Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Χατζηνικολάου για ένα «απόβρασμα της δημοσιογραφίας»...

...ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΞΕΒΑΝΗ – ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Το δικαίωμα του Κώστα Βαξεβάνη στην υποβολή μήνυσης επειδή ένιωσε ότι εθίγη, αναγνώρισε ο Νίκος Χατζηνικολάου, αλλά διαφώνησε με τη διαδικασία του αυτόφωρου, γιατί είναι κάτι το οποίο ο δημοσιογραφικός χώρος παλεύει προκειμένου να καταργηθεί. Με αφορμή την υπόθεση Βαξεβάνη-Ζαχαράκη ο Χατζηνικολάου αναφέρθηκε σε μια προσωπική του περίπτωση και αποκάλυψε τη σκέψη που έκανε να μηνύσει
«συγκεκριμένο απόβρασμα του δημοσιογραφικού χώρου», αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει εξηγώντας το γιατί. Σχετικά με τα όσα είπε, έκανε και μια πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα.

Η πρωινή εκπομπή του εκδότη στον Real fm άρχισε με σχόλιο για τη μήνυση που υπέβαλε ο Κώστας Βαξεβάνης και τα όσα υπερβολικά ακολούθησαν το βράδυ της Δευτέρας:

«Έχει δικαίωμα ο δημοσιογράφος και εκδότης να κάνει μήνυση αν πιστεύει ότι εθίγη από δήλωση της εκπροσώπου. Εκείνο με το οποίο διαφωνώ με τον συνάδελφο, είναι η χρήση της διαδικασίας του αυτοφώρου. Και διαφωνώ για τον απλούστατο λόγο ότι εμείς οι δημοσιογράφοι παλεύουμε για να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου στη συκοφαντική δυσφήμιση, διότι την αξιοποιούν πάρα πολλά λαμόγια, πάρα πολλοί απατεώνες, για να ασκούν ουσιαστικά εκβιασμό στους δημοσιογράφους και να τους φιμώνουν. Επομένως δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε και εμείς την αυτόφωρη διαδικασία, την οποία ως κλάδος έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει, ιδίως για τις περιπτώσεις που αφορούν αδικήματα λόγου».

Το «απόβρασμα»

Ο Νίκος Χατζηνικολάου δεν ανέφερε ονομαστικά τον δημοσιογράφο τον οποίο χαρακτήρισε «απόβρασμα», αλλά εξήγησε για ποιον λόγο δεν προχώρησε στη μήνυση εναντίον του:

«Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα έχω σκεφτεί το ενδεχόμενο να κάνω μήνυση εναντίον συγκεκριμένου αποβράσματος του δημοσιογραφικού χώρου, αν μπορεί κανείς να τον πει δημοσιογράφο εντός πολλών εισαγωγικών –δεν έχει σημασία ποιος είναι και τι έγραψε–, αλλά κατέληξα στην απόφαση ότι δεν θα το πράξω, επειδή η επίκληση της αυτόφωρης διαδικασίας δεν μπορεί να γίνεται από εμάς, όταν καταγγέλλουμε ότι αυτή η διαδικασία είναι διαδικασία στραγγαλισμού της δημοσιογραφικής ελευθερίας».

Πρόταση στον Τσίπρα

Πέρα από τον σχολιασμό του γεγονότος, ο Χατζηνικολάου μίλησε για πολιτική ευκαιρία που δίνεται προκειμένου για να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε αδικήματα λόγου.

«Καλείται ο πρωθυπουργός, να καταθέσει σήμερα κιόλας πρόταση νόμου στη Βουλή», είπε, «και να καταργήσει το αυτόφωρο στα αδικήματα λόγου» τα οποία δεν μπορεί να διώκονται με αυτόν τον τρόπο διότι έτσι προσφέρεται «η δυνατότητα και στους πολιτικούς και στους δημοσιογράφους να αλληλοεκβιάζονται και να αλληλοαπειλούνται με ένα απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου τρόπο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΝ HARDDOG
Το παράπονο του Λαβίθη 

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει