Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018

Το πιο δυνατό πρωτοσέλιδο...

...ΠΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ - Η ΕΦ.ΣΥΝ. ΚΑΙ Η, ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ, ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Η Εφημερίδα των Συντακτών έκανε και σήμερα αυτό που κάνει πάντα στις αναχωρήσεις ανθρώπων του Πνεύματος, της Μουσικής και της Τέχνης: αποχαιρέτησε, όπως του αξίζει, τον ποιητή που έφυγε τα ξημερώματα της Κυριακής. Το πρωτοσέλιδο της Εφ.Συν. αφιερώνει στον Μάνο Ελευθερίου τον μεγαλύτερο χώρο από κάθε άλλο πρωτοσέλιδο της Δευτέρας, δηλαδή κάτι περισσότερο από το 1/3 της σελίδας, κάτι λιγότερο από το μισό της. Η
παρουσίαση λιτή και απέριττη, με μια φωτογραφία τού ποιητή και ένα απόσπασμα από το "Του κάτω κόσμου τα πουλιά" που έγραψε όταν διήνυε την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, δηλαδή γύρω στα 35 του χρόνια.

Η Εφημερίδα έχει τιμήσει σπουδαίες καλλιτεχνικές μορφές όπως ο Νίκος Κούνδουρος, ο Ντέιβιντ Μπόουι και άλλοι, αφιερώνοντας τους όταν έφυγαν από τη ζωή πρωτοσέλιδα που ήταν εικαστικά προσεγμένα, φτιαγμένα με ευαισθησία και χωρίς φειδώ στον χώρο.

Από τις 11 ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες που κυκλοφορούν τη Δεύτερα μόνο η (στον κόσμο της!) Ελεύθερη Ώρα δεν κάνει αναφορά στην πρώτη της σελίδα για τον θάνατο του Μανου Ελευθερία που άφησε υπέροχους στίχους (πέρα απο την βιβλιογραφική του παραγωγή) για να τραγουδούν πολλές γενιές Ελλήνων. 

Εμφανή πρωτοσέλιδα χτυπήματα (αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλα) έχουν τα Νέα, το Έθνος, ο Φιλελεύθερος και η Star, ενώ βρίσκουμε την είδηση με μικρότερες πρωτοσέλιδες προβολές στη Δημοκρατία, στον Ελεύθερο Τύπο, στην Espresso και στην Kontra News. Από τις αθλητικές εφημερίδες η Sportime έχει χτύπημα Στην πρώτη σελίδα με το οποίο αναγγέλλει τον αποχαιρετισμό του ποιητή με δικούς του στίχους.

Η Εστία αφιέρωνει στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία του Μάνου Ελευθερίου (κάτι που δεν κάνει συχνά στα πρωτοσέλιδά της) και κείμενο που "γυρίζει" σε εσωτερική σελίδα. Το ρεπορτάζ της αρχίζει με μια παλιά συγκινητική δήλωση του ποιητή και συγγραφέα: "Γράφω γιατί έτσι δίνω παράταση στη ζωή μου". Δυστυχώς, όχι τόσο μεγάλη παράταση όση άξιζε ο ρόλος που έπαιξε στη δική μας ζωή.