Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019

Κατάντημα δημοκρατικών εφημερίδων

ΕΡΓΟ ΧΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ – ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Σήμερα, 51 χρόνια από την επιτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου, ο Αλέξανδρος Παναγούλης έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας ως ήρωας. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Τύπο της επόμενης της 13ης Αυγούστου 1968, ο Παναγούλης ήταν
«άνθρωπος του σκότους» (κύριο άρθρο Βραδυνής), «όργανο φασιστικών κύκλων» (Έθνος και Ακρόπολις σε πανομοιότυπο χαρακτηρισμό), απεσταλμένος «από
το εξωτερικόν δια να πραγματοποιήσει το έγκλημα» (Μακεδονία) κ.λπ. Η εκμαυλισμένη δημοσιογραφία της εποχής αποθέωνε στα πρωτοσέλιδά της την «Επανάστασιν», υπογράμμιζε (με όλα τα έντυπα Μέσα) την αποτυχία των «κύκλων» να πλήξουν τον τουρισμό που, υποτίθεται, άνθιζε, ενώ Τα Νέα του προδικτατορικά δημοκρατικού ΔΟΛ, αλλά πλέον χειραγωγούμενου, ανακάλυπταν στον βασικό τους τίτλο ότι υπήρχε «Παμελλήνιος εξέγερσις κατά των οργανωτών»!

Αλλά, ευτυχώς, την Ιστορία δεν τη γράφουν τα πρωτοσέλιδα, όπως επισημαίνει και το «Πασατέμπος», του Άγγελου Μενδρινού, και ούτε την παραχαράσσουν. Το μπλογκ των ιστοριών και της Ιστορίας, σε ένα μεγάλο αφιέρωμα με την ευκαιρία της 51ης επετείου από την απόπειρα κατά του δικτάτορα, παραθέτει τα λογοκριμένα πρωτοσέλιδα της εποχής και μαζί δημοσιεύει αυτούσια, σκαναρισμένα από τα πρωτότυπα, άρθρα των εφημερίδων. Γλοιώδη, εμετικά, παραμορφωτικά της πραγματικότητας για την Ελλάδα της δικτατορίας.

Δείτε εδώ, στο pasatempo.wordpress.comτα πρωτοσέλιδα της εποχής και, ακόμα, διαβάστε τα άρθρα που δείχνουν σε όλο της το μέγεθος το κατάντημα εφημερίδων που άλλοτε, πριν από τη δικτατορία και από ένα σημείο (μετά την άρση της προληπτικής λογοκρισίας), ήταν δυναμικά δημοκρατικές.