Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019

Ένα εκπληκτικό ποσοστό

ΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΗΣ ALCO ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ 86% – ΠΟΣΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ OPEN

Η δημοσκόπηση της Alco για το Open, που παρουσιάστηκε στο βραδινό δελτίο της Τετάρτης, δείχνει προβάδισμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 6,9 μονάδες (26,6 έναντι 19,7). Αλλά, όπως συμβαίνει συνήθως –ή μάλλον όπως συμβαίνει πάντα– το βράδυ της Πέμπτης, στο δελτίο τού
 ΣΚΑΪ αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έκανε γι’ αυτόν η Pulse αναμένεται να είναι τελείως διαφορετικά, με μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας. Μερικά άλλα στοιχεία που έδωσε η δημοσκοπική έρευνα, σύμφωνα με τους αναλυτικούς πίνακες που δημοσιοποίησε το Open και τους οποίους λάβαμε λίγο πριν από τον ολοκλήρωση του δελτίου, έχουν ξεχωριστό ειδικό ενδιαφέρον και σε αυτά επικεντρωνόμαστε πιο κάτω.

Ξεχωρίζουμε το 86% της απάντησης ότι οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου επηρεάζουν τη ζωή μας, ενώ… ψάχνουμε να βρούμε τον έναν ανά εκατό ερωτηθέντες που πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει με μεγάλη διαφορά.

Η δημοσκόπηση έγινε στο διάστημα 19-26 Μαρτίου, ήταν τηλεφωνική και σε αυτήν πήραν μέρος χίλια άτομα άνω των 17 ετών από όλη την Ελλάδα. Η μέση τιμή των αναποφάσιστων ανέρχεται σε ποσοστό 19,4%, ενώ το ποσοστό λάθους είναι συν, πλην 3,1%. Τα ποσοστά των κομμάτων (μέση τιμή, δηλαδή μεταξύ ελάχιστου και μέγιστου) είναι τα ακόλουθα: Νέα Δημοκρατία 26,6, ΣΥΡΙΖΑ 19,7, Χρυσή Αυγή 7,0, Κίνημα Αλλαγής 5,6, ΚΚΕ 5,3, Λαϊκή Ενότητα 2,7, Ελληνική Λύση 2,3, Ένωση Κεντρώων 2,0, Ποτάμι 1,4, Ανεξάρτητοι Έλληνες 1,1, ΛΑΟΣ 1,1.

Ο «Κανένας»

Μερικά από τα επιμέρους στοιχεία:
** Στο ερώτημα «Ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να πετύχει περισσότερα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας;» ο «Κανένας» έχει ποσοστό 41%, ο Μητσοτάκης 30% και ο Τσίπρας 22%.
** Στο ερώτημα «Με ποιο κριτήριο θα επιλέξετε τι θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές;» το οικονομικό είναι 50%, για τη ανατροπή της κυβέρνησης 18%, για τη στήριξή της 6% και για τις θέσεις των κομμάτων σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση μόνο 11%.
** Στο ερώτημα «Ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις Ευρωεκλογές;» οι απαντήσεις είναι: ΝΔ με μεγάλη διαφορά 24%, ΝΔ με μικρή διαφορά 34%, ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά 12% και ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά 1%.
** Στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου επηρεάζουν ή όχι τη ζωή μας;» η απάντηση «επηρεάζουν» έχει συντριπτικό ποσοστό (86%), ενώ αρνητικά απαντά το 9% και δεν έχει απάντηση το 5%.