Κυριακή, 31 Μαρτίου 2019

Πληθωρική ώς τον τελευταίο της χρόνο

Δεν ξέρω αν το διάβασα σε κάποια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της ή το άκουσα να το λέει στο κύκνειο κινηματογραφικό της άσμα, στο Πρόσωπα και Ιστορίες, που γυρίστηκε το 2017 και το είδαμε στις αρχές του 2018.
«Γιατί βιάζεσαι να πεθάνεις;» τη ρωτούν (κάπως έτσι, δεν θυμάμαι καλά) κι εκείνη απαντά: «Γιατί θέλω να το κάνω κι αυτό». Η Ανιές Βαρντά το έκανε και αυτό! Έφυγε από τη ζωή στα 91 της χρόνια (γεννήθηκε το 1928), πλήρης ημερών και πληρέστερη δράσης. Το Πρόσωπα και Ιστορίες, ένα μοντέρνο, πρωτότυπο, διεισδυτικό ντοκιμαντέρ δρόμου, το έκανε περίπου σε ηλικία 90 ετών σε συνσκηνοθεσία με έναν καλλιτέχνη κατά 57 χρόνια νεότερό της: τον φωτογράφο και street artist Ζε Αρ (IR).

Με συνεχείς μετακινήσεις στη γαλλική επαρχία, έχοντας έναν αυτοκινούμενο φωτογραφικό θάλαμο, ένα φορτηγάκι δηλαδή, αποτύπωναν σε φωτογραφίες τεραστίων διαστάσεων στιγμές και πορτρέτα από τη γαλλική ύπαιθρο. Πήγαν στον τάφο του σπουδαίου φωτογράφου και φωτορεπόρτερ Καρτιέ Μπρεσόν, στο σπίτι του Ζαν Λικ Γκοντάρ (για να του αφήσουν ένα... κρουασάν), σε βιομηχανικές περιοχές, σε αγροτικές εκτάσεις. Φωτογράφισαν πρόσωπα απλών ανθρώπων και στιγμές ζωής. Και κολλούσαν παντού τις γιγάντιες εικόνες τους εν είδει γκράφιτι: σε προσόψεις σπιτιών, σε βυτία, σε αποθήκες, σε τρένα, σε σιλό, σε εργοστάσια.

Η Ανιές (κοντά στα ενενήντα της, μην το ξεχνάμε!) ανέβηκε σε ύψη, σκαρφάλωσε σε σκάλες, έκανε αστεία και παιχνίδια με τον 33χρονο συνεργάτη της (όταν για πλάκα την έβαλε σε ένα αναπηρικό καροτσάκι και την έτρεχε ιλιγγιωδώς, με ελιγμούς, και αυτός έκανε άλματα ενθουσιασμού κρατώντας τα χερούλια του αμαξίδιου). Νέα και δημιουργική λίγο πριν μπει στη δέκατη και τελευταία δεκαετία της ζωής της. Μια ζωτική ελπίδα για τον Άνθρωπο, εκείνον που θέλει να πιει και την τελευταία σταγόνα που του οφείλει η δική του πηγή στον υπαρκτό κόσμο. Πληθωρική ώς την τελευταία της στιγμή. Αυτό που λέμε, κι ας είναι κλισέ, φωτεινό παράδειγμα.


@ Η σελίδα του Harddog στο facebook, για όσους αρέσει το μπλογκ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ