Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019

O Αμαζόνιος «παράγει» γελάδια και σόγια...

ΜΙΛΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ

1. «Λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια, κυρίως για βοοειδή» (Ρομούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace.)
2. H Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοδινού κρέατος παγκοσμίως. Οι εξαγωγές βοδινού έφτασαν το 2018 το ρεκόρ του 1,64 εκατομμυρίου τόνων (Ένωση Εξαγωγικών Βιομηχανιών Κρέατος Βραζιλίας.)
3. Οι γεωργικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν σχεδόν το 6,5% των αποψιλωμένων εκτάσεων του Αμαζονίου. Η Βραζιλία είναι πρώτος
εξαγωγέας σόγιας παγκοσμίως, μπροστά και από τις ΗΠΑ. Εξήγαγε 83,3 εκατομμύρια τόνους το 2018. Οι εξαγωγές σόγιας από τη Βραζιλία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι (υπουργείο Οικονομικών της Βραζιλίας.)
4. Η καλλιέργεια σόγιας είναι μία από τις βασικότερες που σιγά σιγά αφαιρεί εδάφη από το δάσος του Αμαζονίου. Όμως το 2006 τέθηκε σε εφαρμογή μορατόριουμ κι έτσι «μετά το 2008 λιγότερο από το 2% της σόγιας που καλλιεργείται στον Αμαζόνιο παράγεται σε αποψιλωμένες περιοχές», επισημαίνει ο Μπατίστα (Ρομούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace.)
5. Η καλλιέργειας σόγιας στη Βραζιλία γνώρισε τεράστια άνοδο τη δεκαετία του '70 με τη μετακίνηση των παραγωγών από το νότιο τμήμα της χώρας προς τα κεντροδυτικά, την ανάπτυξη νέων τεχνικών και τη χρήση ζιζανιοκτόνων.
6. Έχουν καταγραφεί φέτος 73.000 φωτιές στον Αμαζόνιο, 70% περισσότερες από την ίδια θερινή περίοδο του 2018. Σύμφωνα με το Reuters, η υπηρεσία διαστήματος της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως η συχνότητα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο έχει αυξηθεί κατά 83% σε σχέση με πέρυσι (WWF και Reuters.)

** Στοιχεία από το Αθηναϊκό και το Γαλλικό Πρακτορείο.