Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018

Η δασκάλα που ταξιδεύει παντού...

«Προς το παρόν, δεν βλέπω κάτι αρνητικό που θα με απέτρεπε να διδάξω εδώ και του χρόνου. Παρ΄όλα αυτά εμείς οι αναπληρωτές ζούμε κάθε χρόνο με την αβεβαιότητα αν θα διδάξουμε και σε ποιο σχολείο θα μας πάρουν. Οκτώ
χρόνια τρέχω από σχολείο σε σχολείο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπως και όλοι οι συνάδελφοι αναπληρωτές. Πολλοί αφήνουν πίσω τις οικογένειές τους για να διδάξουν, άλλοι μετακομίζουν με την οικογένεια κάθε χρόνο σε άλλη πόλη και ξαναρχίζουν κάθε σχολική χρονιά από την αρχή τη ζωή τους. Εμείς οι αναπληρωτές στελεχώνουμε τα λεγόμενα δύσκολα σχολεία, τα δυσπρόσιτα, τα απομακρυσμένα από τα αστικά κέντρα και που δύσκολα θα επέλεγε ένας μόνιμος συνάδελφος για να διδάξει. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και τι έχουμε να περιμένουμε για την επόμενη χρονιά. Κάθε χρόνο ακούμε για μονιμοποιήσεις αλλά μέχρι στιγμής, τίποτα δεν έχει γίνει. Μόνο υποσχέσεις ακούμε. Εύχομαι το κράτος να μην ξεχάσει τους κόπους και τις θυσίες μας και να ασχοληθεί επιτέλους και με εμάς».

** Απόσπασμα από συνέντευξη της δασκάλας Ελένη Τάνου που δημοσιεύτηκε στο σάιτ της εφημερίδας Δημοκρατική Ρόδου. Η τριαντάχρονη εκπαιδευτικός κατάγεται από την Τούμπα Θεσσαλονίκης, περιπλανήθηκε ως αναπληρώτρια σε πολλές περιοχές της χώρας (Ξάνθη, Πέλλα, Λειψούς κ.ά.), ζει στην Κάλυμνο όπου παντρεύτηκε και ζήτησε να διορισθεί στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο της Τελένδου. 
Εκεί μετακινείται καθημερινά με σκάφος (είναι μια πεντάλεπτη διαδρομή) για να διδάξει οκτώ παιδιά τριών διαφορετικών τάξεων που μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου θα γίνουν δύο, αφού οι οικογένειές των υπολοίπων θα επιστρέψουν στην Κάλυμνο για να βγάλουν τον χειμώνα και να επανέλθουν για τις δουλειές τους την άνοιξη. Αυτό που κάνει η Ελένη Τάνου, πέρα από το επάγγελμα είναι, κυρίως, κοινωνική προσφορά. Ολόκληρη τη συνέντευξη της στο ροδιακό σάιτ, και την οποία υπογράφει η Μαίρη Φώτη, θα τη βρείτε εδώ.

** Και οι δυο φωτογραφίες είναι από τη Δημοκρατική της Ρόδου. Στη δεύτερη φωτογραφία το νησί της Τελένδου όπως φαίνεται από την Κάλυμνο.

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει