Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018

Η εφημερίδα που «έκρυψε» ο Ριζοσπάστης στο πρωτοσέλιδό του

Ο Ριζοσπάστης αναγγέλλει σε προβολή της πρώτης σελίδας τη συνέντευξη που έδωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας, σε «κυριακάτικη εφημερίδα», όπως αναφέρει, χωρίς να την κατονομάζει. Αλλά
γιατί; Επειδή, μήπως, εννοεί ότι η αξία τής συνέντευξης βρίσκεται ΜΟΝΟ σε εκείνον που την έδωσε και όχι στο Μέσον που τη δημοσίευσε; Μήπως, ίσως, δεν ήθελε να «διαφημίσει» ένα άλλο έντυπο –καθόλου ανταγωνιστικό, βέβαια; Μήπως, επειδή η εφημερίδα στην οποία την παραχώρησε (και καλά έκανε αν έτσι θέλει να προωθήσει τις κομματικές θέσεις, από οποιοδήποτε διαθέσιμο φορέα) είναι τα Παραπολιτικά; (Η εφημερίδα την πρόβαλε στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Η γραβάτα της εξόδου θα πνίξει τον Τσίπρα»).
Ή, μήπως, η πρωτοσέλιδη μη αναφορά (η απόκρυψη επί της ουσίας) της ονομασίας τής εφημερίδας αντανακλάει παλιές κομματικές αγκυλώσεις στο χέρι τού συντάκτη που έγραψε το «χτύπημα» και οι οποίες δεν έχουν λόγο ύπαρξης στη εποχή μας;

Προφανώς –ή έτσι νομίζουμε– καμιά ευθεία κομματική επιταγή δεν επέβαλε στο ίδιο χέρι την απόκρυψη. Αλλά και αυτό να συνέβαινε, η δημοσιογραφική δεοντολογία επέβαλε την αναφορά του Μέσου. Θέσφατο για κάθε δημοσιογράφο πρέπει να είναι η προέλευση, η πηγή. Σεβασμός στην πηγή! Σεβασμός στη δουλειά τού όποιου συναδέλφου.

Μήπως χρειάζεται φρεσκάρισμα;

Με την ευκαιρία και χωρίς καμιά διάθεση κακόβουλης κριτικής, αναρωτιόμαστε αν ο ιστορικός Ριζοσπάστης θα πρέπει κάποια στιγμή να βελτιώσει, τουλάχιστον στην πρώτη σελίδα, τον σχεδιασμό του –αυτό που λέμε κασέ ή λέι άουτ. Ακόμα και τα πιο σοβαρά, έγκυρα, βαριά λόγια και θέσεις μπορούν να προβληθούν πιο ελκυστικά, χωρίς αυτό στην περίπτωση του «Ρίζου» να θεωρηθεί (ας το πούμε έτσι) δημοσιογραφικός ρεβιζιονισμός. Αναρωτιόμαστε και απαντάμε: ναι, χρειάζεται μια άλλη ματιά στη μορφή, χωρίς αυτό να επηρεάζει το περιεχόμενο.
Με όλον τον σεβασμό…

Ακολουθήστε το μπλογκ στο facebook και κάνετε like, αν σας αρέσει, πατώντας εδώ