κάνει τα πορτρέτα πολλών συναδέλφων –πέρα από εκείνα συγγενών και φίλων. Μπορείς να πεις τον Ζήκο και… ιδιωτικό σκιτσογράφο των δημοσιογράφων.

Τις τελευταίες ημέρες, επιφύλασσε μια έκπληξη στον Τάσο Επιτρόπου, τον δημοσιογράφο της ΕΡΑ Σπορ: με το που επέστρεψε από τις διακοπές του, ο Νίκος ανέβασε στο φέισμπουκ το σκίτσο που βλέπετε να εικονίζει τον Τάσο την πρώτη ημέρα στη δουλειά. Για τον Επιτρόπου, μάλιστα, είχε κάνει πέρσι ένα ακόμα σχέδιο προκειμένου να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του.

Το βλέπετε κι αυτό παρακάτω, ενώ ακολουθούν και μερικά πορτρέτα του. Ένα της κόρης του, της Δανάης με τον γιο της και εγγονό του Νίκου, τον Αχιλλέα, ένα της άλλης κόρη του, τη Λήδας, ένα της συζύγου τη, της Κατερίνας, κι ένα δικό του.
Και κάτι... επί του πιεστηρίου: Ενώ το θέμα είχε ανέβει, είδα μια τελευταία ανάρτηση του Νίκου Ζήκου (αυτήν που ακολουθεί) με πρωταγωνίστρια μια από τις ωραίες γυναίκες-τούμπανα που γεννάει το πενάκι του (εν προκειμένω η «Μόνικα Μπελούτσι»!) και με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Καπράνο, δημοσιογράφο, συνεργάτη του Νίκου (και δικού μας) σε παλιότερες δημοσιογραφικές εποχές. Πέρα από αυτό το σκίτσο, υπάρχει από παλιά κι ένα πορτραίτο του Δημήτρη από τον Νίκο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟΝ HARDDOG:
Ένα παλαιότερο κείμενο του μπλογκ για τον Νίκο Ζήκο, τους προπάτορες της κοινωνικής γελοιογραφίας, το Ρομάντσο, τον Θησαυρό κ.ά.