Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019

Ιστορίες μπομπινοφώνου (8)

(...) Ο Τσιβόγιαννος έκανε «ωχ μάνα μου, πούστη με πέθανες, γαμώ την αδερφή σου», και κύλησε στο χώμα. Μαζί του και ο Κάρολος κύλησε. Μπουνιές, πέτρες, χώμα. Ο Κάρολος τον δάγκωνε κιόλας. «Μόνο οι γυναίκες
δαγκώνουν ρε κωλόπαιδο», φώναξε ο Παντελής αλλά ο Κάρολος δεν άκουγε. Μανουλίτσα μου πόσο άγριος ήταν. Και το αίμα έτρεχε από τη μύτη του. Πολύ αίμα. Λάσπη έγινε το χώμα εκεί που έτρεχε το αίμα. Και γύρω γύρω βρώμικες ελβιέλες που χοροπηδούσαν στο χώμα. Άσπρες ελβιέλες που ήταν καφέ. Χωρίς κορδόνια ελβιέλες. Τις κοιτούσα που τρίβονταν και χοροπηδούσαν στο χώμα. «Σκότωσέ τον Τσιβόγιαννε!» Οι ελβιέλες το φώναξαν που ήταν σχισμένες και τα δαχτυλάκια, τα μικρά δαχτυλάκια, έβγαιναν έξω από το πανί. Στις περισσότερες έβγαιναν έξω. Δεν το φώναξαν οι ελβιέλες, τα παιδιά που τις φορούσαν το φώναξαν αλλά ήταν σαν να το ΄λεγαν οι ελβιέλες. Τα παιδιά με τις λιωμένες ελβιέλες που τα σχισίματά τους έμοιαζαν με στοματάκια. «Θα σε λιώσω πουστόπαιδο», είπε και οι άλλοι φώναζαν «το σουγιά Τσιβόγιαννε, χώσ’ του με το σουγιά». Αλλά ο Τσιβόγιαννος δεν έβγαλε τον σουγιά. Μόνο άρπαξε μια κοτρόνα. Μεγάλη ήταν. Όχι πολύ μεγάλη, αλλά μεγάλη. «Καριόλη θα σε λιώσω, το κεφάλι θα σου λιώσω»¸ είπε και σήκωσε το χέρι. Οι σχισμένες ελβιέλες που χοροπηδούσαν σταμάτησαν να χοροπηδάνε. Δεν φωνάζαμε πια. Μόνο κοιτούσαμε ψηλά, τη σηκωμένη κοτρόνα. Ιδρωμένοι κοιτούσαμε και λαχανιασμένοι. Με τρόμο. Χωρίς να μιλάνε (...).

** Είναι ένα απόσπασμα από τις Ιστορίες μπομπινοφώνου (ιστορίες στο συρτάρι) που ειπώθηκαν από ένα παιδί τού Δημοτικού, με όσες εκφραστικές δυνατότητες είχε, στο μικρόφωνο ενός ξεχασμένου μπομπιμπφώνου, κρυφά από τη γιαγιά που έβλεπε το περίεργο μηχάνημα σαν «όργανο του διαβόλου». Η αφήγηση έχει αλληλουχία. Μια λέξη σε μια ιστορία μπορεί να οδηγήσει σε μιαν άλλην. Σαν να τραβάς ένα ζευγάρι μπλεγμένα κλεράσια και αυτό φέρνει μαζί του και άλλα. Η γιαγιά καταχώνιασε τις μπομπίνες σε τριπλομυστικά μέρη της μονοκατοικίας. Και αυτές ανακαλύφθηκαν πριν μερικά χρόνια, σε ένα βράδυ που το φωτεινό φεγγάρι βρισκόταν στη ζώνη της μαγείας. 

** ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ, ΕΔΩ
** ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΒΟΓΙΑΝΝΟΣ, ΕΔΩ

@ Η σελίδα του Harddog στο facebook, για όσους αρέσει το μπλογκ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ