Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019

Το Λαχείο των δημοσιογράφων και το στημένο παιχνίδι

«Η ιστορία του Λαχείου Συντακτών ξεκίνησε ως ρουσφέτι του κράτους προς τους δημοσιογράφους. Τότε στα τέλη της δεκαετίας του ’20 οι λειτουργοί του Τύπου δεν είχαν ασφάλεια, πληρωνόντουσαν αραιά και πού, ενώ όταν σταματούσαν να εργάζονται δεν είχαν πόρο ζωής. Κι αφού το κράτος δεν μπορούσε να κάνει το ελάχιστο για αυτούς, τους έδωσε ένα… λαχείο για να κάνει αυτό τη δουλειά που ήταν ανίκανο να κάνει εκείνο».
Αυτά μας πληροφορεί (αν θέλετε μας θυμίζει) το «Πασατέμπος», το μπλογκ των ιστοριών και
της Ιστορίας, κάνοντας  μια εμπεριστατωμένη αναδρομή στο (θρυλικό!) Λαχείο Συντακτών που μοίραζε σπίτια την εποχή της ανοικοδόμησης στην Αθήνα και το διαμέρισμα ήταν στοιχείο καταξίωσης!
Στο θέμα αναφέρεται ο λόγος που επικαλέστηκε η χούντα για να πάρει από τους δημοσιογράφους το Λαχείο (απαξιώνοντάς το στη συνέχεια), με αντάλλαγμα τη θέσπιση του αγγελιόσημου που στήριξε τον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά κι άλλα Ταμεία του κλάδου (όπως το ΤΑΙΣΥΤ) και έδωσε ένα σημαντικό έσοδο στις Ενώσεις Συντακτών.
Ο Άγγελος Μενδρινός, διαχειριστής του pasatampo.wordpres.com, γράφει για το «στημένο παιχνίδι» σε βάρος του κλάδου και παραθέτει πολλά εικονογραφημένα στοιχεία: αφίσες, σκίτσα, σχετικές διαφημίσεις, φωτογραφίες και ονόματα τυχερών του Λαχείου, καθώς και σκαναρισμένα αποκόμματα παλιών εφημερίδων.
Είτε ανήκετε στον χώρο της Ενημέρωσης είτε όχι, το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Διαβάστε το εδώ.