Τρίτη, 27 Αυγούστου 2019

«Περιοδικός Τύπος και Οπτικός Πολιτισμός»

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΣΠΗΤ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ

Η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου σε
συνεργασία με το ΕΤΜΙΕΤ/ΚΕΝΙ (Πάντειο Πανεπιστήμιο) διοργανώνουν τo 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο της European Society for Periodical Research (ESPRit), με θέμα «Περιοδικός Τύπος και Οπτικός Πολιτισμός».
Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στις 12-13 Σεπτεμβρίου 2019, ενώ την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου θα προηγηθεί η διεξαγωγή εργαστηρίου μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων.

Το Συνέδριο αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων γνώσεων, την ενίσχυση της έρευνας του Περιοδικού Τύπου στην Ελλάδα και τη συμπόρευσή της με το ευρωπαϊκό και διεθνές παράδειγμα.
Πλατφόρμα για την ανάπτυξη αυτών των δράσεων μέσα από το Συνέδριο αποτελεί η ESPRit. Ο ευρωπαϊκός αυτός οργανισμός έχει διεθνή και ακαδημαϊκό χαρακτήρα, προάγει και διαδίδει την έρευνα πάνω σε κάθε πλευρά της κουλτούρας του ευρωπαϊκού Περιοδικού Τύπου από τον 17ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Απευθύνεται σε ερευνητές του κλάδου που εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα κριτικών, θεωρητικών και μεθοδολογικών απόψεων, περιλαμβάνοντας  χωρίς να περιορίζεται σε αυτές, την ιστορία της κουλτούρας, τις φιλολογικές σπουδές, την ιστορία της τέχνης, τις σπουδές φύλου, τις σπουδές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την ιστορία της επιστήμης και τις ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές.

Στο Συνέδριο, εκτός των πολλών ειδικών θεμάτων που θα συζητηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν εκτός από διακεκριμένοι Έλληνες ακαδημαϊκοί και διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές από όλο τον κόσμο, καθώς και ερευνητές ελληνικών και ξένων ερευνητικών ινστιτούτων, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.

Σε παράλληλες συνεδρίες, θα αναπτυχθούν και παρουσιαστούν θεματικές ενότητες για την ενημέρωση και τον πολιτισμό, την έρευνα και τις εξελίξεις στη ψηφιακή εποχή, την επιρροή στις τέχνες, αλλά και τις ελληνικές και διεθνείς ερευνητικές προσεγγίσεις στον Περιοδικό Τύπο.         
Σε ειδική συνεδρία, θα συζητηθεί επίσης το μείζον ζήτημα της παραπληροφόρησης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων (fakenews), το οποίο πλήττει όχι μόνο το κύρος και την αξιοπιστία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος αλλά και το ιερό δικαίωμα των πολιτών στην αντικειμενική και αδιάβλητη ενημέρωση.

Με βασικό στόχο η  επιστημονική γνώση να έρθει πιο κοντά και να γίνει απόκτημα του ευρύτερου κοινού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. το Συνέδριο θα πλαισιωθεί από πολύμορφες εκθέσεις με συναφές προς τα θέματά του περιεχόμενο, εκθέσεις ανοικτής πρόσβασης για το ευρύτερο κοινό, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, μελών της ΕΣΠΗΤ και άλλων δημοσιογραφικών ενώσεων, φοιτητών και άλλων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων.

Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ  χορηγοί επικοινωνίας σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα και διαδίκτυο θα είναι η ΕΡΤ Α.Ε. και το ΑΠΕ/ΜΠΕ.
Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε στο http://esprit2019athens.com.

Τo ΔΣ της ΕΣΠΗΤ