Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

Σφαγεία διάφορα

Απ' το γατάκι που έπνιξε ο μπαμπάς, στο συμμαθητή που σκότωσε ο γιος του - Ενα κείμενο με προβληματισμό και με σπαραγμό για τη ζωή, τα ζώα  και την ανθρώπινη βαρβαρότητα, γραμμένο από τον 
ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟ

Είχα γράψει παλιότερα για το σφαγείο δίπλα σε ένα σπίτι που νοικιάζαμε. Στο νησί, παλιά. Εκεί περιέγραφα πώς είδα να γονατίζει ένα μοσχάρι που το σφάζουν.
Το χτυπούν στο κέντρο του μετώπου με ένα είδος γκασμά, που το ένα άκρο του
είναι αρκετά μακρύ και κοίλο. Μικρής διαμέτρου.
Αυτό είναι σχεδόν ανυποψίαστο, υπάκουο – σε κοιτάει στα μάτια. Σωριάζεται έκπληκτο και συνήθως τινάζει τα πόδια. Του κόβουν την καρωτίδα – ένας πίδακας μαύρο αίμα αναπηδά. Στην τρύπα του μετώπου που άνοιξε του χώνουν ένα σίδερο, απ' αυτά της οικοδομής, και το στριφογυρίζουν στο εγκέφαλό του, όπως ανακατεύεις τον καφέ σου.
Χαράζουν το δέρμα στα γόνατα και τα γδέρνουν ως τις οπλές.
Δεμένο από το πόδι, το σηκώνουν ψηλά με μια αλυσίδα. Σκίζουν την κοιλιά του από πάνω ως κάτω.
Αρχίζουν να αδειάζουν τα εντόσθια στο ματωμένο δάπεδο.
Οι ψήστες παίρνουν ό,τι παίρνουν και τα σκυλιά τρώνε ωμό ό,τι περίσσεψε.
Κανένας κανόνας υγειονομίας δεν τηρείται. Ούτε σκληρότητας. Με τα αίματα στα ρούχα, οι χασάπηδες πάνε, όταν τελειώσει η φάση, ακριβώς απέναντι, σε μια ταβέρνα που υπάρχει ακόμη, να πιουν.
Στο νησί που ζω (έχουμε 1963) το αίμα δεν είναι ταμπού. Το σφάξιμο του κουνελιού στην αυλή, κάτι σχεδόν χαρμόσυνο. Γελάνε όταν βλέπουν κότα να τρέχει αποκεφαλισμένη.
Δεν είναι μόνο τα γέλια μπροστά στα σφαγμένα ζώα που με αποκαρδιώνουν – είναι και η διαρκής αίσθηση ότι όλα αυτά είναι αφύσικα, και κανείς δεν το ξέρει.
 Αν οι μεγάλοι το έκαναν από ανάγκη, οι μικροί το κάνουν για fun. Στην αρχή βγάζουν τα φτερά της μύγας. Μετά τσακίζουν τα πόδια στα λιανοπούλια, που είναι λεπτά σαν κλαδιά. Ξεπουπουλιάζουν ζωντανό το λαβωμένο τρυγόνι. Σουβλίζουν με ένα σίδερο την κοιλιά της γάτας που μόλις έχει γεννήσει και δεν φεύγει για να προστατεύσει τα μικρά της.

** Το κείμενο δημοσιεύεται στο Lifo.gr. Διαβάστε εδώ τη συνέχεια που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον 

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ