Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019

Γιώργος Σαρηγιάννης: «Μη φάτε»

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ!

Ξαφνιάζει –και εν πολλοίς εντυπωσιάζει– η αναφορά που έκανε στο facebook ο κριτικός θεάτρου Γιώργος Σαρηγιάννης για τη διαγραφή του από διαδικτυακό φίλο που έκαναν κάποιοι, επειδή δεν τους άρεσε η (πολλές φορές σκληρή, λέμε εμείς) κριτική του. O Γ.Σ. συνεχίζει διαδικτυακά την άλλοτε επιτυχημένη έντυπη στήλη του (Νέα) που είχε τίτλο
To Τέταρτο Κουδούνι και ο οποίος τώρα είναι τίτλος του μπλογκ που διατηρεί («Ένα blog για το θέατρο και τις τέχνες», όπως προσδιορίζεται). Είναι ένας ποιοτικός ιστότοπος με κριτικές οι οποίες ξεχωρίζουν για την αναλυτική τους ματιά, τη βαθιά θεατρική (αλλά και κινηματογραφική) γνώση του δημοσιογράφου, αλλά κάποιες φορές και για τις… κακιούλες του. Γράφει σχετικά στο fb ο μπλόγκερ του Τέταρτου Κουδουνιού: 

«Αυτό, πάλι, που όταν δεν μου αρέσει η παράσταση, το έργο, η ερμηνεία τους και το γράψω μου κάνουν αμέσως unfriend... Δηλαδή request μου έκαναν για να τους γράφω μονίμως ότι είναι θεοί/-ές; Μη φάτε».

Είχαν δίκιο εκείνοι που διέγραψαν τον Γιώργο Σαρηγιάννη από τους πίνακες των διαδικτυακών τους φίλων επειδή δεν πήραν από αυτόν καλές κριτικές;  Όπως το πάρει κανείς! Εμείς λέμε ότι δεν είχαν. Όμως, το ίδιο δεν έχουν δίκιο εκείνοι οι κριτικοί που μέσα από τις κρίσεις τους βγάζουν όχι καλόπιστη άποψη, αλλά προσβολές. Κι αυτό δεν το λέμε για τον Γιώργο Σαρηγιάννη (του οποίου τα κείμενα εκτιμούμε και τα διαβάζουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον) -ή τουλάχιστον όχι μόνο γι’αυτόν. Και την αντίθεσή μας τη γράψαμε εδώ (με παραδείγματα εμπαθούς κριτικής), έχοντας κατά νου ένα σύνολο κριτικών και όχι μόνο σημερινούς.

Άλλωστε, υπάρχουν περιπτώσεις κριτικών που γράφουν ανάλογα με τα αισθήματά τους για τους κρινόμενους: πάντα, ή σχεδόν πάντα, αποθεωτικά για τους φίλους και αρνητικά έως και επιτιμητικά για τους άλλους.

@ Η σελίδα του Harddog στο facebook, για όσους αρέσει το μπλογκ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ