Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018

Έγινε λόγος για απεργία από εργαζόμενους στον Δημοκρατικό Τύπο

Για την πιθανότητα κήρυξης απεργίας γίνεται αναφορά σε μέιλ που λάβαμε από εργαζόμενους του Δημοκρατικού Τύπου, δηλαδή των εφημερίδων του Ομίλου Φιλιππάκη Δημοκρατία, Εσπρέσο και Εστία (το μέιλ μας εστάλη από ηλεκτρονική διεύθυνση με την ονομασία ergazomenoidimokratikostypos@). Η επιχείρηση άρχισε να πληρώνει τον μισθό του Φεβρουαρίου, αλλά μέχρι την Τετάρτη δεν είχε καταβληθεί σε όλο το προσωπικό (δεν
γνωρίζουμε τι έγινε την Πέμπτη). Στο κείμενο περιγράφονται: τα διατρέξαντα στην άτυπη συνέλευση των  εργαζομένων, η απόγνωση (επί λέξει) συναδέλφων που έχουν «προ πολλού ξεπεράσει τα όριά τους», και η συνέπεια των εργαζομένων που αναγνωρίζουν «τις δύσκολες εποχές και την κρίση στον Τύπο», αλλά όπως λένε οι αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται «ουδόλως έχουν επηρεάσει τοπ προϊόν της εργασίας τους». Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για αδιαφορία της ΕΣΗΕΑ και αναφέρουν ότι «η κυρία Αντωνιάδου το μόνο που ξέρει είναι να ζητά την ψήφο μας». Η αναφορά στην πιθανότητα κινητοποιήσεων γίνεται με τη φράση: «Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να κάνουν λόγο για ΑΠΕΡΓΙΑ!» Ολόκληρο το κείμενο που λάβαμε έχει ως εξής:

Αγαπητοί συνάδελφοι του Harddog
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εχθές έγινε μια άτυπη συνέλευση των εργαζομένων του Δημοκρατικού Τύπου ( Δημοκρατία - Εσπρέσο - Εστία)  για το θέμα των καθυστερήσεων στη μισθοδοσία - ξανά.
Από την περασμένη Παρασκευή η εταιρία άρχισε να πληρώνει σιγά-σιγά τους εργαζόμενους στις τρεις εφημερίδες αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν πληρωθεί όλοι. Αξιοσημείωτο είναι ότι τώρα κατεβλήθη ο μισθός Φεβρουαρίου, όπερ σημαίνει ότι σε λίγο συμπληρώνονται πέντε μήνες καθυστερήσεων ενώ όπου νά 'ναι  θα πρέπει να καταβληθεί και το επίδομα αδείας (ωχ)!

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ακούστηκαν πολλές απόψεις συναδέλφων που βρίσκονται σε απόγνωση, έχοντας προ πολλού ξεπεράσει τα όρια τους. Κάποιος τόνισε ότι η επιχείρηση δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους της παρότι οι ίδιοι έχουν βάλει επανειλημμένα πλάτη, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες εποχές και την κρίση στον Τύπο, δουλεύοντας αδιάκοπα κάτω από αντίξοες συνθήκες, οι οποίες ουδόλως έχουν επηρεάσει το προϊόν της εργασίας τους.

Την ίδια ώρα, όπως επεσήμανε άλλος συνάδελφος, μέσω της τεράστιας καθυστέρησης στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων,  η επιχείρηση έχει κάνει εσωτερικό δανεισμό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ! Και όλα αυτά σε μια εποχή που οι κυκλοφορίες των εφημερίδων του ομίλου είναι αξιοπρεπέστατες - η Δημοκρατία είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση δεύτερη σε κυκλοφορία και η Εσπρέσο τρίτη, παρά τον "πόλεμο του Πρακτορείου"!

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να κάνουν λόγο για ΑΠΕΡΓΙΑ!
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων κατά τη χθεσινή συνέλευση δεν είχε πολλά πράγματα να πει, πέρα από το ότι θα μεταφέρει τα παράπονα στον εκδότη, Γιάννη Φιλιππάκη

Την ίδια ώρα κανείς από τα διευθυντικά στελέχη δεν παραβρέθηκε στη συγκέντρωση. Κοττάκης και Ελευθερόγλου –παλιοί δημοσιογράφοι και οι δύο– δεν εμφανίστηκαν ούτε όμως και ο Ριζούλης, παλιός υλατζής και ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά την Ένωση Συντακτών, ούτε λόγος να γίνεται. Η κυρία Αντωνιάδου το μόνο που ξέρει είναι να ζητά την ψήφο μας (τώρα και για τον ΕΔΟΕΑΠ).

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας
Οι εργαζόμενοι του Δημοκρατικού Τύπου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ HARDDOG: Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις Δημοκρατία, Εσπρέσο και Εστία, στο νέο μέλος της οικογένειας του Ομίλου, στη Live Sport, τα πράγματα κυλούν ομαλά και δεν αναφέρονται καθυστερήσεις στη μισθοδοσία. Μάλιστα, η εξόφληση των δεδουλευμένων που εκκρεμούν από το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς, γίνεται σταδιακά όπως είχε συμφωνηθεί με τη νέα εργοδοσία.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
Αργά το βράδυ οι Zoorlalistas ανάρτησαν σχετική απάντηση της εκπροσώπου των εργαζομένων στην Εσπρέσο, Έλενας Σολωμού. Διαβάστε την εδώ