Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

Ο φιλόσοφος Ράμφος, η γραβάτα και ο... ανδρισμός του Τσίπρα!

Η γραβατολογία έχει μόνιμη παρουσία στο περιθώριο της πολιτικής μας ζωής επί εποχής Τσίπρα. Τις τελευταίες μέρες, με τη χαμένη «παρθενιά της γραβάτας» στον λαιμό του πρωθυπουργού, η γραβατολογία βρέθηκε σε
έξαρση. Και εμείς θυμηθήκαμε μια συνέντευξη του («εθνικού φιλόσοφου») Στέλιου Ράμφου πριν από περίπου δύο χρόνια στην Κατερίνα Μπακογιάννη για την Καθημερινή. Εκεί είχε πει ότι αν δεν φοράς γραβάτα «το ασυνείδητο σου υποβάλλει να προβάλλεις τον ελλειμματικό σου ανδρισμό»! Ρωτήθηκε αν εννοούσε τον Τσίπρα. «Δεν αναφέρω ονόματα» είπε, αλλά πρόσθεσε: «Έχει ήδη κάνει σημεία και τέρατα».

Να πώς ακριβώς γράφτηκαν τα διαμειφθέντα:
«Εάν η γραβάτα συμβολίζει το ανδρικό γεννητικό μόριο, το οποίο οι πετυχημένοι γραβατωμένοι της ζωής ανεμίζουν ως ένδειξη ταυτότητας, ποια υπόθεση εργασίας θα μπορούσε να γίνει για ανθρώπους που δεν θέλουν ποτέ να φοράνε γραβάτα;» 

Οτι έχουν μειωμένο ανδρισμό; 
«Ακριβώς! Το ασυνείδητο δηλαδή σου υποβάλλει να προβάλλεις τον ελλειμματικό σου ανδρισμό με τέτοια έμφαση, ώστε να νομίζεις ότι δείχνεις μη συμβατικός τύπος». 

Και γιατί αυτό είναι πρόβλημα σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι άνδρες πολιτικοί επιδεικνύουν την αρρενωπότητά τους και οι γυναίκες αποτελούν μειοψηφία στη Βουλή; 
«Μα αυτή η μείωση του ανδρισμού υποκρύπτει την έννοια ότι είμαι “υπεράντρας” και μη κονφορμιστής, ενώ, στο βάθος, κάνω όλες τις υποχωρήσεις».

Δηλαδή λέτε, κύριε Ράμφο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει κι άλλες υποχωρήσεις;
«Δεν αναφέρω ονόματα. Εχει ήδη κάνει σημεία και τέρατα. Εχει, όμως, σημασία να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιες ερμηνευτικές κατηγορίες για να προσεγγίσουμε φαινόμενα τα οποία αλλιώς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε».