Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

Εφημερίδες: ο «χάρτινος» κίνδυνος

Μία και σήμερα έμειναν για να μπει η νέα τιμή στο δημοσιογραφικό χαρτί. Η αύξηση που έρχεται από την 1η Ιουλίου προσθέτει στο κόστος έκδοσης εφημερίδων και περιοδικών ένα ακόμα βάρος –φυσικά σε καμιά περίπτωση τόσο επικίνδυνο όσο η καταβαράθρωση που γνώρισαν οι κυκλοφορίες των εντύπων. Η αύξηση μπορεί να μην είναι προς το παρόν πολύ μεγάλη –τουλάχιστον όχι τόση ώστε οι εκδότες να την αθροίσουν στα επιχειρήματα για το «δεν βγαίνουμε»– αλλά μπορεί να γίνει
επαχθής αργότερα, αν λάβουμε υπόψη αυτά που μαθαίνουμε από ανθρώπους του χώρου που εμπιστευόμαστε. Ότι δηλαδή η παραγωγή δημοσιογραφικού χαρτιού παγκοσμίως έχει μειωθεί δραστικά, άρα εφόσον η προσφορά θα είναι μικρότερη η τιμή μπορεί να ανέβει και άλλο σε κάποιοι χρονικό διάστημα.

Οι ίδιες πηγές μάς λένε ότι οι βιομηχανίες χαρτιού ανά τον κόσμο προτιμούν να παράγουν περισσότερο άλλα είδη και κυρίως χαρτόνι για κουτιά, κούτες και διάφορες χρήσεις. Όταν ο Harddog είχε δημοσιεύσει την είδηση για την αύξηση του χαρτιού από την 1η Ιουλίου (αρκετό καιρό πριν αυτό γίνει ευρύτερα γνωστό από τα Μέσα και πριν υποβληθεί σχετική ερώτηση βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή) παρέθεσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις χώρες παραγωγής, τη δυναμική της Κίνας σε αυτόν τον βιομηχανικό τομέα, την εμπορία χαρτιού για ανακύκλωση από τις επιστροφές, αλλά και μια παλιά ιστορία εκδότη που θησαύρισε εμπορευόμενος το χαρτί των επιστροφών, αφού προηγουμένως είχε τυπώσει περισσότερα φύλλα από όσα χρειαζόταν για μια σωστή και επαρκή διανομή. Διαβάστε εδώ εκείνο ο κομμάτι που είχε τίτλο «Ιστορίες δημοσιογραφικού χαρτιού».

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ