Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

Ο φίλος που κρατάει ζωντανή την κοινωνική γελοιογραφία

Ο ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ ΖΗΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΝΑΚΙ ΤΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΧΘΕΣ

Το καλοκαίρι φουλάρει και ο φίλος μας, ο Νίκος Ζήκος, προσαρμόζει το πενάκι του στις θερμοκρασίες της εποχής – και όπως πάντα με άρωμα της παλιάς κοινωνικής γελοιογραφίας. Εκείνης που στήριξε τις υψηλές κυκλοφορίες των δημοφιλών λαϊκών περιοδικών όπως ήταν το
Ρομάντσο του Θεοφανίδη, ο Θησαυρός των Αγγελόπουλου, Παπαχριστοφίλου, Γάλλια (όχι του Γαλλία όπως πολλοί νόμιζαν αφού υπέγραφε τη «Χοντρή και τον Ζαχαρία» του με κεφαλαία και δεν υπήρχε τόνος) ή το νεότερο, το Πρώτο, των εκδόσεων Ακρόπολης-Απογευματινής. Αν η Νίκος έκανε καριέρα εκείνη την εποχή, θα στεκόταν άξια πλάι στον Παυλίδη, στον Πολενάκη, στον Χριστοδούλου, στον Αρχέλαο – γενικά στους επιφανείς της κοινωνικής γελοιογραφίας.

Το πνεύμα και  η γραμμή στο σχέδιο του Νίκου Ζήκου κρατάνε κάτι, και έντονα μάλιστα, από τη Σχολή των γελοιογραφιών παλαιών δεκαετιών, φυσικά προσαρμοσμένο στο πνεύμα των δικών μας καιρών – αλίμονο αν δεν συνέβαινε αυτό. Και όποτε βλέπουμε σκίτσα του νιώθουμε πως φτιάχνει γέφυρα που μας οδηγεί στην εποχή που οι μανάδες αγόραζαν το Ρομάντσο για τις ιστορίες του και τα παιδιά τούς το έπαιρναν για να δουν τα χιουμοριστικά σκίτσα, ένα προς ένα, ξεφυλλίζοντάς το από την αρχή ώς το τέλος. Γιατί σχεδόν κάθε σελίδα είχε από μία γελοιογραφία.

(Ο Νίκος έχει ασχοληθεί κατά καιρούς και με την πολιτική γελοιογραφία, ενώ είναι εξαιρετικές οι σκιτσογραφικές προσωπογραφίες του).

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ