Σάββατο, 3 Αυγούστου 2019

Το Έθνος 8σέλιδον, 10σέλιδον, 12σέλιδον!

Στη δημοσιογραφία δεν ήταν πάντα το «πολύ» απαραιτήτως και «καλό». Πριν οι εφημερίδες γίνουν βαριά πακέτα χαρτιού –ακόμα και συσκευασμένα σε πλαστικές σακούλες για να ενσωματωθούν οι προσφορές– τα έντυπα όταν ολιγοσέλιδα. Οι
παλιές αθλητικές εφημερίδες κυκλοφορούσαν συνήθως με μόλις έξι σελίδες, με το έξτρα μονόφυλλο κολλημένο στη μέση μόνο αν το πιεστήριο είχε τις προδιαγραφές (να παίρνει δηλαδή ο μηχανισμός του κόλλα).

Αλλιώς το επιπλέον φύλλο, που πρόσθετε δύο ακόμα σελίδες, ήταν «ελεύθερο» και στην ανάγνωση αποσπόταν.
Οι πολικές ήταν λίγο πιο ανοιχτοχέρες, αλλά όχι όλες. Η παλιά Εστία, λόγου χάρη, ήταν συνήθως εξασέλιδη και κατά περιστάσεις οκτασέλιδη, με το μονόφυλλο στη δική της περίπτωση πάντα κολλημένο στη μέση. Βέβαια, τότε τα κασέ (ο σχεδιασμός των σελίδων) ήταν σφιχτά, τα κείμενα συνήθως με μικρό γράμμα (με τα μέτρα της λινοτυπίας εξάρι ή οκτάρι), ενώ υπήρχαν ελάχιστες φωτογραφίες.


Ακόμα δημοσιεύονταν κείμενα και στις πρώτες σελίδες (σήμερα τα περισσότερα πρωτοσέλιδα έχουν μόνο «χτυπήματα» θεμάτων) και η ύλη ενός οκτασέλιδου μπορεί και να αντιστοιχούσε ακόμα και σε ένα σημερινό αεράτο 24σέλιδο μικρού σχήματος.
Στο Διαδίκτυο, σε διαφορετικές αναρτήσεις, και με διαφορετικά θέματα, υπάρχουν αυτά τρία πρωτοσέλιδα. Ένα οκτασέλιδο(ν), ένα δεκασέλιδο(ν) και ένα δωδεκασέλιδο(ν) –όλα έχοντας μαρκαρισμένο τον αριθμό των σελίδων με κόκκινα γράμματα. Και τα τρία πρωτοσέλιδα είναι από τη δεκαετία του ΄60