Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018

Αρχαίο δράμα με ποπκόρν; Δράμα!

Αρχαία τραγωδία, στο ειδυλλιακό Βεάκειο, μια ώρα μετά από καταρρακτώδη βροχή, σε νοτισμένα καθίσματα και με τα ποπκόρν να κριτσανίζουν στα δόντια του κυρίου με τη διχαλωτή σαγιονάρα παραδίπλα, είναι μοναδική θεατρική εμπειρία. Τη ζήσαμε το βράδυ του βροχερού Σαββάτου…

Κατά τα άλλα, και αν ενδιαφέρει η ταπεινή μας άποψη, η παράσταση της Ηλέκτρας σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη ήταν αυτό που λέγεται
κλισαρισμένα, «αξιοπρεπής». Ούτε σπουδαία –για να σου μείνει στη μνήμη ως σημείο αναφοράς σαν κάτι ξεχωριστό– ούτε για να την αποβάλλεις αμέσως από τη σκέψη σου εγκαταλείποντας το θέατρο.

Οι ερμηνείες σε γενικές γραμμές καλές, ενώ η πλαισίωση της παράστασης με τραγούδια και διαφορετική μουσική αντίληψη για αρχαίο δράμα δεν ενοχλούσε –ιδιαίτερα όταν έχουμε δει τόσες ενοχλητικά «πειραγμένες» παραστάσεις. Ξένισε το περίεργο εύρημα της σκηνής κατά την οποία η Ηλέκτρα αναγνωρίζει τον χαμένο αδερφό της, τον Ορέστη (ανεξήγητες κινήσεις, δεξιά αριστερά, με… τσαλιμάκια πριν πέσει ο ένας στην αγκαλά του άλλου).

Από τους ηθοποιούς ξεχωρίσαμε τον πολύ καλό Νίκο Κουρή ως Ορέστη, τον Γιάννη Νταλιάνη σε διπλό ρόλο ως γεωργό, σύζυγο κατ’ ανάγκη της Ηλέκτρας (εξαιρετικός εδώ) και ως Κάστορα, πολύ ψηλά κινήθηκε η ερμηνεία του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη ως Παιδαγωγού και του Νίκου Αρβανίτη ως αγγελιοφόρου (που αναπαριστούσε με αλλαγή της φωνής του τον Αίγισθο).

 Ο Λένα Παπαληγουρα-Ηλέκτρα σε μια ερμηνεία ταπεινωμένης και πληγωμένης γυναίκας-λέαινας που με πάθος θέλει να εκδικηθεί για τη δολοφονία του πατέρας της, του Αγαμέμνονα, δεν πείθει ως τέτοια. Προσπαθεί να βγάλει τα ισχυρά συναισθήματα του ρόλου με φωνές, βιασμένους τονισμούς, στόμφο στην εκφορά του λόγου της, τρεξίματα και σουρσίσματα στη σκηνή –προφανώς ανταποκρινόμενη με προσήλωση στις οδηγίες του σκηνοθέτη.

Όλα αυτά χωρίς διάθεση να διαδραματίσουμε ρόλο θεατρικού κριτικού, αλλά με την αποτίμηση του απλού θεατή και πάντα έχοντας στην ακουστική μνήμη τους ήχους κρατς του ποπκορν που θρυμματίζεται στους τραπεζίτες του σαγιοναροφόρου θεατή.

Ακολουθήσετε το μπλογκ στη σελίδα του στο faceboook, δηλώστε το αν σας αρέσει